CRNO-BELA RAPSODIJA! Partizan s desetoricom pregazio Spartu i prošao u osminu finala Lige konferencija

D. N.

24. 02. 2022. u 20:38 >> 20:38

PARTIZAN nastavlja da gazi Ligom konferencija. I u drugoj utakmici šesnaestine finala pobedio je Spartu, sada sa 2:1, a ukupno sa 3:1, prošavši tako u narednu rundu nokaut faze.

ЦРНО-БЕЛА РАПСОДИЈА! Партизан с десеторицом прегазио Спарту и прошао у осмину финала Лиге конференција

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Crno-beli su održali čas modernog fudbala gostima iz Češke, i to od prvog minuta. Presing je onemogućio rivala da spoji više od tri dodavanja, a brza oduzimanja lopte donela su brojne prilike domaćinu čim je meč u Humskoj počeo.


I, posle samo sedam minuta, a nekoliko već propuštenih prilika za promenu rezultata, mreža praškog tima se zatresla. Rikardo Gomeš, u tim trenucima malo i iznerviran zbog dve situacije kada je smatrao da je sudija Kabakov iz Bugarske pogrešio (najpre jer mu je dao žuti karton zbog načina zbog kojih je gradio svoju poziciju rukama, a potom jer nije dosuđen očigledan korner), prvi put je zatresao mrežu Sparte.

Učinio je to nakon što mu je Saša Zdjelar s leve strane dodao loptu, a Rikardo Gomeš se odmah stuštio ka golu rivala i smestio loptu u mrežu, ispod golmana Holeca.


Mogla je Sparta da zatrese mrežu, i to sopstvenu, usled jedne očajne intervencije u odbrani, a posle tri nove prilike crno-belih, semafor je već u 24. minutu pokazao 2:0.


Tada je Miloš Jojić savršeno izveo korner s desne strane, a Gomeš glavom poslao neodbranjivu "žabicu" i, lopta je posle odbitka od tla, završila u daljem, levom gornjem uglu gola ekipe iz Češke.

Rikardo Gomeš postiže sjajan gol glavom za 2:0 protiv Sparte / FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović


Nedugo posle udvostručavanja vođstva, Partizan je za oko 10-15 metara povukao svoj defanzivni bedem ka sopstvenom golu, prepustivši inicijativu rivalu, ali planski. Najpre, rezultat je bio (i te kako) povoljan, a drugo - to je otvorilo prostor za brze kontranapade, koje je u delo sprovodio trio Marković - Menig - Gomeš.


Oni su najviše i pretili u poslednjih 15-ak minuta prvog poluvremena, dok je daleko od njih, na drugoj strani terena, Aleksandar Popović maltene bio besposlen među stativama, usled odlične defanzivne igre kompletne postave koju je Stanojević odabrao.


Drugo poluvreme nije se odvijalo baš kako su crno-beli priželjkivali, jer su se najpre povukli malo više nego što je njihov trener priželjkivao, a onda je u 64. minutu isključen dvostruki strelac. Tada je bugarski arbitar Kabakov procenio da je Rikardo Gomeš hteo da iscenira penal za Partizan, pa mu je dao žuti karton, a kako je špic domaćih imao onaj već pomenuti, morao je da napusti igru, a na terenu neće moći da bude ni u u prvom meču osmine finala.


Pa opet, iako brojčano slabiji, crno-beli su izvrsno odolevali sve dok u 84. minutu sudija Kabakov nije okarakterisao Uroševićevo građenje lopte kao prekršaj, pa su gosti dobili priliku za tzv. "skraćeni korner", jer se faul desio blizu ugla terena. Centaršut koji je usledio, Hancko je iskoristio da glavom prosledi loptu ka Hložeku, a ovaj postavio nogu i - postavio konačan rezultat.


Na kratko su se gosti radovali, ali konačan cilj nisu ostvarili. Bili su ove večeri u Humskoj baš daleko od njega, pa je dalje, zasluženo po svemu viđenom, prošao bolji tim.

KRAJ! Partizan - Sparta Prag 2:1

90' - Minut pre kraja, svađa na terenu uz aut-liniju, umalo i fizički sukob, ali se sve, srećom, brzo završilo

90' - Žuti karton i za Filipa Holendera. Bugarski arbitar baš voli da opominje aktere ovog meča...

90' - Žuti karton dobija Partizanov golman Popović zbog odugovlačenja s vraćanjem lopte u igru

90' - Igraće se četiri minuta sudijske nadoknade vremena.

90' - Kakva šansa za Partizan! Mladi Terzić je mogao komotno da šutira posle kontranapada u kome je ostao sam na desnoj strani, ali nije želeo da akciju završi sam, već je zastao, hteo da proigra saigrače i - spetljao se. A mogao je "da bira" gdfe će šutirati... 

85' - Gol za Spartu! Posle pomenutog prekršaja Uroševića, izveden je slobodan udarac sa desnog krila, Hancko je odlično skočio kod bliže stative, "produžio" loptu ka Holažeku, a ovaj ispružio nogu i "bubamaru" prosledio u mrežu. Partizanova prednost je 2:1 na ovom meču, a ukupna 3:1.

83' - Opet se nerviraju igrači Partizana zbog odluke bugarskih sudija. Sada je Urošević dobio žuti karton jer je rukom po licu zakačio jednog rivala, dok je defanzivac Partizana imao loptu blizu korner zastavice. 

81' - Utakmici prisustvoje 15.864 gledaoca

77' - Dve nove izmene u Partizanu. Holender i Terzić menjaju Meniga i Jojića.

74' - Malo je splasnuo tempo utakmice. Što i ne čudi, uglavnom ga je diktirao Partizan, a sada, sa igračem manje, on igra odbranu i... to prilično dobro.

70' - Prva prava pretnja Sparte na ovom meču. Posle centaršuta s leve strane, dvojica igrača gostujućeg kluba su uklizala u nameri da loptu "ćušnu" u mrežu, ali im je ona ipak pobegla...

69' - Kakva prilika za Partizan... Pedeset metara je u kontri pretrčao Kvinsi Menig, probio se po desnom krilu, a onda, u padu, jer je počeo da gubi korak, neprecizno gađao bliži gornji ugao. Šteta, imao je domaćin izvrsnu priliku da stavi tačku na ovu utakmicu.

64' - Šok u Humskoj! Isključen je Rikardo Gomeš, jer je bugarski arbitar Kabakov procenio da je hteo da iscenira penal za Partizan. Dao mu je žuti karton, a kako je dvostruki strelac imao već jedan, jer se, po mišljenju sudije, u 6. minutu koristio lakat kada se probijao između dvojice čuvara, došlo je i do crvenog. Ako Partizan prođe dalje, a na dobrom je putu, deli ga 25 minuta od toga, Rikardo Gomeš neće moći da igra u prvom meču osmine finala

63' - Ovacijama su ispraćeni igrači koji su napustili teren prilikom pomenutih izmena, ali su gromoglasnom pesmom pozdravljeni i svi oni koji su još uvek na igralištu. Oduševljni su "grobari" onime što vide na ovom meču

61' - Dvostruka izmena u Partizanu. Nemanja Jović ulazi umesto Lazara Markovića. Marko Jevtović menja Natha. Kapitensku traku je od Markovića preuzeo Saša Zdjelar, asistent kod vodećeg gola crno-belih.

59' - Kakvo dodavanje Natha! Okrenut svom golu, bez mnogo gledanja ka suparničkom, "iz prve" je poslao loptu koja mu je stizala - na desno krilo. Kao na tacni je poslužio Lazara Markovića, koji se potom probio, otišao malo previše ka "mrtvom uglu", pa šutirao i bio izblokiran. Posle kornera za Partizan, odbrana Sparte je privremeno otklonila opasnost i izbacila loptu u aut.

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

55' - Povukao se Partizan malo više nego u prvom poluvremenu, pa Sparta ima nešto duže loptu u svom posedu nego što je dosad bio slučaj. Ali, i dalje crno-bela odbrane izlazi na kraj sa pokušajima rivala da promeni rezultat.

50' - Miletić je oprobao udarac sa oko 25 metara. Bio je to snažan pokušaj Partizanovog defanzivca, ali je lopta otišla prilično iznad gola rivala.

47' - Dva brza žuta kartona na početku drugog poluvremena. Posle Miletića, opomenut je i gostujući igrač Čvančara, zbog korišćenja lakta u skok-igri u Partizanovom kaznenom prostoru.  U prvom poluvremenu su žute kartone dobili Gomeš i Krejči, obojica zbog "laktanja" u borbi za loptu.

