ITALIJA UŠLA U "PROBRANO DRUŠTVO" Porazom od Severne Makedonije azuri postali tek četvrti tim koji je doživeo OVU sudbinu

Novosti online

25. 03. 2022. u 18:06

OD OČAJA do sjaja i nazad! Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati put fudbalske reprezentacije Italije od 2018. godine do danas.

ИТАЛИЈА УШЛА У ПРОБРАНО ДРУШТВО Поразом од Северне Македоније азури постали тек четврти тим који је доживео ОВУ судбину

FOTO: EPA

Azuri su uspeli da propuste dva uzastopna finalna tirnira svetskih prvenstava, a da se između njih okite titulom evropskog šampiona. Zanimljivo je da je Italija postlaa četvrta evropska selekcija sa ovim dostignućem.

Prvi nacionalni tim koji je ostvario ovaj neobičan "poduhvat" je nekadašnja Čehoslovačka. Ta selekcija je 1976. u Beogradu osvojila prvenstvo Starog kontinenta, savladavši u finalu vladajuće šampione sveta Nemce, a propustila je Mundijale 1974. i 1978. godine.

Reprezentacija Danske je 1992. zamenila Jugoslaviju na Euru u Švedskoj i okitila se jedinom titulom prvaka Evrope. Prethodno su propustili Mundijal 1990 u Italiji (zapravo su pre toga samo jednom, 1986. godine, bili učesnici SP), a nije ih bilo ni 1994. u SAD.

Grčka je 2004. godine šokirala fudbalsku Evropu trijumfom na EP u Portugaliji, a nije je bilo na Mundijalima 2002. i 2006. godine.

A Mundijal 2018. u Rusiji bio je tek treći uopšte na kome azuri nisu učestvovali. Drugi put su poklekli u kvalifikacijama posle 1958. kad ih je u baražu za odlazak u Švedsku iznenadila Severna Irska. U Urugvaj 1930. nisu ni putovali, kao ni većina evropskih selekcija - zbog skupog i komplikovanog puta i malih izgleda da se ostvari visok plasman.

Bio je to hladan tuš za 80.000 ljudi na San Siru i "smak sveta" za fudbalsku naciju tog 13. novembra 2017. kada su Šveđani uspeli da sačuvaju mrežu i ukupnim rezultatom 1:0 iz dvomeča sa četverostrukim šampionom sveta izvadili vizu za Rusiju.

Tri i po godine kasnije, Minhen i po tri puta Rim i London pozlatili su se četi Roberta Mančinija koja je po drugi put postala vladar fudbalske Evrope i činilo se da su rane iz baraža protiv Švedske ne samo zarasle nego i zaboravljene.

Već je završnica lige nacija u oktobru 2021. najavila da nešto opet ne štima, i opet je San Siro bio poprište poraza, ovaj put od Španije (kasnije je u borbi za treće mesto u Torinu utisak malo popravljen protiv Belgije).

A onda su kola opet krenula nizbrdo. Iako je Italija prvi krug kvalifikacija za Katar završila bez poraza bilo je tu itekako problema, što potvrđuju i reči kapitena Kjelinija posle eliminacije od Severne Makedonije.

- Ovo je ogromno razočaranje. Igrali smo dobar meč i falio nam je gol. Nismo bili arogantni večeras, ali nešto je falilo. Greške koje smo pravili od septembra do sada došle su na naplatu i platili smo ih. Ipak, ponosan sam na ekipu. Razočarani smo, uništeni, ne mogu da nađem reč. Sada ostaje samo praznina. Moramo da počnemo ispočetka i teško je uopšte pričati o tome - rekao je Kjelini.

Italiju posle još jednog razočarenja očekuje remont tima, a da li će to biti povereno Robertu Mančiniju saznaćemo uskoro. Ako je verovati kladionicama, Italijani imaju puno poverenje u stručnjaka koji ih je doveo do evropskog trona, a šanse da ga zamene daju se Fabiju Kanavaru, najboljem fudbaleru sveta one 2006. godine i kapitenu kada su se azuri okitili četvrtom titulom svetskih šampiona.

Manćini je odmah posle poraza od Makedonaca rekao da je rano za razgovor o njegovoj budućnosti, a kako prenosi Hina, kvota da će on voditi "azure" u Ligi nacija i kvalifikacijama za EURO 2024, gde bi trebalo da brane šampionsku titulu je 2.00.

Kvota za Kanavara je 4.50, a treći favorit prema kladionicama je aktuelni trener madridskog Reala Karlo Anćeloti sa kvotom 7.50. Slede Antonio Konte, Mauricio Sari i Andrea Pirlo sa kvotom 9.00.

BONUS VIDEO - Piksi saopštava spisak reprezentativaca Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju