MITROVIĆ JURI VELIKANE SVETSKOG FUDBALA: Mete Van Persi, Anri, Runi, Koler...

N. I.

27. 09. 2022. u 09:00

ISTORIJA svih selekcija za koje su navijali naši ljudi ne pamti strelca kakav je Aleksandar Mitrović. Smederavac koji je nedavno napunio 28 godina je prošle subote het-trikom obeležio ubedljiv trijumf nad Švedskom u Ligi nacija i stigao je do svog 49. gola u dresu Srbije. Sve je počelo golom protiv Hrvatske 6. septembra 2013. godine za remi (1:1), kada su "orlovi" bezuspešno tražili put do Mundijala u Brazilu.

МИТРОВИЋ ЈУРИ ВЕЛИКАНЕ СВЕТСКОГ ФУДБАЛА: Мете Ван Перси, Анри, Руни, Колер...

FOTO: M. Vukadinović

Od tada do prošlog vikenda Mitrović je krupnim koracima tražio i pronašao svoje mesto na večnoj listi strelaca svih naših selekcija, od kraljevine Jugoslavije, pa do današnje države. Još jedan gol nedostaje napadaču Fulama da uđe u "klub 50", obeleži svoj jubilarni pogodak, a prva prilika mu se pruža već večeras u poslednjem kolu Lige nacija protiv Norveške u Oslu. U slučaju da je zalečio lakšu povredu pete, posle udarca koji je dobio na meču sa Švedskom, nema sumnje da će selektor Stojković da pruži šansu strelcu bez mane.

UEFA je objavila listu najboljih strelaca koji su za svoje reprezentacije postizali silne golove. Naš Mitrović je na 23. mestu sa 49 golova na 75 mečeva za Srbiju. Na vrhu liste je Kristijano Ronaldo koji je postigao 117 golova na 190 mečeva za Portugaliju, a na drugom legendarni Mađar Ferenc Puškaš (84 gola na 85 utakmica za Mađarsku i 4 nastupa bez gola za Španiju). Pitanje je samo momenta kada će Mitar preskočiti legende poput Van Persija (50), Anrija (51), Runija (53)...

Zanimljivo je da su na ovom spisku od 23 igrača trenutno samo još sedmorica njih i dalje aktivni. Pored Ronalda i Mitrovića za svoje selekcije još igraju Robert Levandovski (Poljska), Romelu Lukaku (Belgija), Zlatan Ibrahimović (Švedska), Edin Džeko (BiH) i Hari Kejn (Engleska).

Poredak

Ronaldo (Portugal)* 117

Puškaš (Mađarska i Španija) 84
Levandovski (Poljska)* 76
Kočiš (Mađarska) 75
Klose (Nemačka) 71
G. Miler (Nemačka) 68
R. Kin (R. Irska) 68
Lukaku (Belgija)* 68
Džeko (BiH)* 63
Ibrahimović (Švedska)* 62
Šloser (Mađarska) 59
Vilja (Španija) 59
Koler (Češka) 55
Štrajh (Nemačka) 55
Runi (Engeska) 53
P. Nilsen (Danska) 52
Tomason (Danska) 52
Anri (Francuska) 51
Šukur (Turska)     51
Tihi (Mađarska) 51
Kejn (Engleska)* 50
Van Persi (Holandija) 50
MITROVIĆ (Srbija)* 49
* Golovi za A tim, zvezdica uz aktivne igrače.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista