"UOSTALOM, VIDEĆETE!" Dragan Stojković Piksi i Dušan Tadić održali antologijsku konferenciju "orlova", ovo ne smete da propustite (VIDEO)

D. N.

23. 03. 2022. u 14:00

FUDBALSKA reprezentacija Srbije nalazi se pred dva izazova, a uoči tih kontrolnih utakmica javnosti su se obratili selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten "orlova" Dušan Tadić.

УОСТАЛОМ, ВИДЕЋЕТЕ! Драган Стојковић Пикси и Душан Тадић одржали антологијску конференцију орлова, ово не смете да пропустите (ВИДЕО)

FSS

Podsetimo, naš državni tim sutra (19.30) igra protiv Mađarske u Budimpešti, a sledeći test je u Kopenhagenu, u utorak, 29. marta, od 18 časova protiv Danske.

Ponekad se desi da sportisti i/ili njihovi treneri prilično suvoparno govore o predstojećim događajima, floskule tada pokuljaju, rečenice se ponavljaju, ali... To ovoga puta nije bio slučaj.

Naprotiv.

Neke rečenice stratega "orlova" i kapitena reprezentacije Srbije trebalo bi odštampati i držati u svlačionicama ovdašnjih sportskih kolektiva, a evo i kako je kompletna konferencija za štampu izgledala, podeljena na pitanja i odgovore upućene Stojkoviću, a onda i na ono što je upitan Tadić, koji je i sam imao sjajne stavove.

Uživaćete, sumnje nema:

Piksijevo obraćanje za sva vremena


Hoće li većina igrača dobiti šansu, ili će to zavisiti od rezultata?

- Kao što znate, imamo dve utakmice, a grupa igrača koja je pozvana sigurno da konkuriše za tim. Svi igrači su, oni to znaju, cenjeni. Imaju svoje kvalitete, i individualne i kolektivne. Videćemo, u svakom slučaju, svako može da očekuje šansu da će igrati. Oni to znaju, a ko će igrati, to ćemo videti u zavisnosti od situacije, od kondicije, u zavisnosti od mnogih drugih stvari. Ko god bude igrao, znam da zaslužuje i da neće biti nikakvih grešaka što se sastava tiče.

Na koji način ste pripremali tim za duel sa Mađarskom?

- Tačno je da, što se rezultata tiče, on ne predstavlja psihološki pritisak za nas, ali u svakom slučaju za nas je svaka utakmica važna i priprema za ovaj meč se zaista odvija u najozbiljnijem tonu. Drugačije i ne može. Ekipa Mađarske zaslužuje sav respekt s naše strane, i ona ga ima, tako da sa te strane mi pristupamo pripremama najozbiljnije. Juče tokom dana, tačnije sinoć, imali smo i video-analizu ekipe Mađarske, jer sam želeo da naši igrači na najbolji mogući način pripreme sebe za ono što ih očekuje u Budimpešti. Sve ove stvari idu u prilog tome da se Srbija priprema za najbolji mogući način za meč sa Mađarskom. 

Kao igrač ste imali lepe uspomene protiv Mađarske, 1997. u dva meča plej-ofa kvalifikacija  za Svetsko prvenstvo, šta očekujete od svog prvog selektorskog meča sa Mađarskom?

- Naravno da se sećam tih utakmica, to je bilo za odlazak na Mundijal u Francusku. Tadić se, verovatno, ne seća, pošto je imao devet godina... (okreće se kapitenu, koji kaže "Gledao sam!"). Gledao si? Bilo je 7:1... Spremali smo se, željno, očekivali smo da odemo na Svetsko prvenstvo i tu utakmicu smo preozbiljno shvatili. Pogotovo tamo u Budimpešti, gde je pre 25 godina postignut visok rezultat, ali posebno zasluženo. Sigurno da se sećam rezultata, ali i svih detalja sa utakmice. To je ostalo kao zapisano, ali... Srbija je tada, tj. Jugoslavija, imala odličan tim, odlične igrače, i potpuno zasluženo otišla na Svetsko prvenstvo. Mađarska, kao fudbalska zemlja, moram da kažem da je ona bila pravi primer kako treba da izgleda fudbalska sila, još u ono vreme Puškaša, Kočiša, Hidekutija i svih ostalih asova koji su bili na vrhuncu moći sredinom prošlog veka, ali drago mi je da danas vidim ovu novu fudbalsku Mađarsku koja je strahovito napredovala, kako u igri, tako i u infrastrukturi. Pratimo mi sve, toliko se ulaže u fudbal, što mene kao nekog ko se bavi fudbalom može samo da raduje. I, čestitam im na svim uspesima koje su postigli i koje postižu. To je jedan pravi put kako jedna fudbalska zemlja treba da se razvija, Mađarska je to pokazala. Strahovit jedan napredak poslednjih godina, što sigurno daje primer svima ostalima kako treba raditi. I, Mađarska kao učesnik poslednjeg Evropskog prvenstva... Mogu da vam kažem da sam bio njen navijač, stvarno sam navijao za naše komšije jer su Mađari ostavili jedan fenomenalan utisak na tom šampionatu, igrali su lep, brz i moderan fudbal, što će predstavljati problem više za nas, ali mi želimo da igramo sa dobrim ekipama. Mislim da će biti prava utakmica, s obzirom na to da je Mađarska ekipa koja može da napravi problem bilo kojoj selekciji na svetu. Oni su sa Englezima igrali nerešno, oni su pobedili Poljsku, mnogo su dobrih rezultata napravili. Prema tome, pun respekt i verujem da će utakmica biti prava i da će svi uživati.

Osim povrede Vlahovića, da li ima još nekih problema i da li ste razmišljali da pozovete još nekog igrača?

- Svaki tim ima svoje probleme, mi smo tu da ih rešavamo. Mi nismo nikakav izuzetak. Kao što ste rekli, Vlahović neće biti u sastavu za ove dve utakmice zbog povrede, a mogu da vam kažem da je i Milenković blizu da bude van tima, s obzirom na to da oseća jednu lakšu povredu, grč u zadnjoj loži desne noge i mislim da bi bilo totalno glupo da bude u timu i da je totalno rizično da igra. Mislim da 90 odsto neće biti u konkurenciji, ali, naravno, putuje s ekipom. 

U poslednje dve godine reprezentacija Srbije je jedna od onih koja je najviše napredovala, šta ste to promenili pa je do toga došlo?

- Šta sam promenio? (smeh) Znate kako, Srbija igra po modernim fudbalskim principima, Srbija je maksimalno koncentrisana na ono što treba da se ostvari na terenu, ali mislim da je ključ svega to što smo za kratko vreme uspeli da promenimo mentalitet. Igrači veruju u ono što rade, veruju u ono što se traži od njih, a sve u funkciji tima. Mentalitet je tu bio najbitniji, a sad, kako smo to uspeli za kratko vreme... verovatno će ljudi to istraživati. Jednostavno smo na istom putu, imamo iste ciljeve, ja duboko verujem u igrače, u njihove kvalitete, kako fudbalske tako i ljudske, a ono što je veoma važno, oni veruju i meni. Taj spoj je dobitna kombinacija. Ali, generalno, mislim da uspeh promene tog mentaliteta, mislim da je to jedan od, možda ne najvažniji, ali svakako važan segment u ovom periodu koji smo prošli zajedno. 

Svi kažu da je atmosfera u reprezentaciji bolja nego ikad, koliko to vama kao selektoru znači?

- Ima značenje, u svakom slučaju, jer radiš u pozitivnoj atmosferi. Naravno da je važno da igrači osete da imaju uslove za život u ovom objektu, kakav i treba da bude, da imaju uslove za rad, kakvi treba da budu, i da nemaju nekog ko će da ih maltretira, ko će da ih "sastanči", da im traži neke nenormalne stvari... Ja sam neko ko to, bukvalno, ima u glavi kao da sam igrač, a nisam igrač, naravno. Ali ja sam sve ovo prošao što danas prolaze, tako da tu apsolutno nema nikakvih nepoznanica, niti prostora da se izmišlja topla voda. Ona je davno izmišljena i to je to. Oni respektuju mene, ja ono što oni pružaju i podržavam ih u tome. Nikada nisam bio negativan, mi samo koristimo pozitivne vibracije i nastavićemo u tom smeru. Želim osmeh, želim pozitivnost, želim da igrači, pored obaveza koje imaju, pored odgovornosti koju nose, a nošenje državnog grba to jeste, da na pravi način predstavljaju i svoju zemlju. Sve to ide svojim tokom.

Da li ćete voditi računa o minutaži igrača, imajući u vidu da UEFA i njih boduje?

- Prijateljske utakmice imaju svoju važnost u jednom smislu. U slučaju nekog poraza, ništa se neće drastično promeniti, a u slučaju da si izgubio u Portugalu, to je totalno nešto drugo. Danas bismo, verovatno, čekali neku drugu utakmicu i drhtali od nervoze. Ali daleko od toga da Srbija ide u Budimpeštu kao neka turistička organizacija. Mi ne idemo tako, iako ćemo iskoristiti sutrašnji dan da pogledamo jedan od najlepših gradova, a to je "Budapest". Idemo i da uživamo u toj arhitekturi. Bio sam tamo mnogo puta i uvek sam se divio arhitekturi i kulturi i onome što Budimpešta ima. I ovoga puta ćemo iskoristiti mogućnost da obiđemo, da prošetamo, da se slikamo, jer to je nešto predivno, lepa uspomena, ali ne idemo kao turisti, daleko od toga. Idemo kao takmičari, kao neko ko je ostavio ozbiljan pečat u prošloj godini, kada su kvalifikacije u pitanju. Ovo je tim koji je napravio rezultat sa stilom, sa fudbalom koji pleni i želja nam je da nastavimo. Ne počinjemo ništa ispočetka, već nastavljamo još bolji. Tako da let za Budimpeštu ne shvatamo kao turizam, utakmicu s Mađarima ne shvatamo kao turističku, naravno da Srbija ide na pobedu i daće sve od pobedi. A ako ne uspemo u tome, Bože moj... Idemo dalje. Ali to je to. Što je rekao naš kapiten, svaka utakmica je odgovornost, jedno novo dokazivanje, jer ako hoćeš da budeš šampion, moraš da se dokazuješ stalno. Ne smeš da živiš od prošlosti i od onoga što si uradio, već od budućnosti, od onoga što te čeka. Veoma ozbiljno shvatamo ovu utakmicu, tako ćemo se ponašati i na terenu. Uostalom, videćete sutra! - zaključio je Dragan Stojković, dodajući da ne zna kakav će rezultat biti, ali da veruje "da je Srbija spremna, u svakom pogledu, da nastavi da prikazuje fudbal kakav je prikazivala u prošloj godini".

Dušan Tadić održao govor za pamćenje

Koliko se pristup prijateljskoj utakmici razlikuje od takmičarske?

- Kao što je Mister rekao, ako hoćemo da budemo ozbiljni takmičari i pobednici, želiš svaki trening ili utakmicu, bilo da ima najveći značaj ili je prijateljskog karaktera, želiš da pobediš. Želiš da igraš svoju igru i samim tim pokažeš koliko si ozbiljan ali i da pokažeš da smo na pravom putu. Pripremamo se u najboljem mogućem smeru i želimo da pokažemo kakva smo ekipa i da nastavimo da igramo kako smo igrali.

Pridajete li značaj trećem šeširu u kome je Srbija na žrebu za Svetsko prvenstvo, ili je to nebitno?

- Mislim da nam je to sasvim nebitno. Eto, pokazali smo, otkad je Mister došao, fokusirani smo samo na našu igru, na nas. To nam savršeno i prija, svi momci osećamo samopouzdanje. Bitno je kako mi igramo. Voleli bismo, naravno, dobre protivnike (osmeh), što će i biti, jer to je Svetsko prvenstvo, samo će takvi tamo i biti. Fokusiramo se na našu igru i onda nema problema.

Kada se pogledaju imena u reprezentaciji Srbije, nema sumnje da je to jedna respektabilna ekipa, a kao kapiten šta bi mogao da izdvojiš kao najveću karakteristiku?

- Bili smo i pre jaki individualni, ali otkako je Mister Stojković došao, usadio nam je to zajedništvo, okupio nas, napravljena je dobra, pozitivna, iskrena atmosfera i onda se sve to sklopilo. I onda individualni kvalitet može da dođe do izražaja, svi znaju šta se od njih očekuje, i onda nema problema. To zajedništvo, sloga, uživanje i... da, jednostavno, znamo šta predstavlja naša zemlja, da igramo sa ljubavlju i sa strašću, ali i velikom željom da se pobedi i da to lepo izgleda i da svi uživaju, i navijači i mi.

Sa svim utakmicama u 2022, prebacićete 90 u dresu reprezentacije, imaš li ambiciju da napadneš rekord?

- Nisam nikad razmišljao o tome, mislim da je to totalno nebitno. Bitno je šta postigneš sa ekipom, ovo će biti drugo Svetsko prvenstvo, mislim da se to gleda, šta ćeš tamo da napraviš, a ovo... da li si odigrao 10, 20, 50, 150 utakmica, mislim da je totalno nebitno.

Da li je kod igrača prisutan motiv da se, i pored prijateljskog meča, odigra dobro kako bi se podigla reputacija ovog tima na globalnom nivou?

- Svakako. Uvek želiš da pobediš, stalno si motivisan, na svakom treningu. Koliko god da nema nekog prevelikog značaja, želiš da pobediš, to je jednostavno u tvojoj krvi, kao sportista uvek želiš to. Želimo da to uradimo sa stilom, želimo da uživamo u tome, da smo srećni na terenu, da navijači uživaju, da svi uživaju! I onda, kao što je i bilo do sad, rezultat će doći sam po sebi - zaključio je Dušan Tadić.

Bonus video: Piksi - Ovo je trenutak uživanja, svi nas hvale!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)