KAKAV DERBI! Partizan i Zvezda odigrali nesvakidašnji duel, navijači prvo bili u centru pažnje, pa širom otvorenih očiju gledali šta se dešava

Novosti online

31. 08. 2022. u 21:57 >> 21:58

FUDBALERI Partizana i Crvene zvezde su odigrali odličan, više nego zanimljiv 168. večiti derbi. U Humskoj je, u 9. kolu Mocart bet Superlige Srbije na kraju bilo bez pobednika - konačan rezultat je glasio 1:1, ali imaju i čime da budu ponosni, a i za čime da žale, i jedni i drugi.

КАКАВ ДЕРБИ! Партизан и Звезда одиграли несвакидашњи дуел, навијачи прво били у центру пажње, па широм отворених очију гледали шта се дешава

FOTO: M. Vukadinović

Odavno jedan večiti derbi nije imao uvod kao ovaj, jer su oba takmaca ušla u međusobni okršaj uzdrmana. Neko više, a neko manje. Partizan je nedavno promenio trenera, jer je s Ilijom Stolicom domaćin ovog susreta dospeo do sedam bodova zaostatka za večitim rivalom, pa je Gordan Petrić prvi put vodio crno-bele u najznačajnijoj utakmici ovdašnjeg fudbala, a s druge strane debitovao je Miloš Milojević. Odmenio je Dejana Stankovića koji je napustio Zvezdu jer ponovo nije uspeo da je uvede u Ligu šampiona, iako u prvenstvu dosad niko nije ni bod uspeo da uzme braniocu trona. Do danas.

Psihološki, prednost jeste bila na strani gostiju, koji, istina za volju, već šest i po godina nisu osetili slast prvenstvene pobede u Humskoj, ali su se i jedni i drugi prilično mučili na početku utakmice, sputani njenom "večnom" važnošću, kakva god da je situacija na tabeli. To taktičko nadmudrivanje, praćeno velikom borbenošću, ali i navijačkim prepucavanjima, verbalnim i pirotehničkim (pa i jednom intervencijom hitne pomoći podno južne tribine), prekinula je majstorija.

 

Igrao se 26. minut kada je, pole kornera sa leve strane, privremeno intervenisala odbrana Partizana.

Lopta je otišla na sam ćošak kaznenog prostora, a tu se, u levoj strani napada Zvezde, našao Bukari. On je levicom poslao fantastičan udarac: volej je loptu uputio pravo ka daljoj stativi, od koje se ona, idući u visokom luku, i odbila u mrežu

Slavlje Bukarija posle sjajnog gola na 168. večitom derbiju / FOTO: M. Vukadinović

I, kada se činilo da će se tada desiti ono što se dešava u 95% slučajeva, da tim koji u velikoj utakmici povede - "poleti", željan novog pogotka, dogodilo se nešto sasvim suprotno. Partizan je zaigrao bolje, konkretnije i - opasnije.

Jeste Zvezda završila prvo poluvreme sa skoro dvostruko većim posedom i jednim udarcem više, ali prilike Meniga, koji je promašio celu loptu, te Markovića, koji je umakao kompletnoj odbrani crveno-belih, ali u padu nije uspeo da sprovede u mrežu Nathov centaršut, najavili su da Partizan uopšte neće odustati od rezultatskog uspeha.

To se videlo i neugo nakon početka drugog poluvremena, kada je Katai neoprezno, s leđa, ostvario kontakt s Markovićem na 15 metara od Zvezdinog gola, a posle pregleda snimka u VAR sobi, te ličnog, od strane sudije Milana Mitića, doneta je odluka o jedanaestercu.

Penal je majstorski izveo Natho, nadmudrivši Borjana, a borba se potom rasplamslala. 

Birbas Natho slavi izjednačujući gol na 168. večitom derbiju / FOTO: M. Vukadinović

Prštalo je na terenu, a isprva su crno-beli više briljirali, stvarajući bolje prilike u periodu dok je njihov rival bio grogiran od ispuštene prednosti.

U završnicu su oba tima dospela u prilično izmenjenim sastavima, neki igrači su ušli zbog povreda startera (peh je zadesio Partizanovog Belića), drugi zbog taktičkih ili "osvežavajućih" razloga, no mreže su mirovale u interesantnom, vrlo borbenom, a na momente prilično emotivnom (usled svađa aktera) finišu.

Zato je i posle ovog derbija, baš kao i pred utakmicu u Humskoj, razlika između vodeće Zvezde i trenutno osmoplasiranog Partizana, ostala sedam bodova. Možda to ne deluje dramatično, kao da je -4 ili -10, ali činjenica da su mnogi akteri utakmice prosto popadali na teren po isteku sudijske nadoknade vremena - sasvim dovoljno svedoči o tome koliko su sebe utkali u ovu vrlo zanimljivu fudbalsku predstavu.

 

KRAJ! Partizan - Crvena zvezda 1:1

90+6 - Korner za Zvezdu, iako je šesti minut nadoknade. Kratko dodavanje, Bukari centrira, odbranio se Partizan.

90+4 - Još stotinak sekundi do kraja.

90+3 - Pritisak Partizana u završnici. Milunović već drugi put interveniše na oko 10-ak metara od gola Zvezde.

90+1 - Igraće se pet minuta sudijske nadoknade vremena

89' - Izmena u Partizanu, Baždar menja Gomeša.

88' - Prete i jedni i drugi brzim akcijama, ali odbrane su na visini zadatka. 

84' - Debituje novi napadač Zvezde, Kulibali. Menja Kataija. Izmena i u Partizanu, Natho ustupa mesto iskusnom Fejsi.

81' - Žuti karton za Erakovića, zbog prekršaja s leđa na Dijabateu. Delovalo je kao da je povređen Zvezdin fudbaler tom prilikom, ali je pokazao stručnom štabu podignut palac i vikao "Ok je, ok je!". Dakle, nastaviće da igra u završnici ovog derbija.

77' - Velika borbenost svih na terenu. Pršti od duela, trči se kao da je meč tek počeo, zaista - nema se šta zameriti akterima na trudu...

74' - Iz Partizana je saopšteno da derbiju prisustvuje nešto preko 18.000 gledalaca.

72' - Velika prilika za Partizan! Posle kiksa Zvezde, lopta je stigla po levoj strani za Rikarda, on se probio i oštro šutirao po zemlji, gađao je dalji ugao gola crveno-belih, a za malo promašio metu. Ostaje 1:1. Zaista, zanimljiv derbi, nema šta.

70' - Novi žuti karton na meču, Milunoviću jer je na samoj ivici kaznenog prostora sapleo Jovića koji ga je prošao. Biće slobodan udarac za Partizan sa levog krila.

Detalj sa meča - / Foto: Miroslav Todorović - FK Partizan

69' - Opasna polu-kontra domaćih, koju Dijabate nije uspeo da završi asistencijom. Odmah koristi Zvezda to za svoju akciju, Kangva je proigrao Kataija na levoj strani, a udarac je bio previsok. Sjajan derbi, nema šta.

67' - Izmene i u Zvezdi. Mirko Ivanić i Aleksandar Pešić izlaze, ulaze Kings Kangva i Stefan Mitrović.

66' - Peh za crno-bele, ne može da nastavi Belić da igra, povredio se. Napušta teren, aplaudira navijačima, menja ga Nemanja Jović. A u igru će i Andrade, umesto Meniga.

63' - Slavlje "grobara" posle izjednačujućeg gola Partizana:

 

62' - Natho gađa s leve strane, nakon što je lopta preskočila odbranu Zvezde, izborio je korner gađajući dalji ugao.

59'  - Partizan sve bolji. Logično, uvek poraste samopouzdanje posle datog gola, ali Zvezda sada baš ne liči na sebe.

56' - Ovako je Natho izveo penal za izjednačenje:

 

55' - Šutirao je Natho levo, kapiten Zvezde se bacio na pravu stranu, ali je udarac bio i precizan i vrlo jak, pa je Partizan izjednačio!

55' - Natho je izveo jedanaesterac i nadmudrio Borjana - 1:1!

54' - Penal za Partizan!

53' - VAR sudije su glavnom arbitru, Milanu Mitiću, poručile da on pregleda snimak i donese odluku.

53' - Još traje pregledanje snimka.

51' - Pao je Živković u kaznenom prostoru Zvezde. Da li će se pregledati to u VAR sobi? Katai je pružio nogu i odneo loptu ispred igrača Partizana... 

49' - Žuti karton za Mirka Ivanića, zbog nesportskog guranja rivala.

48' - Bakljada "delija" na početku drugog poluvremena:

 

47' - Zvezda je probala da brzom akcijom nadmudri rivala, no odbrana Partizana je u poslednji čas sprečila da to postane tropotezni mat - lopta nije stigla do Pešića.

47' - Nezgodan sudar Kange i Uroševića na sredini terena. Srećom, obnojica će moći da nastave meč, ali delovao je baš ozbiljno taj sudar.

46' - Počelo je drugo poluvreme, a ovo su najbolji potezi aktera u prvom:

 

Kraj poluvremena. I to kakvog! Zvezda vodi nestvarnim pogotkom Bukarija, ali posle tog detalja (kome je prethodio malo veći navijački, nego šou fudbalera; istina - uz jednu intervenciju hitne pomoći za koju se, iznova, nadamo da je dovela do dobrog ishoda), Partizan je imao i više od igre i bolje šanse. Čeka nas, nesumnjivo, još zanimljivijih 45 minuta. Što se statistike iz prvog poluvremena tiče, Zvezda je imala šut više (4-3 ukupno, 3-2 u okvir gola) a posed lopte - 63% u korist gostiju s Marakane.

45' - Zvezda je propbala uigranom akcijom posle slobodnog udarca s leve strane da pripreti, ali lopta je stigla skroz na desno krilo za Bukarija, ovaj vratio unazad za Sanoga i... nedugo zatim, u posed su došli crno-beli. Centaršut koji je potom  usledio s desne strane za Rikarda - "presreo" je Rodić koji se s bočne pozicije "uvukao" ka centralnom delu odbrane.

43' - Zvezda, podsetimo, vodi onim fantastičnim golom Bukarija, a ovako su "delije" tu majstoriju proslavile:

 

42' - Velika prilika za crno-bele! Marković pobegao celoj Zvezdinoj odbrani, Natho ga sjajno uposlio iz slobodnog udarca, kod dalje stative, ali je u padu Partizanov igrač nespretno udario loptu. Malo glavom, potom izgleda i rukom - pa je Borjan uspeo da na vrlo efektan način sačuva mrežu crveno-belih.

41' - Prvi žuti karton za Zvezdine fudbalere. Dobio ga je Sanogo zbog obaranja rivala (Dijabatea) udaranjem rukom po licu. Imaće Partizan slobodnjak iskosa s desne strane, pa će Natho najverovatnije centirati.

40' - Traže pojedini igrači Partizana penal, tvrdeći da je jednog od defanzivaca Zvezde lopta udarila u ruku nedugo posle kornera. Nije se čula sudijska pištaljka, meč je nastavljen novim kornernom za crno-bele, i novom intervencijom odbrane gostiju.

Detalj sa 168. večitog derbija / FOTO: M. Vukadinović

38' - Najveća dosadašnja šansa za Partizan! Dijabate se probijao po desnoj strani, centrirao, lopta se odbila od jednog defanzivca Zvezde, Menig krenuo da "uhvati" polu-volej i, iako se ne može reći sa sigurnošću da bi dao gol, jer je ispred sebe imao i svog čuvara i Milana Borjana, promašio je celu loptu pa je prilika otišla u nepovrat.

34' - Partizan konkretniji u poslednja 3-4 minuta. Dragović se dere na saigrače u odbrani Zvzede, da budu aktivniji.

32' - Već se spremaju izmene u Partizanu, dvojica igrača se zagrevaju.

31' - Probali su crno-beli dalekometnim šutem, i to po zemlji, da poravnaju rezultat. Nisu uspeli, ali su malo probudili svoje navijače, koji su se privremeno ućutali posle pomenutog pogotka Zvezde.

Privremeni tajac među navijačima Partizana posle vođstva Zvezde / Foto: Novosti

29' - A ovako je Bukari na zaista impozatan način postigao gol za vođstvo Zvezde u 168. večitom derbiju:

 

28' - Ovako su navijači Zvezde, crveno-belom pirotehnikom, "najavili" gol:

 

27' - Pole kornera sa leve strane, privremeno je intervenisala odbrana Partizana, lopta je otišla na sam ćošak kaznenog prostora, a odatle, gledajući Zvezdin pravac napada, na tom levom uglu - našao se Bukari koji je levicom poslao fantatsičan udarac. Volej je loptu uputio pravo ka daljoj stativi, od koje se ona, idući u visokom luku, i odbila u mrežu. Uhvatili su se pojedini saigrači Zvezdinog fudbalera za glavu, zaista fantastičan potez.

26' - GOL! Bukari, golčina! Zvezda vodi 0:1!

25' - Odbrana Partizana zasad uspeva da "izvede iz takta" brzonogog rivala iz Zvezde, Bukarija. On je već drugi put zaredom prilično loše istrčao svoju "maršrutu" u obećavajućem napadu gostiju.

24' - Požalio se Partizanov Dibate da je dobio udarac rukom u glavu prilikom skok-duela na rubu Zvezdinog kaznenog prostora, no prekršaj nije dosuđen.

23' - Veliku šansu je imala Zvezda u kontri, ali loša kretnja Bukarija otežala je posao Kataiju, koji je loše uputio dodavanje. A vrlo dobra je to bila situacija za crveno-bele posle kiksa domaćih na sredini terena.

21' - Živković je izveo korner za Partizan iz levog ugla terena, tražio je saigrače kod bliže stative, intervenisala je Zvezdina odbrana.

20' - Ovako je intervenisala hitna pomoć ispred južne tribine:

 

19' - Partizan je pripretio, MEnig se probio po levoj strani, a Milunović izbio loptu u korner.

16'  - Prva ozbiljnija prilika na meču. Aleksandar Katai je raspalio po lopti sa oko 25 metara, a Partizanov golman Popović se bacio u levu stranu i, lepom intervencijom, odbio loptu u korner. Posle udarca s ugla, Sanogo je glavom uputio loptu u metu - no pravo u čuvara mreže crno-belih. I dalje je 0:0.

14' - Partizanov Vujačić je prvi igrač opomenut žutim kartonom na ovom meču

11' - Partizan sve češće ima loptu u svom posedu, posle početne inicijative Zvezde, ali još uvek bez šansi za promenu rezultata. Za to vreme - na atletskoj stazi, kod južne tribine, hitna pomoć interveniše. Nekome je, izgleda, pozlilo na "jugu". Nadamo se da će sve biti kako treba.

9. - Kratkotrajan prekid derbija zbog jedne baklje na terenu:

 

8' - Evo kako je izgledala velika bakljada "grobara" od pre minut, dva, tri: 

 

6' - Novi korner crveno-belih, Kanga ga je izveo s leve strane, Dragović kod dalje stative probao da proigra nekog u srcu šesnaesterca, ali je intervenisala Partizanova odbrana, koja zasad vrlo dobro funkcioniše. Ipak, ima i više posla od svojih kolega iz Zvezdine defanzive...

5' - Zvezda ima nešto više loptu u svom posedu na početku utakmice.

4' - Koreografija "delija" je jedan veliki katanac, uz transparent "Zaključavaj!":

Foto: Novosti

2' - Posle koreografija, sada su navijači u centru pažnje zbog bakljada. Ali, meč se igra. Dim je, srećom, samo delimično nad samim igralištem, a većim delom napušta sportski objekat.

1' - Napad crveno-belih po levom krilu doneo im je korner, uz povuke Aleksandra Pešića  sudiji da je oboren u kaznenom prostoru domaćih.

1' - Ovo su bile koreografije navijača jedne i druge ekipe:

 

20.04 - Večiti derbi je počeo! S centra su krenuli gosti, fudbaleri Zvezde.

20.01 - Minut tišine u znak sećanja na legendarnog Milutina Šoškića.

19.58 - Akteri meča izlaze na teren

19.57 - Kad dve tribine navijaju kao jedna za Partizan...

 

19.55 - Dok čekamo početak derbija, evo i druge najvažnije sportske teme dana. Najnovija vest: KAKAV SPISAK "ORLOVA": Svetislav Pešić odabrao reprezentaciju Srbije za Evropsko prvenstvo u košarci

19.36 - Kako izgledaju tribine pola sata pred početak derbija, pogledajte u foto-galeriji  reportera "Novosti" koji su na licu mesta:

19.25 - Evo i prvih fotografija "Novosti" sa samog terena u Humskoj:

19.23 - Trener golmana Partizana Nemanja Jovšić i čuvari mreže crno-belih Popović, Stevanović i Lukač izašli su na zagrevanje u majicama u čast legendarnom asu kluba iz Humske i reprezentacije Jugoslavije, Milutinu Šoškiću.  Startna postava Partizana izaći će na teren u golmanskim dresovima sa brojem 1. Tokom minute ćutanja na semaforu će biti prikazani inserti iz bogate golmanske karijere slavnog Šoškića, koji se upokojio ove sedmice.

19.18 - Pomenuta velika povorka navijača Crvene zvezde stigla je na stadion Partizana, a ispred severne tribine trenutno je ovakva situacija:

 

19.13 - Nešto manje od sat vremena pre početka derbija, ovakva je situacija ispred južne tribine, na kojoj se, tradicionalno, okupljaju najvatrenije pristalice Partizana:

 

19.12 - Interesantno, iako je prilična gužva ispred severne tribine Partizanovog stadiona, nema uobičajene pesme koja se obično čuje iz grla Zvezdinih navijača. Možda se čuvaju za sam meč sa crno-belima...

19.10 - VELIKA CRVENO-BELA KOLONA: Ovako su navijači Zvezde došli na 168. večiti derbi (VIDEO)

19.02 - A evo i 11 odabranih iz tabora Crvene zvezde:

Borjan, Eraković, Dragović, Milunović, Rodić, Sanogo, Kanga, Bukari, Katai, Ivanić, Pešić

19.01 - Evo startne postave Partizana:

Popović, Živković, Marković, Vujačić, Urošević, Belić, Traore, Natho, Diabate, Menig, Gomeš

18.41 - Još osamdesetak minuta je do početka večitog derbija, a oko stadiona Partizana je mirno (što i ne čudi, imajući u vidu veliko prisustvo policije). Manje grupice navijača već pristižu, a možete videti najnoviju situaciju u foto-galeriji "Novosti" koja je pred vama:

18.30 - U blizini stadiona Partizana reporteri "Novosti" primetili su zaista veliko obezbeđenje, policije ima na svakom prilazu, i to u značajnom broju, a sve kako bi najveća svetkovina srpskog fudbala protekla u najboljem redu:

 

17.54 - OGLASIO SE MILjENIK "GROBARA" Brazilac poslao emotivnu poruku bivšem klubu pred "večiti derbi"

17.12 - UDARAC ZA CRVENU ZVEZDU PRED DERBI: Marakana ostaje bez jednog od najboljih?

Uoči meča

Ovaj, 168. po redu večiti derbi, već je po mnogo čemu zanimljiviji od mnogih odigranih u poslednje vreme.

Više je razloga za to. Recimo, Zvezdi se ne dešava prvi put da u "večiti duel" ulazi na deobi vodeće pozicije na tabeli, ali to prvo mesto deli s Novim Pazarom, koji je takođe prikupio 18 bodova, a Partizan je tek osmi, sa 11 iz šest nastupa u Mocart bet Superligi.

S druge strane, u mesecu koji se ovog dana završava, a koji je "prvi pravi, takmičarski" u novoj sezoni - oba naša najveća kluba su promenila trenere. Ilija Stolica je svoju stolicu u Partizanu ustupio Gordanu Petriću, što je bila šok-terapija posle šok-rezultata crno-belih na startu nadmetanja, a možda još veći potres desio se na Marakani, gde je posle novog uvođenja Zvezde u grupnu fazu evronadmetanja Dejan Stanković podneo ostavku, kako reče - ispražnjen jer nije ni ove godine uspeo da uvede ekipu u Ligu šampiona, pa ga je zamenio njegov bivši pomoćnik Miloš Milojević.

I crno i crveno-beli su uspeli da, svako na svoj način, prebrode evropske izazove, pa će se od sledeće sedmice nadmetati u grupama, što Lige Evrope (Zvezda), što Lige konferencija (Partizan), ali iako će to biti priče za sebe, nema sumnje da i jedni i drugi više od svega u ovom trenutku - žele pobedu u derbiju. Crveno-beli iz Humske nisu odneli ceo plen već mnogo godina, rešeni su da baš danas to prekinu, baš kao što su domaćini čvrsto odlučili - da im tako nešto "ne pada na pamet", odnosno da će dati sve od sebe da se pobedom vrate u šampionsku trku.

Mocart bet Superliga Srbije u fudbalu, 8. kolo - rezultati i strelci

Utorak

Novi Pazar - Spartak 2:0 (1:0)

(Mijić 13, Nikčević 49 pen)
Napredak - Mladost GAT 1:0 (1:0)
(Šarić)
Vojvodina - Radnički 3:0 (1:0)
(Baraj 22, Simić 51, Nikolić 82)

Sreda

Voždovac - Radnik 16.30

Javor - Kolubara 16.30
TSC - Radnički 1923 18.30
Partizan - Crvena zvezda 20

Četvrtak

Čukarički - Mladost 18


Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)