NAJBOLJA ŠKOLA FUDBALA NA SVETU: Ne biste nikada pogodili ko je na prvom mestu po zaradi od prodaje talenata

S. R.

28. 02. 2022. u 21:55

MNOGI fudbalski klubovi na svetu diče se svojim igračkim akademijama, u kojima se bruse talenti. Prema analizi Međunarodnog centra za sportske studije (CIES), sa sedištem u Švajcarskoj, u periodu od jula 2015. do danas, najviše novca od prodaje svoje fudbalske dece zaradio je Monako - 246 miliona evra.

НАЈБОЉА ШКОЛА ФУДБАЛА НА СВЕТУ: Не бисте никада погодили ко је на првом месту по заради од продаје талената

Ilustracija sport Foto Dephositos

U prvih pet nalaze se još i Real (236), Lion (228), Ajaks (211) i Benfika (202). Srpski velikani Crvena zvezda i Partizan nisu u top 50.

Tim iz Kneževine je na prvoj poziciji pre svega zahvaljujuću ogromnom transferu Kilijana Mbapea u PSŽ od 180 miliona evra u leto 2017, dok je od ostalih osam transfera ukupno zaradio 66 miliona.

Kilijan Mbape / FOTO: AP

Na drugom mestu je španski klub, ali ne Barselona, koja je tek na 15. mestu sa zaradom od 94 miliona, već Real.

"Kraljevići" su najviše inkasirali zbog prodaje Alvara Morate u Juventus (40 miliona) 2017, a pored Španca, u istom prelazom roku još jedan napadač, za istu sumu novca, promenio je sredinu - Aleksandar Lakazet.

Tada golgeter Liona, visoko kotiranog na ovoj listi, otišao je u Arsenal.


Akademije Ajaksa i Benfike naširoko su poznate, čak se umeću skupe prodaje igrača od strane sportskih direktora ovih timova, dive mnogi. Analiza CIES je pokazala da im je u prethodnih sedam godina to ipak bilo dovoljno tek za četvrtu, odnosno petu poziciju.

Među prvih 20 od ekipa van liga "petice" pored holandskog i portugalskog tima našli su se i PSV, Dinamo Zagreb, Sporting, Andeleht i Salcburg. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KO ĆE DA IGRA? Mančester junajted desetkovan pred polufinale FA Kupa