KUP, PA JURIŠ NA TREĆU LIGU ŠAMPIONA: Crvena zvezda u Evropi kreće od 3. kola, obezbeđen status nosioca do kraja kvalifikacija

Đ. SAMOILOVIĆ

24. 05. 2022. u 09:35

DOMINACIJA u državnom prvenstvu je nastavljena i petu godinu zaredom. To sa sobom za fudbalere Crvene zvezde nosi lepe letnje pogodnosti u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde će ih samo dva koraka deliti od nove avanture u elitnom kupu.

КУП, ПА ЈУРИШ НА ТРЕЋУ ЛИГУ ШАМПИОНА: Црвена звезда у Европи креће од 3. кола, обезбеђен статус носиоца до краја квалификација

FOTO: M. Vukadinović

Osvajanjem 33. počasti pobedom nad Voždovcem (3:1), Zvezda je već obezbedila evropsku jesen, ali je Liga konferencija za tim koji je prethodnih pet godina igrao Ligu Evrope i Ligu šampiona, jasno, samo utešna nagrada kojoj bi se retko ko obradovao.

Usled uspeha na UEFA pozornici, Zvezda je u borbi za LŠ obezbedila status nosioca do kraja kvalifikacija. Potencijalni rivali crveno-belih u odnosu na sadašnju situaciju na prvom stepeniku ka eliti (mečevi 2. i 3. avgusta, revanš sedam dana kasnije) bili bi Šerif (Moldavija), Apolon (Kipar), Bodo (Norveška), Ferencvaroš (Mađarska), Kluž (Rumunija) i Ludogorec (Bugarska). Ukoliko najtrofejniji klub Srbije i regiona uspešno preskoči prvu prepreku, a ostali favoriti opravdaju ulogu u trećoj rundi, Stankovićevi puleni bi u plej-ofu igrali protiv nekog od sledećih ekipa: Plzenj (Viktorija), Karabag (Azerbejdžan), Trabzon (Turska) i Malme (Švedska).

ČETVORICA SA PET KRUNA

SAMO četvorica igrača iz sadašnjeg sastava Zvezde bili su tu od početka trofejnog niza - Milan Borjan, Milan Rodić, Marko Gobeljić i El Fardu Ben. Doduše, reprezentativac Komora se ekipi priključio u zimu 2018, ali je i te kako zaslužan što je tada ekipa koju je vodio Vladan Milojević osvojila prvu od pet uzastopnih titula u Srbiji.

Sadašnja projekcija bi mogla da se izmeni ako ponovo neki David obori na pleća Golijata. Ono što je sigurno je da Zvezda prolaskom u plej-of ima garantovano mesto u grupama Ligi Evrope, takmičenju koje se pokazalo po meri crveno-belih. Postoji šansa i da se na potencijalnom žrebu za LŠ nađu u trećem šeširu, ali za to je pored uspešnih kvalifikacija neophodno i da tri ekipe sa boljim koeficijentima ne pronađu put.


Dok se ne okrenu letu, izabranicima Dejana Stankovića predstoji još jedna obaveza na domaćem tlu - finale Kupa Srbije (četvrtak, 18.00) u kojem će na stadionu "Rajko Mitić" protiv Partizana imati priliku da obrane duplu krunu.

Pre nego što se potpuno posveti četvrtom večitom derbiju u sezoni, ujedno i poslednjem meču, Stanković se osvrnuo i na trnovit put koji je Zvezda prošla da bi stigla do krune. Naročito napeto, bilo je nakon kikseva od Radnika u decembru kada je Partizan odmakao na tabeli,

- Taj decembar i minus pet, a nismo navikli kao klub da budemo u zaostatku, zbog toga smatram da je ova godina posebna. Bila je najteža u poslednjih pet, ali i najlepša. Kada sam rekao da očekujem četrdeset hiljada ljudi, ja sam to znao i verovao u to. Želeli smo svi da ispišemo istoriju i da napravimo jedan ozbiljan preokret koji će se prepričavati. Opet podvlačim da samo mi znamo kroz šta smo prolazili - rekao je Stanković za klupski sajt i priznao da je u jednom trenutku razmišljao i o odlasku.

Na sreću svih navijača Zvezde, stisnuo je zube i furioznim prolećem ispisao još jednu blistavu stranicu klupske istorije.

BONUS VIDEO: TRANSFER ZVEZDA: Ko je Erling Haland najtraženiji fudbaler na svetu?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimiljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna