SRBIJA PROTIV NORVEŠKE JURI TRI PREMIJE: Pobeda u Oslu donosi plasman u A ligu, siguran baraž za EP i drugi šešir u kvalifikacijama

Nedeljko ILjUKIĆ

27. 09. 2022. u 08:24

NORVEŠKA - Srbija: rasprodato! Ovo su bilbordi koji danima stoje po ulicama Osla, gde večeras od 20.45 naša fudbalska reprezentacija igra meč odluke u poslednjoj rundi B divizije Lige nacija.

СРБИЈА ПРОТИВ НОРВЕШКЕ ЈУРИ ТРИ ПРЕМИЈЕ: Победа у Ослу доноси пласман у А лигу, сигуран бараж за ЕП и други шешир у квалификацијама

FOTO: FSS

Da nas u junu Holand nije ohladio u Beogradu, da nismo lako ispustili ubedljivih 2:0 na poluvremenu protiv Slovenije u Ljubljani, ovo večeras ne bi bila odlučujuća utakmica, već izlet na sever Evrope, gde je već sipeća kiša i mršavih desetak Celzijusa...

Ovako, Dragan Stojković i njegova selekcija moraju da pobede domaćina da bi zauzeli prvo mesto i plasirali se u elitno društvo, rang više, odnosno A diviziju Lige nacija. Sve osim pobede zadržava nas nivo ispod najboljih evropskih selekcija. Srbija večeras ima priliku da obavi tri važna posla u navijačkom paklu Osla. I u sva tri lepa scenarija je ključna pobeda protiv Norveške.

Prvo, trijumfom u Oslu "orlovi" bi obezbedili prvu poziciju u svojoj grupi i plasman u A diviziju Lige nacija. Drugo, Stojkovićeva selekcija bi osigurala udoban smeštaj u drugi šešir pred žreb za kvalifikacije prvenstva Evrope koji će biti održan 9. oktobra u Nemačkoj. I na kraju, pobedom u Norveškoj Srbija bi osigurala učešće u baražu za plasman na EP, bez obzira na učinak u svojoj grupi kvalifikacija na putu do Nemačke 2024. godine.

Ako iko zna kako se igra sa Norvežanima na stadionu "Uleval", u čijem grotlu će i večeras biti oko 30.000 navijača, onda je to Dragan Stojković. U kvalifikacijama za Mundijal u Italiji pre 32 godine, Piksi je bio jedan od glavnih aktera pobede Jugoslavije u Oslu (2:1), kada je u 23. minutu pogodio mrežu iz "slobodnjaka".

- Naravno da u glavi opet imam startnih jedanaest, bez obzira što imamo određene kadrovske probleme. Ne možemo da računamo na Milinković-Savića i Račića. Sergej je zaista važan igrač u našem timu, ali tu su i drugi momci i ne sumnjam da ću naći pravo rešenje, odnosno igrača koji će umeti dostojno da ga zameni. Ja sam trener koji voli da njegova ekipa igra lep i atraktivan fudbal, tako će biti i danas u Oslu - rekao je Stojković i osvrnuo se na najveću opasnost u timu Norveške:

- Nisam kuvar pa da tražim recept za Holanda. Rekao sam mnogo puta da se radi o fantastičnom igraču koji igra u jednom od najskupljih timova na svetu. Okružen je u Mančester sitiju saigračima vrhunske klase i naravno da u toj situaciji njegov talenat dolazi do punog izražaja. Ipak, utakmica koju je Norveška izgubila pre dva dana od Slovenije potvrđuje da i za njega ima rešenja. Zaista ga je teško zaustaviti, ali nije nemoguće. Treba biti maksimalno koncentrisan, voditi računa o njihovim centaršutevima sa krila, o kontranapadima i ne dozvoliti mu da u našem šesnaestercu dobije puno prostora.

Kapiten Dušan Tadić rekao je da će reprezentativci dati sve od sebe da osvoje tri boda u Oslu:

- Norveška ima odličnu ekipu, nisu tu samo Haland i Odegard. Pobedili su nas u Beogradu, ali tada je jedan detalj prelomio u njihovu korist. Naša ideja ostaje ista, želimo da dominiramo od prvog minuta i da ofanzivnom igrom stignemo do cilja. To je ono što mister Stojković traži od nas na svakoj utakmici. Da igramo lep fudbal i da kroz igru stižemo do rezultata. Neka glava boli Norvežane do početka večerašnje utakmice. Oni, ionako, imaju dosta problema, jer u duel sa "orlovima" ulaze sa lošim utiskom iz Ljubljane, gde su u subotu uveče neočekivano poraženi od Slovenije (2:1).

Srbija igra još jedno svoje "malo finale". Sprema se za utakmicu u kojoj mora da pobedi ako želi korak dalje i više. Ako je iko spreman za pisanje i igranje u scenariju "biti ili ne biti", onda su to Dragan Stojković i njegova današnja generacija pobednika, koji ne obraćaju previše pažnju kako se zove protivnik s druge strane terena.

Standings provided by SofaScore

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEĆEMO U ZAJEČAR! Navijači OFK Beograda neće bodiriti ljubimce na domaćim utakmicama