SADA SI GORE SA BOŠKOVOM I MANTOVANIJEM, ZAUVEK JEDAN OD NAS: Srceparajuće oproštajno pismo Sampdorije preminulom Vijaliju

Novosti online

06. 01. 2023. u 14:40 >> 14:47

OVOG petka napustio nas je Đanluka Vijali, a Sampdorija, uz Juventus jedan od "klubova njegovog srca", uputila je oproštajno pismo jednoj od ikona kluba iz vremena najvećih uspeha.

САДА СИ ГОРЕ СА БОШКОВОМ И МАНТОВАНИЈЕМ, ЗАУВЕК ЈЕДАН ОД НАС: Срцепарајуће опроштајно писмо Сампдорије преминулом Вијалију

Foto: Profimedia

Pismo prenosimo u celini:

- Mnogi te sada zamišljaju između Paola (bivšeg predsednika kluba Mantovanija, prim. nov.) i Vujketa (Vujadina Boškova) koji su srećni što te ponovo grle, ali podjednako začuđeni što te ponovo vide tako brzo. Da, prerano. Kažu da nikada niste spremni da se oprostite od saputnika i, nažalost, to je istina. Tvoj saputnik – kako si odlučio da ga nazoveš – naterao te je da izađeš iz voza u 58. godini, neslavno ugrabivši tvoju kartu za nove horizonte i ciljeve. Ulaznica za život koja je, ipak, vredela malo za sve navijače Sampdorije. 

Zajedno smo prešli dug put, odrastali i tragali, pobeđivali i sanjali. Stigao si kao mali dečak, pozdravljamo te kao čoveka. Pamtićemo te kao dečaka i nemilosrdnog centarfora, jer su junaci svi mladi i lepi, a ti si od tog leta 1984. naš heroj. Jak i lep, sa onom devetkom odštampanom na leđima i italijanskom zastavom ušivenom na srcu. Najjači vođa Sampdorije, uparen napred sa tvojim blizancem Bobigolom (Roberto Mančini, prim. nov). U tri reči: jedan od nas".

Ostao si to i kasnije, nakon što si u suzama napustio Đenovu i naš Jug. Tako je - dok je podizao trofeje širom Evrope u opremi drugih boja, Đanluka Vijali je ostao Sampdorijin, a Sampdorija je ostala sa Đanlukom Vijalijem. S tobom u pobedi i porazu, u zdravlju i bolesti. U Bernu, kao i u Geteborgu, na Marasiju 19. maja 1991, kao i na Vembliju godinu i dan kasnije. Ili kao opet na Vembliju, ali u julu 2021, svi smo bili u tom tvom zagrljaju sa Mančinijem, u tom suznom kriku koji nikada nećemo zaboraviti.

Nećemo zaboraviti ni tvoj 141 gol, tvoje šuteve iznad glave, tvoje košulje od kašmira, tvoju minđušu, tvoju platinasto plavu kosu. Toliko si nam dao, ali bila je to ljubav  recipročna, beskonačna. Ljubav koja neće umreti danas sa tobom. Nastavićemo da te volimo i obožavamo jer si – kao što dobro znaš – bolji od Pelea. I zato što je, uprkos svemu, našoj lepoj sezoni suđeno da se nikada ne završi. I dalje će da sija na onom nebu zaokruženom plavom na kojoj si se ti, Luka, zauvek potpisao. "Za koga?" - "Za nas!".

Njegovoj supruzi Katrin, kćerima Oliviji i Sofiji i celoj porodici Vijali najdublji izrazi saučešća - stoji u oproštajnom pismu Sampdorije.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)