UHVAĆENI U PREVARI: Fudbal ovo ne pamti - čak 21 od 30 reprezentativaca pao na MRI testu

Novosti online

01. 01. 2023. u 22:22

POSTOJE razni načini za prevare u fudbalu, a protiv jedne od njih u pomoć je pozvana i medicinska oprema.

УХВАЋЕНИ У ПРЕВАРИ: Фудбал ово не памти - чак 21 од 30 репрезентативаца пао на МРИ тесту

FOTO: AP

Naime, kako su postojala opravdana strahovanja čelnika svetskog fudbala da se u mlađim kategorijama "švercuju" igrači stariji nego što propisi dozvoljavaju, od 2009. je, na "U-17" Svetskom prvenstvu, uvedeno obavezan "MRI test", odnosno tomografija magnetnom rezonancom.


"Novosti" će vam u najkraćem ukazati na to kako ovaj medicinski pregled pomaže da se spreče prevare u fudbalu.


Imajući u vidu da svaka duga kost u ruci ili nozi ima deo koji se naziva epifizna ploča, ili hrskavična ploča rasta, a odatle i započinje rast kostiju u dužinu, "poklopilo" se da baš ta "ploča" nestaje oko 17. godine kod dečaka (nešto ranije kod devojčica).

Šest je različitih stadijuma u kojima se taj deo može nalaziti, a samo ako je "ploča" potpuno srasla sa ostatkom kosti, što se utvrđuje skeniranjem magnetnom rezonancom, igrač se proglašava nepodobnim za takmičenja fudbalera do 17 godina starosti. 


Skandal u Kamerunu - fudbaleri lažirali da su mladi


Kamerunska federacija fudbala (FECAFOOT) saopštila je da je uoči kvalifikacija za sledeći šampionat Afrike za igrače do 17 godina - čak 21 njen reprezentativac, od 30 iz ekipe, pao na MRI testu.


"Ovi igrači su odmah udaljeni iz nacionalne selekcije, a pokrenut je proces pronalaženja zamena za njih. Ovo je po direktivi predsednika našeg Saveza, koja za cilj ima da se stane na kraj falsifikovanju dokumenata koji su ukaljali ugled kamerunskog fudbala u rrošlosti. Pozivamo sve koji su uključeni u pedagoški proces da se pobrinu da se starosne kategorije poštuju", navodi se u saopštenju kamerunske kuće fudbala.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati