PORTUGAL U SUZAMA: Preminuo Benfikin "mali genije" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 08. 2022. u 17:39

NAVIJAČI Benfike, ali i svi ljubitelji fudbala u Portugaliji oplakuju danas legenedarnog Fernanda Šalane,fudbalskog mađioničara koji je napustio ovaj svet u 63. godini.

ПОРТУГАЛ У СУЗАМА: Преминуо Бенфикин мали геније (ФОТО/ВИДЕО)

foto: Tviter/@SLBenfica

Popularni "Mali genije" ostaće upamćen kao veliki majstor driblinga, ali i po specifičnom izgledu, duge kose i gustih crnih brkova koji su mu, uz nizak rast (163cm) doneli i drugi nadimak - "Šalaniks", što je bila aluzija na strip-junaka Asteriksa, na koga je neobično podsećao.

foto: oldschoolpanini.com

Došao je u Benfiku 1974. godine sa 15 godina da bi u narednoj deceniji postao jedan od glavnih fudbalera u zemlji. To, kao i senzacionalan rezultat tadašnjeg debitanta Portugalije na Evru u Francuskoj (ispali tek u polufinalu i to posle produžetaka od domaćina i potonjeg šampiona), donelo mu je 1984. transfer u šampionski tim Bordoa, za u to vreme astronomsku cifruod milion i po evra.

Bordo je naredne sezone stigao do polufinala Kupa šampiona, a Šalana je svojim golom sa penala u revanšu protiv Dnjepra obezbedio Žirondincima dvomeč protiv potonjeg šampiona Evrope Juventusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere