"NISAM VIDEO TOLIKO ĐUBRETA JAKO DUGO": Kako su Hrvati zgrozili Austriju

Novosti online

26. 09. 2022. u 21:22

HRVATSKA se našla "na tapetu" zbog ponašanja njenih navijača u Austriji, kako na stadionu "Prater", tako i na ulicama Beča.

НИСАМ ВИДЕО ТОЛИКО ЂУБРЕТА ЈАКО ДУГО: Како су Хрвати згрозили Аустрију

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Hrvati su uspeli da u gostima pobede Austriju u Ligi nacija, ali ono što su radili njihovi tifozi u Beču je zgrozilo lokalne žitelje.

Evo kako je o tome javnost izvestio hrvatski portal Indeks:

"Hrvatska fudbalska reprezentacija juče je u Beču pobijedila Austriju i kao prva u grupi plasirala se na F4 Lige nacija. No, ako su Dalićevi igrači oduševili, jedan deo hrvatskih navijača se pošteno osramotio u glavnom gradu Austrije.

Tokom utakmice došlo je do sukoba među hrvatskim navijačima na Prateru. Njih nekolicina je krenula s vređanjem HNS-a i paljenjem baklji, što je izazvalo bes među ostalim Hrvatima. Ostatak hrvatske tribine je najprije zviždao ovoj prvoj grupi, a onda je počeo gađati čašama.

Haos na tribini


Došlo je do ozbiljnog sukoba, a ubrzo je na taj deo tribine došla jedinca austrijske interventne policije, čiji su se pripadnici nemilosrdno obračunali s onima koji su skandirali protiv HNS-a. Dok su austrijski policajci pendrecima mlatili te Hrvate i terali ih s tribine, hiljade navijača oko one male grupe oduševljeno su pozdravile akciju policije. 

No, problemi s hrvatskim navijačima su počeli i pre utakmice. Više od 20 hiljada Hrvata stiglo je na utakmicu i stvorili su ogromne probleme javnom prevozu glavnog grada Austrije. Prouzrokovali su takav haos na liniji U2, koja vodi prema stadionu, da su nadležni iz bečkog gradskog prevoza morali da se izvinjavaju putnicima.

Blokirali saobraćaj


"Žao nam je što se toliko dugo čeka na liniju U2 na stadionu Prater. Nažalost, imali smo problema s nekoliko agresivnih navijača koji su išli na utakmicu. Morali smo zato da obavestimo bečku policiju", izvinjavali su se iz "Viner linena" sugrađanima.

Stanica je morala da bude privremeno zatvorena i na njoj se nije moglo izlaziti nekoliko sati uoči početka utakmice. Iz gradskog prevoza poslali su poruku i navijačima:

"Fer plej nije samo bitan na terenu, nego i u javnom prevozu. Ko god ga se ne pridržava, ne može se koristiti našim prevozom."

Ostavili đubre ispred katedrale


No, to nije bilo sve. Austrijski mediji pišu kako je veća grupa hrvatskih navijača par sati pre utakmice došla pred bečku katedralu, gde su se zagreavali za utakmicu. Svedoci kažu da je taj deo grada nakon odlaska Hrvata izgledao kao gradska deponija. Ispred čuvene katedrale hrvatski navijači su ostavili hrpe đubreta, praznih flaša i plastičnih vrećica.

- Nisam video toliko smeća jako dugo, ležalo je posvuda - komentirasao je jedan od čitatelja tabloida "Heute", a zaključuje "Indeks" svoju reportažu.

Naravno, Liga nacija je daleko zanimljivija zbog fudbalskih dešavanja nego zbog ovakvih incidenata, a u centru pažnje ovdašnje javnosti svakako su - "orlovi".

Srbija je u subotu posle preokreta pobedila Švedsku uz tri gola Aleksandra Mitrovića, ali sada joj sledi najvažniji zadatak.

U poslednjem kolu, ekipa selektora Dragana Stojkovića Piksija u utorak igra protiv Norveške - u meču koji odlučuje o tome koja će od te dve ekipe proći u elitnu, "A" diviziju Lige nacija. U kojoj su već Hrvati.

 

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!