"JUGOSLOVENSKA POLICIJA NIJE PUCALA NA HRVATE": Pismo majke navijača Hajduka diglo region na noge

Novosti online

23. 05. 2022. u 12:38

MASOVNI sukob navijačke grupe Torcida i hrvatske policije zaprepastio je čitav region.

ЈУГОСЛОВЕНСКА ПОЛИЦИЈА НИЈЕ ПУЦАЛА НА ХРВАТЕ: Писмо мајке навијача Хајдука дигло регион на ноге

Foto: Jutjub/Jutarnji list

Naime, posle utakmice Dinamo - Hajduk koja je odigrana u Zagrebu, na auto-putu u blizini hrvatske prestonice došlo je do žestokog obračuna pristalica splitskog kluba i policije koja je koristila i vatreno oružje.

U moru reakcija javnosti u centar pažnje dospela je poruka majke jednog pripadnika Torcide. Ona je žestoko iskritikovala policiju, ali i hrvatsku javnost koja je mahom svu krivicu za sraman incident prebacila na navijače Hajduka.

Pismo majke jednog pripadnika Torcide prenosimo u celosti:

"Majka sam mladića koji je išao na ovaj derbi i koji se, hvala Bogu, vratio nepovređen. Kada sam sinu rekla da ne ide u Zagreb, jer je prvenstvo rešeno, pa kao majka, a ne navijač, ne vidim razlog za tako dugo i skupo putovanje, sin mi je rekao: 'Majko, idem da dam podršku Hajduku. Naša podrška ne zavisi od rezultata'.

Danas se ceo dan govori o nasilju Torcide, a niko ni slovom nije spomenuo da je ta ista Torcida bila prva koja je trudnice i bebe izvlačila iz Petrove bolnice nakon zemljotresa u Zagrebu, ni da su među prvima stigli u Petrinju da pomognu jadnim i nemoćnim ljudima, ne postavljajući pitanje ko je dinamovac ni ko je koje nacionalnosti.

Kako sam profesor književnosti, jako dobro čujem šta ko kaže i još bolje interpretiram rečeno. Naravno da sam odgledala konferenciju policije. Visokopozicionirani policajac reče kako su oni bili asistenti organizatora utakmice. Odmah sam znala da moram to da prokomentarišem, pa sam srećna što je isto čuo i neko iz Torcide i što se našlo u službenom saopštenju Torcide. Vešt pravnik će ovo znati i pravno da interpretira.

Istovremeno, bila sam žalosna zbog mlakog Hajdukovog saopštenja koji ni slovom nije zaštitio svoju mladost. A bez te mladosti Hajduk bi bio - ništa!

Foto: Jutjub/Jutarnji list

 

Naravno da niko pametan nije očekivao da će policija priznati prekoračenje ovlašćenja, ali da se niko od novinara nije vezao za izjavu da su policajci sprovodili odluku organizatora, bilo mi je neshvatljivo.

Svi se sećamo utakmice Hajduka i Partizana na Poljudu 26. septembra 1990. godine. Gorela je jugoslovenska zastava. Jugoslovenski milicajci nisu pucali u Hrvate. Juče - hrvatski policajci pucaju na splitske momke!

Vrteo se više puta isti snimak: mladić mirno prilazi automobilu, policajac ga udara pendrekom po leđima, a kada je momak seo, dodatno ga hrvatski interventni policajac udara nogama! To niko nije komentarisao!

Hrvatska policija ističe da je Torcida upalila baklje na benzinskoj pumpi. Samo je njima, valjda, baklja opasnija od hica iz vatrenog oružja - u kombinaciji sa gorivom. Duboko verujem da će ovi momci izaći bez težih posledica.

Da sam na mestu onih koji su se bojali pesme i ljubavi 2.000 ljudi, naspram više do 20.000 onih koji su smeli da unesu transparente, baklje, bilo bi me sramota! Takođe, da sam torcidaš, verovatno više ne bih bodrila klub koji je danas izdao tako mlitavu izjavu" piše u objavi koja je osvanula na popularnoj Fejsbuk stranici "Dnevnik nervoznog Hajdukovca od rođenja.

Podsetimo, policija je u nedelju na konferenciji za medije saopštila da je u neredima povređeno 20 pripadnika policije i 15 navijača, od kojih četvorica iz vatrenog oružja.

Bonus video: Velika bakljada "delija" u završnici meča Crvena zvezda - Voždovac

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KOLINA SA KOSOM: Slika koju do sada sigurno niste videli! (FOTO)