ZABORAVITE FUDBAL KOJI STE ZNALI! UEFA promenila format takmičenja Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija!

Novosti online

10. 05. 2022. u 18:37

UEFA je danas donela najvažniju odluku u poslednje vreme, a posle nje će se drastično promeniti slika evropskog fudbala na "starom kontinentu".

ЗАБОРАВИТЕ ФУДБАЛ КОЈИ СТЕ ЗНАЛИ! УЕФА променила формат такмичења Лиге шампиона, Лиге Европе и Лиге конференција!

Foto: M. Vukadinović

Redakcija "Novosti" vam u celosti prenosi saopštenje evropske kuće fudbala:

"Posle iscrpnih konsultacija sa svim bitnim činiocima ovog sporta, Izvršni odbor UEFA je danas u Beču odobrio konačan format i pristupnu listu za evropska klupska nadmetanja od sezone 2024/2025, a na osnovu ranije odluke od 19. aprila 2021. godine i uveo takozvani 'Švajcarski sistem'.

Ključne promene (u odnosu na predlog od prošle godine) se odnose na smanjivanje broja utakmica u (novoj) grupnoj fazi Lige šampiona, sa deset na osam, kao i na promenu kriterijuma za dodavanje još dva, od četiri dodatna mesta u elitnom takmičenju, umesto dosadašnjeg pristupa nadmetanju na osnovu klupskog koeficijenta. Ovime se potvrđuje snažna posvećenost UEFA principima otvorenog takmičenja i sportskim zaslugama, dok se prepoznaje potreba da se zaštite domaće lige.

Novi format Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija

Osam mečeva koje će klub igrati (u grupnoj fazi) Lige šampiona će se odvijati tokom deset takmičarskih sedmica, kao što je to bilo predviđeno na sastanku u aprilu 2021. Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencije će, svaka od njih, imati jednu ekskluzivnu takmičarsku sedmicu za sebe.

Četiri dodatna mesta su stvorena u Ligi šampiona pa će se tako umesto 32 kluba, u njoj sada nadmetati 36, a ta četiri mesta će se popuniti na sledeći način:

- Jedno mesto je rezervisano za klub koji je treći u šampionatu one zemlje koja je peta na UEFA rang-listi nacionalnih Saveza;

- Jedno mesto čeka nekog od osvajača domaće titule, čime se sa četiri na pet povećava broj klubova koji u Ligu šampiona ulaze tzv. "šampionskim putem" (u države koje tako daju učesnike elitnog nadmetanja spada i Srbija, prim. prev.);

- Preostala dva mesta će se dodeliti savezima koji imaju najbolje kolektivne rezultate svojih klubova u prethodnoj sezoni (ukupan broj bodova koji je osvojen, podeljeno sa brojem klubova-učesnika iz te države). Ta dva Saveza će, dakle, dobiti po dodatno mesto i popuniće ga onaj klub koji se na tabeli nalazi tik ispod pozicije koja inače vodi u Ligu šampiona. Na primer, ove godine bi ta dodatna mesta dobili Engleska i Holandija, na osnovu učinka njihovih klubova u sezoni koja je na izmaku.

Izvršni komitet UEFA je još jednom potvrdio da će se sve utakmice pre finala igrati usred radnih dana nedelje, prepoznajući tako važnost domaćih takmičenja širom Evrope", navodi se u saopštenju evropske kuće fudbala.

Posle komentara predsednika te organizacije, Aleksandera Čeferina, koji je pozdravio ovu odluku i naglasio da se do nje došlo "jednoglasnim stavovima Izvršnog komiteta, Asocijacije evropskih klubova, svih evro-liga i nacionalnih Saveza", te da će "kvalifikacije ostati isključivo bazirane na sportskim rezultatima, pa će opstati san svih učesnika (da se domognu elite)", UEFA je u saopštenju dodala i sledeće:

Kako će se, konkretno, odvijati takmičenje u Ligi šampiona, Evrope i konferencija?

"Uvećanje broja učesnika u Ligi šampiona sa 32 na 36, dovešće do transformacije tradicionalne grupne faze u jednu ligu, u kojoj će biti svi timovi-učesnici. Svakom klubu se garantuje minimum osam mečeva u toj, preliminarnoj rundi nadmetanja, i to protiv osam različitih rivala (četiri meča kod kuće, četiri u gostima), umesto dosadašnje prakse da je svakome garantovano da igra protiv tri suparnika, a ukupno šest mečeva.

Najboljih osam klubova u ligi će se automatski kvalifikovati za nokaut fazu, dok ekipe koje zauzmu od 9. do 24. mesta će se kroz plej-of mečeve (kao domaćini, i kao gosti, u dva meča) boriti da prođu među 16 najuspešnijih.

Slične promene formata desiće se u Ligi Evrope (osam mečeva će svako odigrati u uvodnoj fazi) i Ligi konferencija (svako igra po šest utakmica), a oba ova takmičenja će takođe imati po 36 učesnika", zaključuje se u objavi UEFA.

BONUS VIDEO: Najgrublje lige na svetu: Superliga Srbije u vrhu, kako stoje ostali

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)