ZAVRŠNI JURIŠ NA REKORDE: Đoković i Nadal imaju šansu za nova dostignuća

Đ. S.

25. 10. 2022. u 21:18

TENISKA sezona, polako se bliži kraju. U kalendaru "belog" sporta preostala su još dva značajna turnira pre nego što se spusti zavesa na 2022. Turnir u Parizu iz serije hiljadu koji počinje u nedelju 30. oktobra i trajaće do 6. novembra, pa onda sedam kasnije startuje i završni masters u Torinu. Na oba takmičenja, biće Novak Đoković i Rafael Nadal kojima sledi poslednji juriš na trofeje i statistička dostignuća.

ЗАВРШНИ ЈУРИШ НА РЕКОРДЕ: Ђоковић и Надал имају шансу за нова достигнућа

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Srbin (90) bi sa dva trofeja mogao da se izjednači sa Špancem (92) po ukupnom broju titula u karijeri, dok je "biku sa Majorke" zadatak da osvoji pehare sa dva turnira po prvi put u karijeri. Zvuči neverovatno - ali tako je, Nadal nikada nije podigao pehar u pariskoj dvorani "Bersi", niti na završnom mastersu.

U slučaju da ostvari trijumfalne pohode u Gradu svetlosti pa potom na Severu Italije, stići će Đokovića po broju (38) osvojenih mastersa 1.000. Iako je jasno da Novak i Rafa u ovom trenutku karijere najviše vrednuju grend slem krune, jasno da će se do kraja njihovih karijera pratiti i ovi manje značajne trke za krune koje nisu sa najvećih turnira.

Đoković je nedavno osvojio titule na turnirima u Tel Avivu i Astani što su mu bili prvi nastupi još od Vimbldona sredinom jula.

Sa druge strane, Nadal je pauzirao sa nastupima još od Ju-Es opena gde ga je u osmini finala savladao Frensis Tijafo. U međuvremenu je postao otac, zalečio sitne povrede koje su ga mučile tokom čitave godine u kojoj je stigao do dva grend slema trofeja - Australijan opena i Rolan Garosa i osamio se na vrhu večne liste osvajača. Njegov trener Karlos Moja, prekjuče je potvrdio da će se zaputiti u Pariz i Torino.

Takođe, sa 2.000 bodova u igri, Španac može i da krene po prvo mesto, budući da ga od Alkaraza deli oko 900 poena, pa bi u slučaju dve osvojene krune, mogao da ima višestruku korist.

Titule

Džimi Konors 109

Rodžer Federer 103
Ivan Lendl 94
Rafael Nadal 92
Novak Đoković 90

Mastersi 1.000

Novak Đoković 38

Rafael Nadal 36
Rodžer Federer 28
Andre Agasi 17
Endi Marej 14

BONUS VIDEO: Novak Đoković briljirao, a nije bio među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOJER REKORDER: Golman Bajerna ušao u istoriju Lige šampiona