PROCURILO! Ovako će izgledati dres Srbije na Svetskom prvenstvu (FOTO)

Novosti online

23. 05. 2022. u 12:43

FUDBALSKA reprezentacija Srbije će na Svetskom prvenstvu u Kataru igrati u potpuno novim dresovima, a sada je na društvenim mrežama procurilo i kako će izgledati prva garnitura!

ПРОЦУРИЛО! Овако ће изгледати дрес Србије на Светском првенству (ФОТО)

Foto: AP Photo/Armando Franca

Naime, poznati sajt koji je specijalizovan za insajderske informacije o dresovima "Todosobrecamisetas" objavio je da će Srbija imati crvenu garnituru, sa zlatnim detaljima.

Krstovi će biti raspoređeni po čitavom dresu i neće biti toliko upadljivi, a tu je i novi grb reprezentacije koji je nedavno predstavio Fudbalski savez Srbije, na kome su tradicionalni motivi: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit...

- Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu), što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije - naveo je FSS.

Bonus video: Velika bakljada "delija" u završnici meča Crvena zvezda - Voždovac

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TAKO KLINCI RASKIDAJU VEZE: Predsednik Napretka opleo po bivšem treneru