"UMOR, ZASIĆENJE..." Piksi pred Sloveniju: Rezultate u ovom periodu ne treba gledati ni kao čudo, ni kao tragediju

Novosti online

04. 06. 2022. u 13:51

SELEKTOR Srbija Dragan Stojković Piksi govorio je o predstojećoj utakmici "orlova" protiv Slovenije u drugom kolu B divizije Lige nacija.

УМОР, ЗАСИЋЕЊЕ... Пикси пред Словенију: Резултате у овом периоду не треба гледати ни као чудо, ни као трагедију

FOTO: M. Vukadinović

Naša reprezentacija izgubila je na startu ovog takmičenja od Norveške 1:0 na stadionu "Rajko Mitić".

- Iskoristili smo vreme da izanaliziramo sve što se desilo i ono što treba da se desi. Sigurno da je bilo neke manje dobrih i dobrih stvari, bez obzira na to što je rezultat bio negativan. Ostajemo pri stavu da budemo pozitivni. To je model viđen u drugom poluvremenu protiv Norveške koje je proteklo u dominaciji, izostao je samo gol - rekao je Stojković.

Dotakao se i sastava za duel sa Slovenijom. Najavio je da će biti određenih promena u odnosu na susret sa skandinavskom selekcijom.

- Veoma je teško fizički. Moramo da prihvatimo program, a to je četiri utakmce u 10 dana. Vidimo da igrači nisu na stopostotnom nivou, što je normalno. Pokušaćemo da osvežimo tim sa novim imenima.

DUEL Erling Holand i Sergej Milinković Savić/FOTO: M. Vukadinović

Nije samo poraz Srbije bio iznenađenje. Hrvatska i Francuska su kao domaćini izgubili od Austrije, odnosno Danske.

- To se negde i uklapa u naše razmišljanje. Gledajući te rezultate, to se ne razlikuje previše od toga što ja mislim. Prateći stranu štampu vidim da su pojedini selektori i igrači razočarani s obzirom na kalendar. Ovo je vreme odmora i za porodicu. Ne tražimo nikakav alibi, ali su rezultati pokazali da je to negde ono što i mi mislimo. Ovih par dana u razgovorima koje sam imao sa igračima, sve se svodi na iscrpljenost, umor, zasićenje. To je istina. Možete da vidite preko Mitrovića, Tadića, Sergeja i svih ostalih koji su imali ful sezonu. Zato i kažem da rezultate koji će se desiti u ovom periodu ne treba gledati ni kao čudo, ni kao tragediju. Smatram da je to vreme da i neki drugi igrači dobiju šansu. Pa kad me neko pita što stavljam Jovića kada on u Realu ne igra. Pa kako da dobije na samopuzdanju? Ja u njih ne sumnam, jedino me brine psiha i fizika. Što se tehnike tiče ne brinem, igrači shvataju kako treba da igraju i ponašaju se na terenu. Bilo bi sa moje strane suludo da forsiram jedan te isti tim da igra sve ove utakmice. Verovatno će svi dobiti šansu da igraju.

Govorio je i o samom takmičenju.

- Mišljenja su podeljena. Generalno ideja da se stvori Liga nacija ima potporu. Ima objašnjenje, kako u finansijskom tako i takmičarskom smislu. To mesto te vodi u baraž daje ti šansu da igraš, sa druge strane te šalje u veću grupu. Ti si sad kao bolji, ali ja smatram da su to nijanse. Mi smo tu da poštujemo FIFA, iako ona nije unilateralna. Videćemo dokle će trajati ovaj eksperiment. Ideja kao ideja je dobra. Možda bolje i to nego igrati prijateljske gde nećeš moći da računaš na najbolje igrače. Zašto bi ih maltretirao? Mi kao Savez moramo poštovati ono što je pred nama. Malo mi je samo žao igrača zbog psihološkog momenta gde bi oni trebalo da budu na zasluženom odmoru. Zadnje dve godine imamo problematiku da moramo da se uklapamo u stvari na koje nismo navikli.

Još jednom se osvrnuo na duel protiv Norveške. Naglasio je da je zadovoljan reakcijom u drugom poluvremenu.

- Najviše sam zadovoljan pozitivnom reakcijom igrača u svlačionici. Videla se želja, nisu želeli da izgube bez borbe. Ono što rade je stil fudbala koji želimo da igramo. Model iz drugog poluvremena bismo morali da pokažemo protiv Slovenije. Na igračima je da pronađu motiv i poslednji atom snage. Da daju od sebe koliko mogu. Daleko od toga da mislimo da će biti laka utakmica, moramo apsolutno ozbiljno da shvatimo rivala.

Ne bi bilo iznanđenje ukoliko bi "orlovi" sutra krenuli od početka utakmice sa dva napadača.

- Ovo je jedna prilika, da posle lošeg starta tražimo mogućnost da se povrati samopouzdanje. Da potvrdimo rejting koji imamo, a pobeda je jedina koja donosi spokojstvo i satisfakciju. Jedna od opcija je igrati sa dva napadača, zašto da ne? Videćemo kako će igrači reagovati. Neki su imali poštedu, a sa drugima smo pokušavali da uigravamo linije. Želimo pobedu uz sav respekt prema Sloveniji, da povratimo ono što smo izgubili protiv Norveške - zaključio je Stojković.

Utakmica Srbija - Slovenija igra se u nedelju od 20.45 na stadionu "Rajko Mitić". Podsetimo, i "zmajčeki" su prvi meč u Ligi nacija izgubili na svom terenu od Švedske (2:0).

BONUS VIDEO: Razočaravajuće prazne tribine na premijeri Srbije u ligi nacija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BAJERNU SE NEĆE ISPUNITI ŽELJA O POVRATKU MLADOG TRENERA: Nagelsman sa Nemcima do 2026.