MITROVIĆ ISPRED MESIJA I RONALDA: Srpski golgeter ostvario podvig koji su Argentinac i Portugalac mogli samo da sanjaju (FOTO)

Novosti online

28. 09. 2022. u 11:41

GOL kojim je Aleksandar Mitrović u utorak veče zaledio Uleval, potvrdivši pobedu Srbije i plasman u Diviziju A evropske Lige nacija, bio je njegov 50. na 76 odigranih utakmica u reprezentativnom dresu.

МИТРОВИЋ ИСПРЕД МЕСИЈА И РОНАЛДА: Српски голгетер остварио подвиг који су Аргентинац и Португалац могли само да сањају (ФОТО)

FOTO: FSS

Mitrović je tako postao tek 74. igrač u istoriji međunarodnog fudbala koji je stigao do brojke od 50 golova za nacionalni tim, a samo devetorici fudbalera uspelo je da to dostignuće ostvare uz manje odigranih mečeva od našeg golgetera.

Od aktivnih igrača, to je uspelo samo Hariju Kejnu koji je 50. gol postigao na svom 75. meču, a od onih koji su igrali posle Drugog svetskog rata još samo Gerdu Mileru i Šandoru Kočišu.

Daleko na toj listi su dva najbolja fudbalera današnjice Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo.

Argentinac je svoj 50. gol postigao tek u 107. nastupu. Bilo je to relativno skoro, protiv Bolivije u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji.

Portugalcu je trebalo još više utakmica, pošto je 50. gol za Seleksao postigao na Mundijalu u Brazilu 2014. protiv Gane. Bio je to njegov 114. nastup.

Mitar je najviše puta tresao mrežu Luksemburga, čak šest golova na isto toliko mečeva postigao je protiv selekcije Crvenih lavova. Pet golova dao je Litvaniji u tri meča, po tri gola dao je Boliviji, Crnoj Gori, Portugaliji i Švedskoj, po dva Austriji, Azerbejdžanu, Velsu, Republici Irskoj, Nigeriji, Rumuniji, Rusiji i Sloveniji, a po jednom je bio strrelac protiv selekcija Francuske, Gruzije, Kine, Kipra, Moldavije, Norveške, Paragvaja, Turske, Ukrajine, Hrvatske i Švajcarske.

Najviše golova postigao je 2018. godine, čak 13, ali je bolji racio imao 2019. kada je na devet utakmica 11 puta tresao mreže i prošle godine kada je imao osam od osam.

Najveći broj golova Mitrović je postigao na stadionu Rajko Mitić, gde je 20 puta tresao mreže rivalima Srbije. Na stadionu Partizana postigao je četiri pogotka, a po jedan je dao u Užicu, na stadionu koji danas nosi ime Radomira Antića, odnosno u Kruševcu na stadionu Mladost. Ostala 24 gola postigao je na gostovanjima i na neutralnim terenima, a najviše u Gracu kada je u prijateljskom meču postigao het-trik protiv Bolivije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TRANSFER BOMBA U ITALIJI?! Roma zainteresovana za napadača Juventusa