"VOLIM ZVEZDU, ALI... " Legendarni Crnogorac otkrio zašto nije obukao crveno-beli dres

Novosti online

03. 03. 2022. u 10:39

KADA se pomene fudbalska reprezentacija Crne Gore, sigurno je prva asocijacija legendarni Mirko Vučinić, naslednik Dejana Savićevića, koji, ruku na srce, nije dostigao te visine kao "Genije".

ВОЛИМ ЗВЕЗДУ, АЛИ...  Легендарни Црногорац открио зашто није обукао црвено-бели дрес

Mirko Vučinić foto AP

Vučinić je otišao u Italiju još sa 16 godina kada ga je Leće kupilo iz Sutjeske. Potom je igrao i za Romu i Juventus, a može se pohvaliti i da je uspeo da osvoji tri pehara Serije A sa Juveom i Antonijom Konteom.

Međutim, tokom života nikad nije krio da je navijač Crvene zvezde, koja mu je i uputila ponudu 2016. godine.

- Zvezda je nešto posebno. To je najveći klub s ovih prostora. Zvao me je Zvezdan Terzić, ali ja nisam bio u stanju da igram, koleno mi je bilo nagrđeno. Osim toga, imao sam ugovor sa Al Džazirom i rekao sam to Terzi. On je rekao: ’Ma samo ti kaži jesi li spreman da dođeš, sve ćemo rešiti’. Međutim, nisam bio spreman. Ja volim Zvezdu. Navijao sam za nju kao mali, navijam i danas - kaže Mirko Vučinić u intervjuu za "Informer".

Naravno, nije moglo da prođe bez pitanja o Dušanu Vlahoviću, koji je na neki način i nasledio amanet koji su Vučinić i ekipa ostavili početkom ove decenije.

- Dušan se od ostalih razlikuje, jer je veliki radnik i pobednik je u glavi. Juventus je za njega fantastična sredina, jer će još više da ga unaprede, pre svega psihološki. Oni imaju pobednički mentalitet. Vlahović stalno radi, nikad nije zadovoljan, teži ka boljem i to je njegov veliki plus. Malo ko može tako mlad da ode u Juventus i da odmah daje golove. 

Vučinić takođe ističe i da je on trenutno najbolji mladi igrač u Evropi, pored Embapea i Halanda.

- Može da napravi ogromnu karijeru. Trenutno je najbolji mladi igrač Evrope, uz Mbapea i Holanda. Nema više mladih igrača koji igraju na tom nivou i daju golove. Napadač mora da daje golove. Ništa drugo. Niko napadača neće pitati jesi li namestio gol, kako si se gradio, koliko si pretrčao, kako si odigrao, nego da li je dao gol.

Mirko Vučinić:  Do 30. nisam ni trenirao, bilo mi muka da trčim

Pričao je Vučinić i o svojoj karijeri i onoj čuvenoj da ga je pratila priča kao Savićevića da ne voli baš puno da trči.

- Ja sam bio malo čudan igrač. Do 30. godine praktično nisam trenirao. Od 30. sam počeo malo više. Ipak, zadovoljan sam, nemam za čim da žalim. U Italiji sam osvojio sve što se može osvojiti po dva puta. Kažu svi da sam mogao više ali vreme se ne može vratiti. A i da se vrati, ne verujem da bih nešto menjao. Takav sam, u trenutku odlučujem šta mi se radi, bez obzira na posledice - kaže sada 38-godišnji Vučinić za Informer.

O tome kakav je karakter u pitanju, možda najbolje svedoče i sećanja Vučinića iz perioda u Lečeu Zdenjeka Zemana, koji ga je i lansirao na veliku scenu. Ali ko ga je imalo pratio, zna koliko zahtevan trener on ume da bude.

- Leče mi je ostao u odličnom sećanju mada sam u početku morao da slušam Zemana. A meni ne da je bilo muka da trčim, nego...

Pa opet, taj Zeman ga je i razumeo...

- Imao sam sjajne trenere... Zeman, Delio Rosi, Spaleti, Ranijeri, Montela, ne bih voleo nekog da preskočim. Zvučaće čudno možda, ali najbolje sam se osećao sa Zemanom. Igramo, recimo, u nedelju, ponedeljak slobodan, utorak trening i svi osim mene trče. On meni kaže: ’Boli tebe tvoje koleno, idi u teretanu’. Ja odem tamo, budem na telefonu i to je to. Međutim, kad dođe utakmica, dam gol, a njemu je to najvažnije.

Kako je devojka završila na podu

Zatim Roma Frančeska Totija – Vučinić kaže odličan tip, stalno baca neke fore – pa tri titule u Juventusu Antonija Kontea. Tada je Vučinić bio na vrhuncu slave, mada mu se sva ta pažnja nije uvek dopadala.

- U početku mi je prijala, osećao sam se važnim, kao da je ceo svet moj. Međutim, posle određenog vremena postalo je naporno. Doživljavao sam svakakve situacije. Sedim u restoranu, zaleti se muškarac, sedne mi u krilo, ljubi me kao da sam devojka... Sećam se jedne scene: ulazim s devojkom u restoran, kad su se zaleteli ka meni, gurnuli su devojku i pala je. Bilo je i ružnih scena. Srećom, više je bilo onih lepih.

Otkrio je Vučinić i čime se sada bavi osim što je u stručnom štabu reprezentacije Crne Gore.

- Jedno vreme sam igrao golf stalno, a onda sam ga zamenio padelom. Volim da popijem dobro vino i popušim dobru cigaru. Nisam tip za izlaske, više sam za mirnije varijante. Nađem se sa društvom i odemo kući u ponoć. Ne prija mi više haos. Slušam svoju muziku, narodnjake, one od pre deset godina. Ove nove i ne znam. Ranije se dešavalo da pozovem nekog pevača da dođe za Italiju, sad samo mirna varijanta.

BONUS VIDEO: TOP 10 NAJPLAĆENIJIH FUDBALERA: Koliko zarađuje Ronaldo a koliko Mesi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati