DEJAN PETKOVIĆ RAMBO, ZA "NOVOSTI": "Orlovi" lete u drugi krug

Александар Илић
Aleksandar Ilić

10. 05. 2022. u 08:23

BOŽANSTVO brazilskog fudbala Dejan Rambo Petković i dalje "hara" fudbalskim terenima. Čovek koji je poput vina, što je stariji, to mu fudbal više leži, ni u petoj deceniji ne želi da se preda.

ДЕЈАН ПЕТКОВИЋ РАМБО, ЗА НОВОСТИ: Орлови лете у други круг

Foto: A. Ilić

Trenutno nastupa u dresu nižerazrednog FK Real Niš, oduševljava protivnike, kao i navijače, a za "Novosti" je govorio o reprezentaciji Srbije, svojoj drugoj mladosti, Brazilu, SP u Kataru, selektoru Stojkoviću...

Fudbalska krilatica kaže "svi Brazilci dolaze u Evropu da naprave ime", a Rambo je otišao u Brazil i postao božanstvo. Srbin važi za najboljeg stranca koji je nastupao u klubovima iz Rija, iza sebe je ostavio Klarensa Sedorfa, a uz velikog Franca Bekenbauera jedini je Evropljanin čiji je otisak stopala na slavnoj "Marakani".

Foto: A. Ilić

 

U Sićevačkoj klisuri je Rambov meč protiv Spartaka ispratila i njegova porodica, a on je sa ćerkom i zetom proslavio oba pogotka kojima je Real Niš došao do pobede od 2:1. Nije mu bio problem ni da se slika sa svim protivničkim igračima, navijačima i okolnim meštanima, koji su ga sreli na putu do terena, jednom rečju - klasa.

Petković je za reprezentaciju tadašnje Jugoslavije odigrao svega šest utakmica, iako bi se mnogi složili da je po kvalitetu zaslužio da ostavi veći trag u nacionalnoj selekciji.

LUKA IMA KVALITET

PROSTO je nemoguće ne povući paralelu između perioda koji je Rambo proveo u Realu i onog kroz koji Luka Jović prolazi u "kraljevskom klubu".

- Jednostavno, desi ti se ili ti se ne desi. On je došao u Madrid zato što ima kvalitet. Nije imao sreće i uspeha. Ako treba da napusti Real, bolje je za njega, jer neće imati šansu, neće da zaigra, a on zaslužuje da igra, mlad je, a ako napusti klub, ponovo će igrati vodeću ulogu, kao što je u Ajntrahtu.

- To je bilo, pa prošlo. Sada sam u godinama u kojima navijam za našu reprezentaciju. Biće teško, ali namestila se nova prilika. Ponovo smo u grupi sa Brazilom i Švajcarskom. Bio sam u Rusiji na prošlom Mundijalu, radio sam za TV Globo, imao sam tada priliku da ispratim meč. Mislim da je ove godine naša reprezentacija daleko spremnija nego 2018. godine. Imamo realne šanse da prođemo grupu, a posle... - počeo je Petković razgovor za "Novosti".

Brazilce je upoznao sa kvalitetima naše reprezentacije.

Foto: A. Ilić

 

- Upozorio sam moju drugu zemlju, Brazil, i trenera Ćićija, kada smo se sreli pre desetak dana na utakmici Fluminensea. Rekao sam mu da su igrači Srbije iskusniji, spremniji. Trener našeg tima je visokog kvaliteta, majstor fudbala i dugogodišnji strateg. Možda nam je u Rusiji nedostajalo iskustva. Ove godine smo u najmanju ruku sakupili četvorogodišnje iskustvo. Nadam se da će Svetsko prvenstvo u Kataru našim ljubiteljima fudbala doneti malo više radosti.

 

Za razliku od pre četiri godine, igrači Srbije imaju znatno veće uloge u svojim timovima, a Petković smatra da je to velika prednost "orlova".

PRASE ZA "TREĆE POLUVREME"

POSLE meča usledilo je tradicionalno "treće poluvreme", u kome je bilo "nerešeno". Uz prase, odlično raspoloženje i nezaobilaznu analizu odigranog meča.

Petkoviću je "uručeno" prase, a okupljenima je rekao da možda nije bio najbolji, ali je bio najlepši na terenu, što je izazvalo osmehe okupljenih.

- Maltene je to isti tim, ali znatno iskusniji. Igrači su bili drugačije pripremljeni u prošlom mundijalskom ciklusu. Nisu bili vodeći u svojim timovima, osim Dušana Tadića. Sada imamo Mitrovića koji je u dresu Fulama postigao 43 pogotka. Imamo Dušana Vlahovića, koji je drugi strelac Serije A. Imamo Sergeja Milinković-Savića, koji je jedan od najboljih asistenata italijanske lige. Imamo igrače koji su mnogo dobri. Imamo Kostića, iskusnu zadnju liniju, iako često igramo sa trojicom pozadi.

Foto: A. Ilić

 

Srbija ima i vrhunskog stratega na klupi, smatra Rambo Petković.

- Imamo trenera koji ima poštovanje. Bio je velemajstor fudbala, a kada takav čovek postane trener i dokaže se, on odbije onu početničku sumnju "veliki igrač ne može da bude veliki trener". To je apsurdno i nema veze sa životom. Šta god da kaže igrači stoje mirno. Promenio je Stojković dosta toga, nažalost, nisam ispratio mnogo mečeva kroz kvalifikacije, ali ono što sam uspeo da vidim me je izuzetno obradovalo. Igramo izuzetno kvalitetno i organizovano. Ovog puta kod mene vlada mnogo realističniji optimizam nego pre četiri godine. U Rusiji je bio navijački, a sada mislim da igrački možemo da postignemo nešto u Kataru - podvlači Dejan Rambo Petković, legenda srpskog i brazilskog fudbala.

Bonus video: Katar - obilazak neobičnog stadiona za Svetsko prvenstvo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja