UEFIN ŠAMAR BOGATIMA! Evropski fudbal više nikada neće biti isti

Novosti online

07. 04. 2022. u 19:09

IZVRŠNI odbor evropske kuće fudbala usvojio je danas novi finansijski plan koji će se zvati: "Plan održivosti". Ovo predstavlja veliki udarac za bogate klubove, jer će ograničiti mogućnost trošenja zarađenog novca.

УЕФИН ШАМАР БОГАТИМА! Европски фудбал више никада неће бити исти

Foto Ž. Knežević

Prema prvobitnom "Finansijskom fer pleju" koji je usvojen počevši od sezone 2011/2012, klubovi nisu smeli na transfere da troše više nego što zarade. Ali... nisu svi koji su to kršili - odgovarali.


Bilo je i tada predivđeno da ko se ne pridržava ovih pravila, bude rigorozno kažnjen. Za najblaže prekršaje  - tu je zabrana kupovine i prodaje igrača, dok se grubo kršenje pravila kažnjavalo izbacivanjem iz svih UEFA takmičenja.

Zašto je finansijski fer-plej bio uveden?

Za razumevanje ove prvobitne regulative važno je shvatiti kontekst vremena u kojem je uvedena. UEFA ju je pokrenula 2010. godine kada je Evropa bila u vrlo ozbiljnoj recesiji. U takvim uslovima, evropski klubovi su ostvarili najveći gubitak u istoriji fudbala — čak 1,5 milijardi evra ukupno. UEFA je tada uvela pravilo finansijskog fer-pleja: prihodi i troškovi budžeta moraju se držati u ravnoteži, a pokrivanje minusa od strane vlasnika kluba nije dozvoljeno. 


 

Pravila su bila lepa, ali...

Kazne su i ranije bile predviđene, samo nisu primenjivene baš uvek.

Recimo, Mančester siti je prekoračio sponzorske ugovore, a za to nije bio sankcionisan izbacivanjem iz Lige šampiona, kao što je to bilo najavljeno. 

Pa, šta se sad promenilo?

Em će kazne biti sprovođene u delo rigoroznije nego sada, em će klubovi morati manje da troše.

Naime, u sezoni kada novi propisi budu stupili na snagu (2023/2024), klubovi više neće moći da troše 100 odsto zarađenog, već 90%, ali tu nije kraj. Sledeće sezone, moći će da troše 80%, a u trećoj sezoni (i nadalje) samo 70% od zarade.

Mbape, Mesi i Nejmar, saigrači u bogataškom PSŽ-u / Foto: Printskrin Instagram/neymarjr

Zašto je ovo uvedeno?

Novi finansijski fer-plej služi da evropska kuća fudbala obuzda najezdu „pijanih milijardera“ na fudbalske klubove širom Evrope. Moglo bi se reći da su ovo koraci u pravom smeru, koji će pomoći samoj fudbalskoj igri na Starom kontinentu da se vrati izvornim vrednostima poštenog takmičenja. Navijači su pomalo umorni od igranja fudbalskog menadžera u realnom svetu, koje sada sprovode prebogati naslednici, zastupnici zemalja Bliskog i Dalekog istoka, ili slično njima, dobrostojeći industrijalci i medijski magnati Severne Amerike.

Sa novim pravilima, biće još oštrije nego do sada nadgledano trošenje novca, a zarade velikih neće moći u celosti da se troše na nova pojačanja. Tako je moglo do sada, pa su samo najbogatiji dovodili najskuplje igrače. Od sada će, ograničavanjem "budžeta za troškove" na 70 odsto, neke "fudbalske mrvice", ali ne baš nezanemarljive, moći da pripadnu i nešto manjim, a svakako finansijski slabijim klubovima od giganata.

Čeferin oduševljen

Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin oglasio se povodom ove teme:


"Veoma sam srećan. Dobili smo podršku svih liga i članova komiteta. Prvi "fer-plej" smo doneli uz otpor klubova. Međutim, od toga trenutka 2010. godine fudbal se promenio iz korena. Posle stotine sastanaka, dogovorili smo novo pravilo koje ima tri osnovna načela-  solventnost, kontrola troškova i stabilnost. Sporazum stupa na snagu od juna ove godine", rekao je predsednik evropske kuće fudbala.

Već neko vreme se govori o promeni načina na koji evropski klubovi troše novac. 

Još jedan važan propis

Kada su u pitanju dugovanja, po "Planu održivosti", bilo svojim fudbalerima, ili porezi i obaveze prema UEFA, neće biti dozvoljeno kašnjenje.

Uvođenje NBA pravila?

Evropska kuća fudbala je konačno na pravom putu. Iako su mnogo puta čelnici UEFA progledali kroz prste velikim klubovima, mora postojati nešto što će stati na put basnoslovnom trošenju novca.

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON


Možda je model koji treba pratiti u budućnosti onaj iz NBA lige, "seleri kep".


Po ovom pravilu, sve ekipe imaju određeni iznos koji smeju da troše na plate igrača. Za svaki trošak preko, plaća se ogroman porez na luksuz. Ovo omogućava koliku-toliku ravnopravnost i neizvesnije sezone.

Da li je to moguće u fudbalu? Teško, imajući u vidu sadašnju situaciju. Ali, kako promena ima sve više, od uvođenja tehnologija, do uvođenja rigoroznije kontrole trošenja novca, ko zna... možda se jednog dana uvede i "seleri kep". Draft baš i ne mora...

Bonus video: Neobična soba na Mundijalskom stadionu u Kataru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna