NE, VIJALI NIJE PREMINUO DANAS: Oglasila se porodica legendarnog Italijana - ovo je istina

Novosti online

06. 01. 2023. u 15:27

NAKON što je rak pankreasa odneo bitku sa italijanskom legendom, Đanlukom Vijalijem, oglasila se i njegova porodica. Fudbalska planeta verovala je da je Vijali svet napustio ovoga jutra, ali sada stižu drugačije informacije.

НЕ, ВИЈАЛИ НИЈЕ ПРЕМИНУО ДАНАС: Огласила се породица легендарног Италијана - ово је истина

FOTO: AP/Tanjug

Članovi njegove porodice objavili su saopštenje za javnost i naveli da je nezaboravni fudbaler zapravo preminuo veče ranije – u četvrtak.

- Sa neizmernom tugom objavljujemo vest o smrti Đanluke Vijalija. Okružen porodicom, preminuo je sinoć posle pet godina bolesti, kojoj se suprotstavio sa hrabrošću i dostojanstvom. Zahvaljujemo se mnogima koji su ga godinama podržavali svojom naklonošću. Njegovo sećanje i primer zauvev će živeti u našim srcima - saopštili su Vijalijevi najbliži.

ĐANLUKA VIJALI - BIOGRAFIJA

KLUPSKA KARIJERA

Svoju seniorsku karijeru Vijali je počeo 1980. godine u klubu iz rodnog grada - Kremonezeu. Nakon postignutih 10 golova u sezoni 1983/84. prelazi u Sampdoriju.

U Sampdoriji igra u tandemu zajedno sa svojim drugom iz detinjstva Robertom Manćinijem. Njih dvojica su zajedno dobili nadimak "Gol blizanci". Dok je Vijali igrao za Sampdoriju klub je dostigao najveće uspehe u klupskoj istoriji.

Sezone 1990/91. Sampdorija je prvi put postala šampion Italije, a Vijali je bio prvi strelac lige sa 19 pogodaka. Sa Sampdorijom je osvojio i Kup pobednika kupova 1990. kada je u finalu protiv Anderlehta postigao 2 gola, kao i 3 italijanska kupa. Vijali je sa Sampdorijom igrao protiv Barselone u finalu Kupa šampiona 1991/92, gde je Barselona trijumfovala.

Vijali ubrzo nakon tog finala prelazi u Juventus, sa kojim već u prvoj sezoni osvaja Kup UEFA. Sezone 1994/95. Vijali sa Juventusom osvaja duplu krunu u Italiji, a ujedno je i igrao finale Kupa UEFA, gde je Juventus poražen od Parme iako je u revanš meču Vijali postigao odličan gol. Karijeru u Juventusu je okončao kao kapiten ekipe podigavši pehar Lige šampiona 1996. godine, kada je Juventus nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca slavio protiv Ajaksa.

U leto 1996. Vijali prelazi u Čelsi kod trenera Ruda Gulita, i već u prvoj sezoni osvaja FA kup. Uprkos dobrim partijama Vijali ne igra često kod Gulita.

TRENERSKA KARIJERA

U Čelsiju Rud Gulit je bio otpušten kao trener u februaru 1998, a 33-godišnji Vijali je bio postavljen za trenera-igrača. Čelsi je već bio u polufinalu Liga kupa i u četvrtfinalu Kupa pobednika kupova, a na kraju će osvojiti oba takmičenja i završiti kao 4. u Premijer ligi. Pobedivši Štutgart u finalu Kupa pobednika kupova 13. maja 1998. Vijali je postao najmlađi trener koji je osvojio neko evropsko klupsko takmičenje sa 33 godine i 308 dana. Rekord je trajao do 18. maja 2011. kada je Andre Viljaš-Boaš sa Portom osvojio Ligu Evrope sa 33 godine i 213 dana.

Naredne sezone Čelsi je osvojio Superkup Evrope pobedom nad Real Madridom 1:0, i završio kao 3. u Premijer ligi sa samo 4 boda manje od šampiona Mančester junajteda. Iste sezone Vijali je odigrao svoj poslednji meč za Čelsi protiv Derbi kauntija, i na tom meču je postigao gol. Sezone 1999/00. Čelsi stiže do četvrtfinala Lige šampiona, gde pobeđuje Barselonu u prvom meču sa 3:1, ali u revanšu gubi 5:1 nakon produžetaka. Iste sezone Vijali je sa Čelsijem osvojio FA kup pobedom nad Aston Vilom u finalu.

Sezona 2000/01. počinje odlično za Čelsi i Vijalija pobedom nad Mančester junajtedom u Superkupu Engleske, što je bio peti Vijalijev trofej za manje od tri godine provedene u klubu, i to ga je tada činilo najboljim klupskim trenerom u istoriji. Međutim, Vijali je ubrzo smenjen zbog niza loših rezultata.

Vijali je preuzeo Votford u sezoni 2001/02, koji je tada u Drugoj ligi. Sa Votfordom je zauzeo 14. mesto u ligi, pa je zato smenjen nakon godinu dana vođenja ekipe.

BONUS VIDEO:

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije