ŠPANCI SE DIGLI NA NOGE ZBOG SRBIJE I UKRAJINE: "Nećemo meč sa njima, nikako!"

Novosti online

10. 08. 2022. u 20:58

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti. Najnovije vesti na tu temu imaju čak i jednu dodirnu tačku sa Srbijom a pritom - stižu iz Španije.

ШПАНЦИ СЕ ДИГЛИ НА НОГЕ ЗБОГ СРБИЈЕ И УКРАЈИНЕ: Нећемо меч са њима, никако!

Foto: EPA/Depositphotos

No, pođimo redom.

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i Rusku Federaciju, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu, a ko će se više dodvoriti Ukrajincima.

Sa jedne strane, tu su sankcije Rusima i Belorusima u vidu toga da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, pa i sportisti u mnogim pojedinačnim sportovima, a sa druge se ukrajinski takmičari i klubovu se zovu u goste, organizuju se i one "prave",  međunarodno priznate, ali i humanitarne utakmice.

Jedan revijalni meč tog tipa trebalo bi da se održi ove sedmice u Španiji, ali... španski navijači dižu glas protiv toga.

U pitanju su pristalice kluba Deportivo La Korunja, koji je osnovan još davne 1906, koji je jednom bio prvak Španije, a u pet navrata vicešampion. Ipak, on i pored pet uzastopnih sezona u Ligi šampiona (a jednom i plasmana u polufinale) - poslednjih godina tone, pa je 2018. ispao u drugu ligu, a 2019. u treću, u kojoj je i sada. 

Kako javlja ruski "Čempionat", navijačka grupa "Rijazor Bluz", koja verno prati klub iz La Korunje, protivi se meču sa Metalistom iz Harkova iz dva razloga. Jedan je veza tog kluba i njegovih pristalica sa neonacistima, a drugi je što meč organizuje jedna, po njima sporna, španska organizacija, koja se nedavno zalagala da se zabrani koncert Emira Kusturice.

Emir Kusturica / Foto: P.Milošević

U tom tekstu se navodi sledeće:

"Ultrasi španskog Deportiva, Rijazor Blus, protive se prijateljskoj utakmici s Metalistom iz Harkova, jer navijači pomenutog španskog kluba nisu zadovoljni neonacističkim orelom koji 'krasi' pristalice ukrajinskog kluba, kao i njihove veze sa Azov bataljonom, organizacijom koja je zabranjena u Ruskoj Federaciji.

- Nama je žao civila koji su morali da napuste svoju zemlju, ali verujemo da ovaj klub predstavlja istu onu političku liniju koju smo mogli da vidimo i u ukrajinskim institucijama, navode oni u saopštenju.

Oni se takođe protive utakmici i zbog činjnice da će se na planiranom meču skupljati novac koji će se slati Galicijskoj asocijaciji za pomoć Ukrajini, jer je 'prethodnih nedelja ona tražila da se uvede cenzura na pojedine muzičke nastupa u La Korunji', uključujući i zahtev da se otkaže koncert srpskog reditelja i kompozitora Emira Kusturice.

Uz to, navijači smatraju da pomenuta organizacija nije uradila ništa da se pomogne žrtvama velikih požara u njihovom regionu.

Utakmica između Deportiva i Metalista zakazana je za 13. avgust", navodi se u tekstu pomenutog ruskog medija.

"Rijazor Blus" su nedavno proslavili 35 godina organizovane podrške Deportivu, a tog dana su širom La Korunje priredili ogromnu bakljadu.

Deportivo, inače, i pored selidbe u treći rang takmičenja, i dalje ima ogromnu podršku na utakmicama, pa je tako za sezonu 2020/2021 prodao čak 20.070 sezonskih karata.

Sam klub bodri oko 200 grupica navijača, poznatih kao "penje", a najveća grupa je upravo pomenuta organizacija pristalica Deportiva koja se i oglasila protiv utakmice sa Metalistom iz Harkova.

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)