SRBIJA JE OVO ČEKALA SA NESTRPLJENJEM: Piksijevi "orlovi" na žrebu za evropske kvalifikacije

Novosti online

07. 10. 2022. u 12:57

Žreb kvalifikacionih grupa za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj održaće se u nedelju u podne u Frankfurtu. Na žrebu će učestvovati 53 selekcije, koje će biti raspoređene u sedam grupa po pet, odnosno tri grupe po šest timova.

СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА СА НЕСТРПЉЕЊЕМ: Пиксијеви орлови на жребу за европске квалификације

FOTO: FSS

Reprezentacija Srbije će biti u drugom šeširu u kojem su još i Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska i Finska.

Učesnici završnog turnira elitne, A divizije Lige nacija (Holandija, Hrvatska, Španija i Italija) svrstani su u takozvani UNL šešir, jer će zbog pomenutog turnira imati samo osam preostalih takmičarskih termina u godini pred nama, pa će na žrebu biti svrstani u petočlane grupe.

Prvi šešir čine Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska, u trećem su Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Jermenija, dok četvrti čine Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska Ostrva, Severna Makedonija i Kosovo.

U peti šešir pred ovaj žreb su smešteni Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija i Malta, a u šesti Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Reprezentacija Srbije neće moći da bude u istoj grupi sa Kosovom, a pored tog para iz političkih razloga zabranjeni su i parovi Jermenija - Azerbejdžan, Belorusija - Ukrajina, Španija - Gibraltar i Bosna i Hercegovina - Kosovo.

Nemačka neće učestvovati u žrebu pošto se kao domaćin turnira automatski kvalifikovala, kao ni Rusija koja zbog suspenzije neće učestovati u kvalifikacijama.

Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa pridružiće se Nemačkoj na listi učesnika Evropskog prvenstva, a poslednja tri tima biće poznata posle baraž mečeva u martu 2024. godine.

Srbija je prvim mestom u grupi 4 Divizije B Lige nacija obezbedila učešće u tom baražu, pa će imati "popravni" samo u slučaju da preko kvalifikacija ne izbori direktan plasman u Nemačku.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo igraće se od marta do novembra 2023. godine.

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj na programu je od 14. juna do 14. jula 2024. godine.

BONUS VIDEO: PIKSI, VIDIMO SE, BRATE! Kad Dragan Stojković Piksi dođe na meč Radničkog iz Niša

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

ZAHAROVA O IZJAVI BORELJA DA NA BALKANU NE ZNAJU KO JE PUTIN: Degradacija Zapada ne znači da je u toku isti proces i kod drugih naroda