"ODUZIMANJE BODOVA JE OSTAVILO TRAG"! Dušan Bajić: Proleter ne odustaje od plej-ofa

M. B.

11. 03. 2022. u 17:04

PROLETER iz Novog Sada četiri kola pre kraja regularnog dela Superlige grčevito vodi borbu za ulazak u plej-of, a strateg tima sa Slane Bare Dušan Bajić da bi već sutra protiv Radnika iz Surdulice njegov tim mogao da napravi značajan iskorak ka najboljih osam u srpskom elitnom rangu.

ОДУЗИМАЊЕ БОДОВА ЈЕ ОСТАВИЛО ТРАГ! Душан Бајић: Пролетер не одустаје од плеј-офа

FOTO: FK Proleter

Posle pet utakmica u prolećnom delu prvenstva Proleter se nalazi na trinaestom mestu sa 28 bodova. Pobeda u prvom kolu protiv Radničkog u Kragujevcu nije nagoveštavala takav ishod, usledili su neuspesi u duelima sa Crvenom zvezdom i u Lučanima, a onda i težak poraz od Spartaka u Novom Sadu. Bod u poslednjem kolu u Kruševcu bio je četvrti od 15 mogućih.

Gospodine Bajiću, kako gledate na taj učinak i situaciju u kojoj se nalazi vaš tim?

- Nisam zadovoljan bodovnim učinkom. Malo ko se nadao da ćemo nakon pobede u Kragujevcu na startu drugog dela prvenstva, osvojiti još samo bod u naredna četiri kola. U svakom smislu smo podbacili protiv Spartaka gde nismo ličili na ekipu koja je dobro namučila Crvenu zvezdu. Međutim, nadam se da je utakmica prethodnog kola u Kruševcu pokazatelj da se vraćamo u ritam dobrih igara koje će ispratiti i pozitivni rezultati.

Utakmica u Kruševcu protiv Napretka mogla je biti prekretnica u borbi za plej-of. Pre meča rekli ste da bi bili zadovoljni i bodom, ali nakon duela bilo je prisutno nezadovoljstvo jer vam je izmakla pobeda?

- Mislim da smo nakon vodećeg pogotka imali priliku da još jednim rešimo pitanje pobednika. Igrali smo dobro, stvarali šanse, ali smo na kraju primili gol i iz Kruševca se vratili samo sa bodom.

Kada sve sagledamo, vidimo da su tri boda koja su oduzeta Proleteru nakon utakmice sa niškim Radničkim dosta promenila situaciju i položaj na tabeli. Koliko je to uticalo na stabilnost tima, pripremu utakmica?

- Mi smo tri boda osvojili na terenu protiv Radničkog. Ostale stvari koje su se dešavale nakon toga nije na meni da komentarišem, ali sigurno je da je gubitak bodova negativno uticao na sve u klubu. Za oduzimanje bodova igrači i ja saznali smo iz medija nakon poraza u Lučanima tako da smo tog dana izgubili šest bodova. Nemoguće je da tako nešto ne ostavi trag.

U subotu dočekujete Radnik iz Surdulice, ekipu koja u ovom trenutku ima dva boda više od vas. Još jedna važna utakmica koja može da odredi dalji tok sezone, a pobeda vam je imperativ ako želite plasman u plej of.

- Od kada sam došao na mesto šefa stručnog štaba Proletera igramo pod imperativom pobede. Tako će biti i u meču sa Radnikom. Podatak da tim iz Surdulice na pet mečeva u prolećnom delu prvenstva nije primio ni gol govori da se radi o čvrstoj, disciplinovanoj i dobro vođenoj ekipi. Imamo iskustvo igranja pod pritiskom i nadam se da nam se neće ponoviti utakmica kao protiv Spartaka.

Do kraja prvog dela takmičenja ostala su još četiri kola, dvanaest bodova je u opticaju. Razlika između četvrtoplasiranog niškog Radničkog i Proletera koji je trinaesti je osam bodova. Očekuje vas težak raspored jer nakon Radnika gostujete TSC-u, dočekujete Čukarički i za kraj formalno gostovanje Vojvodini sa kojom delite stadion. Kako vidite rasplet i završnicu pred plej-of i plej-aut Superlige?

- Timovi su sličnog kvaliteta. Igrači pristupaju utakmici isto bez obzira na to da li se igra protiv prvoplasiranog Partizana ili u ovom momentu poslednjeplasiranog Novog Pazara. Biće teško do kraja, toga smo svesni, ali idemo korak po korak. Prvo se pripremamo za Radnik, a potom ćemo se fokusirati na naredne rivale.

"Ne odričeno se mesta u plej-ofu, iako će biti teško"

Na kraju regularnog dela plasman u plej-of donosi rasterećenje, mečeve bez velike tenzije, kvalitetnije protivnike i više gledalaca na stadionu, dok je u plej-autu jedini cilj svima opstanak u superligaškom društvu. Može li Proleter da izbegne neizvesnost i koje su po vama ekipe koje će se naći u gornjem delu tabele?

- Mišljenja sam da će Crvena zvezda, Partizan, Čukarički i Vojvodina zauzeti prve četiri pozicije, prati ih TSC, ali i Voždovac, koji je pobedom u Lučanima napravio veliki korak ka cilju. Zbog ujednačenosti timova teško je prognozirati krajnje pozicije. Proleteru bi plasman u plej-of doneo rasterećenost, dok plej-aut sa sobom nosi borbu za opstanak. Iako će biti teško, mi se ne odričemo mesta među osam najboljih i uradićemo sve kako bi ga izborili.

Proleter je uvek bio klub gde se šansa davala mlađim igračima koji su uz one iskusnije nosili ekipu. Kada analizirate utakmice u prolećnom delu da li ste zadovoljni učinkom i odnosom prema obavezama mlađih fudbalera? Nekako se Stefan Tomović istakao sjajnim partijama, ali i golovima - bio je strelac u duelu sa Crvenom zvezdom i na poslednjoj utakmici u Kruševcu...

- Dosta pažnje poklanjamo mlađim igračima. Stefan Tomović se izdvojio igrama i golovima i sigurno je u ovom trenutku jedan od najperspektivnijih mladih igrača u ligi. Svoju šansu dobro koriste i Luka Serdar, Kadir Pepić, Strahinja Stojanović, Veljko Mladenović, Nikola Marijanović i Jovan Ilić.

Kada bi mogli da vratite vreme šta je to što biste promenili od samih priprema, pojačanja, odabira igrača u do sada odigranim mečevima? Verovatno je utakmica sa Spartakom ona koja vam najpre pada na pamet...

- Svi igrači se ponašaju kao profesionalci. Dobro su prihvatili način rada koji sprovodim od avgusta prošle godine, ali utakmica protiv Spartaka odnosno odabir igrača za taj meč je nešto što bih sigurno promenio. Teško je sada vraćati se unazad i ne zameram igračima mnogo toga. Fudbal je živa stvar i treba se ponašati racionalno kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi, a to je u ovom momentu plasman u plej-of koji donosi i opstanak u Superligi.

Podsetimo, Proleter u subotu od 14.30 dočekuje Radnik.

BONUS VIDEO: Vatromet i navijanje grobara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju