IVER NE PADA DALEKO OD KLADE: Viktor uspešno hita koracima svog oca Predraga Rogana (FOTO)

Александар Илић
Aleksandar Ilić

03. 04. 2022. u 12:20 >> 12:36

PREZIME Rogan dobro je poznato ljubiteljima fudbala u Srbiji, a po svemu sudeći, u budućnosti biće još poznatije.

ИВЕР НЕ ПАДА ДАЛЕКО ОД КЛАДЕ: Виктор успешно хита корацима свог оца Предрага Рогана (ФОТО)

Foto: FK Čukarički / M.Vukadinović

Sjajna prošlost, blistava sadašnjost, a nema sumnje još svetlija budućnost vezana je za prezime Rogan u okvirima srpskog fudbala. Predrag Rogan jeste dobro poznato ime na trenerskom nebu, a talentovanog stručnjaka preti da zaseni njegov potomak Viktor Rogan, koji igrama u Čukaričkom krči svoj fudbalski put.

Predrag je na početku svoje igračke karijere, baš kao i Viktor, nastupao za mladi tim Partizana, ali je sudbina htela da punu afirmaciju obojica dožive van Humske.

Četrdesetsedmogodišnji Malozvorničanin je nakon Partizana zaigrao za Loznicu, a povreda ga je omela da ostavi dublji fudbalski trag na terenu, preselio se 2003. godine na klupu, gde je bio znatno uspešniji. Radio je kao pomoćnik u Radu, Smederevu, potom je vodio Mačvu, Ujpešt, gde je radio kao pomoćnik, pa TSC, Spartak, Napredak iz Kruševca, Voždovac, a trenutno radi u Uzbekistanu, gde vodi Dinamo Samarkand.

Broj dva i prezime Rogan 1991. godine u kadetskoj reprezentaciji SFRJ nosio je Predrag na EP u Švajcarskoj, a ekipa čiji je deo bio može se reći da je kasnije postala krem srpskog i jugoslovenskog fudbala...

- Te 1991. imao sam 17 godina i bio sam član kadetske reprezentacije SFRJ na EP u Švajcarskoj. (Bio je član veoma talentovane generacije: Ćirić, Nađ, Pivaljević, Bogdanović, Cimerotić, Šimić, Rukvina, Mihajlov) I da, postigao sam treći gol za pobedu, za 3:2, i to sa dva igrača manje (crveni Bogdanović i Pivaljević). Znamo šta se te 1991. počelo dešavati u SFRJ. To je bilo poslednje Evropsko prvenstvo u kojem je nastupila reprezentacija SFRJ - počeo je stariji Rogan razgovor za Novosti.rs

Zanimljivo je i to da je i Predrag, kao i Viktor, odabrao broj dva, slučajnost ili simbolika?

Foto: Privatna Arhiva

Reprezentativni dresovi Predraga i Viktora Rogana


- U moje vreme se nije birao broj, niti smo smeli da tražimo broj koji želimo da nosimo, a iskreno nismo ni razmišljali o tome. Uzmeš broj koji ti daju i budeš presrećan. Ja i Viktor nismo pričali, niti razmišljali o tome, jednostavno se tako poklopilo… Ali verujem da ništa nije slučajno - uz osmeh kaže doskorašnji strateg Voždovca.

Nastavlja Viktor:

- Da se ne lažemo, u Partizanu sam igrao desnog beka, dobio sam broj dva, trener nam je brojeve delio po poziciji, odlučio sam da ga zadržim. Nisam zbog oca odabrao broj dva, njegov omiljeni broj je trinaest.

Kao devetnaestogodišnjak, Viktor, desni bek Čukaričkog, dobio je puno poverenje selektora Gorana Stevanovića, a deo je selekcije koja najavljuje bolje dane za "orliće". Rogan je odigrao 90 minuta u pobedama nad Severnom Makedonijom i Jermenijom i pokazao je da je desni bok naše selekcije u budućnosti siguran.

Foto: M.Vukadinović

- Sada ponosno mogu da kažem da me je Viktor prestigao - uz osmeh poručuje Predrag i nastavlja: - On sa 19 godina nastupa za mladu reprezentaciju i zaista smo prezahvalni, preponosni i presrećni zbog toga. Na pravom je putu i samo neka tako nastavi!

Nadovezao se potom mlađi član fudbalske dinastije:

- Dobio sam priliku da debitujem u mladoj reprezentaciji, zahvalan sam selektoru na ukazanoj prilici, obe utakmice smo pobedili, bili smo pretposlednji na tabeli, podigli smo nivo igre i imamo velike šanse da obezbedimo mesto u baražu.  

Foto: FK Čukarički

Imao je iskusniji Rogan i savet za svog naslednika.

- Ono u šta čvrsto verujem, ne samo u fudbalu nego i u životu uopšte, je da rad, disciplina, posvećenost, poštovanje i davanje sopstvenog maksimuma uvek donose rezultat i uspeh. Viktor je odrastao u okruženju u kojem se neguju upravo te vrednosti i on zna da je na njemu da vredno radi, bude strpljiv, sluša svoje trenere i kada dobije šansu da da sve od sebe, svoj maksimum u tom trenutku. Bitno je da on ispoštuje šta se od njega traži, zahteve koje postave treneri u klubu i reprezentaciji. Ima od koga da uči, kako u klubu, tako i u reprezentaciji.

- U jednom je od najboljih i najorganizovanijih klubova u državi, okružen ljudima od kojih mnogo može da nauči, i od kojih ima podršku. Reprezentacija je plod rada u klubu i rezultat svega toga. Mladi igrači treba da znaju da je dug put da se talenat pretvori u kvalitet, i da to nije isto. Strpljenje, motivacija, fokus, disciplina, upornost, odricanje, svakodnevni rad na sebi, ne samo što se tiče treninga, je uslov za razvoj. Ono što je važno je da imaju podršku, da dobijaju prilike, stiču samopouzdanje, i iskazuju svoj talanet, i to treba da poštuju, cene, da koriste svaki momenat i da uzvrate istom merom, odnosom kvalitetnom igrom - zaključio je Predrag Rogan.

Foto: FK Čukarički

Defanzivac "orlića" otkriva i koliko mu znači podrška oca.

- Čujemo se posle i pre utakmica, daje mi podršku pre, posle uglavnom kaže šta je bilo dobro, šta nije. Nije to neka prevelika analiza, čujemo se u kratkim crtama, i on i ja imamo svoj posao na koji smo usredsređeni - kaže devetnaestogodišnjak koji polako izrasta u budućnost srpskog fudbala i koji bi mogao na duže staze da reši problematičnu poziciju desnog beka u našoj reprezentaciji.  

Viktor Rogan debitovao je pre gotovo godinu dana u duelu protiv Radnika (2:1 na Banovom brdu u 38. kolu domaćeg prvenstva).

- Debitovao sam kao omladinac, potom sam se priključio prvom timu. Sada razmišljam samo o tome kako da pružim maksimum svom timu i ustalim se u prvih 11 - zaključio je mladi fudbaler Viktor Rogan.

BONUS VIDEO VLAHOVIĆ NOVI REKORDER: Pet najvećih transfera srpskih fudbalera

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)