OVO IH PLAŠI: Vladimir Putin dao poklon Andreju Ševčenku, a cela Ukrajina sada priča o onome što je predsednik Rusije tada izgovorio

Novosti online

17. 08. 2022. u 21:26

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija", kako to Rusija zove, i dalje spada u najvažnije vesti na svetu. Sport je sastavni deo toga, jer sportista je bilo i biće i iz Rusije i iz Ukrajine, a danas se pojavila jedna zanimljiva sportska vest čiji su glavni akteri Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, i Andrej Ševčenko, slavni ukrajinski fudbaler, potom i selektor.

ОВО ИХ ПЛАШИ: Владимир Путин дао поклон Андреју Шевченку, а цела Украјина сада прича о ономе што је председник Русије тада изговорио

FOTO: Tanjug/AP

Priča počinje 1999. godine i danas je objavljena na ukrajinskom sportskom internet portalu "Sport", a preneli su je potom i brojni ruski mediji, uključujući i agenciju RIA Novosti.

Ali, pre nego što vam prenesemo šta je tačno ispričao Nikolaj Vasiljkov, koji je bio lični portparol Andreja Ševčenka tokom bogate karijere slavnog Ukrajinca, "Novosti" će vam dati kontekst cele te priče.

Čuveni Ševčenko je bio golgeter svetskog renomea, a susret sa Putinom o kome je reč desio se još na kraju 20. veka, u godini kada je "Ševa" kao igrač kijevskog Dinama prešao u slavni Milan.

Nikolaj Vasiljkov je pričao o nečemu što se dogodilo po završetku utakmice koja je privukla ogromnu pažnju 9. oktobra 1999.

Tog dana, na moskovskom stadionu "Lužnjiki", pred 80.000 gledalaca sastale su se, u odlučujućem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2000, reprezentacije Rusije i Ukrajine. U pitanju je bio megdan u poslednjem kolu, spektakl koji je odlučivao koja će od tih ekipa nastaviti svoj san o EURO2000, a koja će ostati bez kontinentalnog šampionata.

I, sve je okončano na dramatičan način.

Rusiji je bila neophodna pobeda da bi sigurno otišla na prvenstvo "starog kontinenta", remi bi joj odgovarao samo ako Francuska ne bi pobedila Jermeniju, a poraz joj uopšte ne bi prijao. Ali, em su Francuzi pobedili Jermeniju (3:2), em je Ukrajina, upravo golom Ševčenka i to u 88. minutu, došla do 1:1 na "Lužnikiju" - pa je Rusija pala na treće mesto i ostala bez EURO2000.

Inače, taj pogodak i nije bila neka od najvećih majstorija velikog majstora fudbala, već više plod katastrofalne greške ruskog golmana Filimonova prilikom slobodnjaka slavnog špica:

Uglavnom, Rusi su zbog ovakvog epiloga utakmice s komšijama završili kvalifikacije sa 19 bodova, Francuzi osvojili prvo mesto u grupi jer su pomenutom pobedom došli do 21, a Ukrajinci su se remijem "uglavili" između - bili su drugi sa 20 bodova, čime su prošli u baraž (u kome ih je nadigrala Slovenija).

Vasiljkov je, govoreći za ukrajinski sportski portal, otkrio sledeće o onome što se desilo posle ove fudbalske drame u Moskvi:

- Vladimir Putin tada još uvek nije bio predsednik, nego premijer Rusije. Posle meča, on je fudbalerima podelio poklone, a kada je Ševčenku dao jedan sat, rekao mu je: "Zapamtio sam ja tebe...". Tada nam je to zvučalo, prosto, kao izjava čoveka kog baš i ne zanima fudbal, jer je Ševa veoma poznat igrač. Ali, sada te reči već deluju zastrašujuće - rekao je bivši Ševčenkov portparol, valjda plašeći se ovog časa za bezbednost fudbalskog asa u svetlu aktuelnog rusko-ukrajinskog vojnog sukoba.

Ko je Andrej Ševčenko? Biografija i golovi za večnost

Andrej Ševčenko je, podsetimo, pored nastupa za kijevski Dinamo (s kojim je osvojio pet titula i još sedam trofeja), te Milan (s kojim je osvojio i Ligu šampiona, i Seriju A, i Kup i Superkup Italije, a i Superkup Evrope), igrao još za Čelsi.

S londonskim klubom je dogurao do finala Lige šampiona, a podigao pehare FA kupa i Liga kupa Engleske.

Proglašen je za najboljeg fudbalera sveta u 2004. godini, kada je dobio "Zlatnu loptu".

Nosilac je ordena "Heroj Ukrajine" od te, 2004, a za reprezentaciju (čiji je selektor bio od 2016. do 2021.) odigrao je 111 utakmica i dao 48 golova.

Inače, u pomenutim kvalifikacijama za EURO 2000, iako zvezda ekipe - dao je samo jedan gol. Onaj Rusiji, na "Lužnjnikiju", posle čega mu je Putin i rekao "Zapamtio sam ja tebe".


Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije