BRUKA! DŽaka veličao ubicu na meču Srbija - Švajcarska, a Srbi tuženi za rasizam na toj utakmici, "prikačen" im i rat u Ukrajini?!

Novosti online

04. 12. 2022. u 19:58

FUDBALSKA reprezentacija Srbije nije najslavnije okončala Svetsko prvenstvo 2022 čiji je domaćin Katar, pa se u nedelju vratila u Beograd, dok je u to vreme protiv nje podnošena tužba. I to od strane Fudbalskog saveza takozvanog "Kosova", organizacije koja se, pod patronatom stranih vojnih trupa, proglasila nadležnom za fudbal u južnoj srpskoj pokrajini.

БРУКА! Џака величао убицу на мечу Србија - Швајцарска, а Срби тужени за расизам на тој утакмици, прикачен им и рат у Украјини?!

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Srbija je ispala sa Svetskog prvenstva, Švajcarska ju je pobedila posle preokreta u 3. kolu, nakon čega se ekipa selektora Dragana Stojkovića Piksija našla na začelju grupe B (sve grupe, stanje na njima, te raspored utakmica koje se danas igraju u koji slede na Mundijalu možete odmah da vidite kada kliknete OVDE).

A dok je fudbalskoj reprezentaciji Srbije priređen doček u Beogradu, "orlovi" i njihov selektor su doživeli da budu tuženi - zbog rasizma.

Naime, Fudbalski savez takozvanog Kosova (u daljem tekstu FFK) saopštio je da je podneo žalbu Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) zbog sledećih stvari koje su navedene u tekstu dostavljenom lokalnim medijima:

"Isticanje slogana sa političkim porukama i rasistički povici Albancima čuli su se tokom meča, a prenosila su ih i sredstva informisanja širom sveta. Bezosećajno je i apsurdno da se mržnja prema Albancima već godinama gaji u nama susednoj zemlji, umesto da se pruži ruka pomirenja i zatraži oproštaj. FFK je podneo žalbu, uz neophodne dokaze, na adresu FIFA za ovaj slučaj, koji se desio samo nekoliko dana nakon prethodne žalbe oko zastave u svlačionici Srbije, na kojoj je bila mapa Kosova sa bojama srpske zastave i natpisom 'Nema predaje".

Čelnci FFK-a su "zaboravili" da je švajcarski fudbaler albanskog porekla, Granit Džaka, natpisom na majici "Jašari" veličao Adama Jašarija, jednog od osnivača terorističke organizacije maskirane u ime "Oslobodilačka vojska 'Kosova'", čime je direktno slao političku poruku sa mundijalskog terena. A uz zaboravljanje, otišli su i korak dalje.

Granit Džaka sa natpisom Jašari na majici posle meča Srbija - Švajcarska na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022 / FOTO: EPA

Navode i da "skandiranja srpskih navijača na Svetskom prvenstvu u Kataru ne mogu da se razumeju i opravdaju" i to "naročito sada kada je Evropa ugrožena zbog lomljive bezbednosne situacije do koje je dovela ničim izazvana agresija Rusije u Ukrajini".

Ali, Srbima ne samo da se u ovoj tužbi "prikačio" i rat u Ukrajini, kao otežavajuća okolnost, već se u saopštenju ističe i sledeće:

"FFK stoji snažno u odbrani vrednosti i dostojanstva svoje zemlje i naroda, ali u isto vreme stoji i u odbrani vrednosti koje fudbal pronosi, a to je jedinstvo među narodima, nada, radost i strast prema inkuzivnosti. Timovi i navijači sa ponašanjem i mržnjom prema drugim ljudima nemaju mesta na tako velikim sportskim događajima kao što je Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru".

To, Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022, je upravo u toku - kliknite na ovaj link i pratite ga uživo uz portal "Novosti".

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

GRCI, BIVŠA BRAĆO, OVO VAM NEĆEMO OPROSTITI: Nemanja Matić, besan zbog Kosova, poslao brutalnu poruku lažnim prijateljima