"NJEGOVA DUŠA SE PRIPREMA ZA PUT NA KOSOVO": Kad neko u Srbiji kaže golman - misli Šoškić

Novosti online

01. 09. 2022. u 12:05

Komemoracija Milutinu Šoškiću, legendi Partizana i jugoslovenskog fudbala, održana je u četvrtak, 1. septembra, u Skupštini grada Beograda.

ЊЕГОВА ДУША СЕ ПРИПРЕМА ЗА ПУТ НА КОСОВО:  Кад неко у Србији каже голман - мисли Шошкић

Foto: M.Vukadinović

Milutin Šoškić je preminuo 27. avgusta u Beogradu u 85. godini. On se smatra najboljim golmanom Partizana svih vremena i jednim od najboljih u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala. 

Sahrana će biti takođe u četvrtak u 14 časova u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Komemoraciji su prisustvovali trener Partizana Gordan Petrić, Ivan Ćurković, Žarko Zečević, Ivica Kralj, Ljubiša Tumbaković, Miloš Vazura, Albert Nađ, Darko Tešović, kao i  Svetozar Mijailović, Stanislav Karasi, Dušan Savić, Dan Tana, Ivica Dačić,  Branko Ružić, Nikola Nikodojević i druge javne ličnosti.

- Bio je prvi među jednakima, a prvi među jednakima i velikima. Biti zvezda u Partizanovom sazvežđu je već nešto veliko, a biti najveća zvezda, to je nešto veličanstveno. Njegova duša se već priprema na put ka Kosovu i Metohiji, sa koga je ponikao i koje će sa nebeskih visina i sada čuvati. Bio je zvanično najbolji golman sveta, potvrđeno sa utakmicom koja je igrana protiv Engleske. Za Partizan je odigrao 410 utakmica i dao jedan gol, i to Crvenoj zvezdi. Bio je junak finala Kupa šampiona '66. I pored svih drugih svojih utakmica igrao je i krilnog napadača u RK Partizaa - rekao je predsednik JSD Partizan Milorad Vučelić i dodao:

Foto: M.Vukadinović

 

- Milutin Šoškić je za sve nas koji ga pamtimo sa fudbalskih terena, bio i ostao pojam golmana. Partizanu je bio odan i kad je prvi put u istoriji bio pred ispadanjem iz lige, kao i kad se vratio u Partizan. Milutin Šoškić će večno ostati najveća zvezda u duši svih Partizanovaca. Neka je večna slava i hvala Milutinu Šoškiću Šoletu.

Prisutnima se obratio i Nenad Bjeković ispred Fudbalskog saveza Srbije.

- Kad neko u Srbiji izgovori golman, prva asocijacija je Milutin Šoškić. Za života je postao sinonim za svoju poziciju, takav zaslužuje mesto među besmrtnima. Bio si mi idol i fudbalska veličina koja je u velikoj meri usmerila moju igračku i trenersku karijeru. Zavoleo sam fudbal zbog fenomenalne generacije 1960. godine. Gledao sam i divio se Partizanovim bebama, koje si upravo ti svojom klasom i harizmom predvodio do finala Kupa šampiona 1966. godine. Ne postoji fudbaler iz te generacije koji mi nije rekao da najveće zasluge za taj uspeh pripadaju tebi. Tvoje bravure na Old Trafordu protiv Mančester junajteda i danas svi porede sa najvećim fudbalskim umetnostima. U tebi sam imao vrhunskog mentora. Tvoja dela su večna i ostaće zauvek u našim srcima - poručio je Bjeković.

Foto: M.Vukadinović

Milutin Šoškić je bio član najuspešnije generacije crno-belih koja je igrala finale Kupa šampiona 1966. protiv slavnog Real Madrida, dok je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu 1966. godine.

Učestvovao je i u osvajanju srebra na Evropskom prvenstvu (tadašnji Kup evropskih nacija) iste godine, mada nije branio u finalu, što mnogi i vide kao razlog poraza od Sovjetskog Saveza u finalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)