47' - Igor Vujačić je nezgodno doskočio posle jedne defanzivne intervencije. Drži se za skočni zglob, ali je ostao na terenu zbog kornera koji su imali gosti. Opasnost ispred golmana Popovića je brzo otklonjena.

46' - Počelo je drugi deo meča. Još 45 minuta deli Partizan od plasmana u osminu finala. Podsetimo, kako više ne važi ono staro pravilo da gol u gostima vredi više od pogotka postignutog na svom stadionu, ako nekim čudom Sparta dobije drugo poluvreme sa 3:0, onih ukupnih 3:3 značilo bi da se igraju produžeci. Ali, kako su crno-beli odigrali prvih 45 minuta, stvarno bi trebalo da se desi veliko čudo da praška ekipa ima razloga za takvo slavlje... 

Kraj poluvremena. I, ne samo zbog onoga što pokazuje semafor, a pokazuje da Partizan vodi sa 2:0, golovima Rikarda Gomeša u 7. i 24. minutu, već pre svega zbog izvanredne igre, sa tribina se čuje aplauz upućen izabranicima Aleksandra Stanojevića. I te kako zaslužen aplauz.

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

43' - Iznova ofsajd pozicija Partizanovih ofanzivnih igrača, i to "za milimetar". Opasni su domaćini, čak i kada prepuste inicijativu rivalu, kao što su to zbog svog pozicioniranja (i zadovoljstva rezultatomo) učinili u poslednjih desetak minuta.

41' - Još jedan pokušaj kontranapada crno-belih koji je obećavao. Ipak, situacija 3-na-2 zaustavljena je i pre nego što se "rasplamsala", i to u zbog ofsajd pozicije u uvodnoj fazi te akcije.

38' - Umalo da crno-beli dođu i do trećeg pogotka na ovom meču. Kontra je počela dobro, ali Kvinsi Menig i Lazar Marković su se na kraju spetljali, pa je solidna šansa otišla u nepovrat.

35' - Partizan se malo povukao u odnosu na uvodnu inicijativu i preti gostima kontranapadima.

32' - Fantastično igra Partizan, nema šta. Menig je umakao čuvaru po levom krilu, a onda idealno, spoljnim delom kopačke, i to u padu, poslao loptu na suprotnu stranu terena ka Markoviću. Samo je požrtvovano uklizavanje štopera Vitika sprečilo da to dodavanje postane asistencija. Ipak, sjajno je izgledala ova akcija domaćih. Jedna od brojnih koja je izazvala aplauze oko 15.000 navijača u Humskoj ove večeri.

28' - Postigli su crno-beli još jedan gol, ali je on, opravdano, poništen zbog velikog ofsajda. Pa opet, iako se taj pogodak nije važio, potpuno je razbijena defanzivna koncepcija Sparte, koju Partizan neretko uspeva da nadmudri,što dobrim kretnjama, što pravovremenim dodavanjima.

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Ne propustiteCRNO-BELA MAJSTORIJA: Rikardo Gomeš i "žabica" za delirijum navijača Partizana protiv Sparte (VIDEO)

25' - Goooooool, Partizan vodi sa 2:0! Rikardo Gomeš, glavom posle kornera Jojića, neodbranjiva "žabica" u dalji, levi ugao!

24' - Još dva uzbuđenja pred golom Sparte. Najpre je golman Holec morao da istrči van kaznenog prostora i glavom interveniše, a potom je na gol-liniji došlo do verbalnog sukoba oko toga da li je bio ili ne korner za Partizan. Sudije kažu - jeste.

22' - Novi dobar napad Partizana! Rikardo je možda mogao i bolje da reši ovu situaciju, nakon što mu je (malo prekasno) Menig dodao loptu, pa je šut dosad jedinog strelca izbokiran. A bila je to solidna, 3-na-3 situacija za crno-bele.

19' - Nastavlja se inicijativa crno-belih, koji sada napadaju raznovrsnije, koristeći malo više i levu stranu terena, a i pokušaje da se kroz sredine stigne pred gol rivala. Novih šansi za promenu rezultata, međutim, nema.

15' - Prvi put na ovom meču Česi su pripretili, a udarac Hložeka sa oko 20 metara bio je previše slab da bi Popović bio savladan. Lako je golman Partizana uhvatio loptu koja je išla po zemlji.

12' - Umalo autogol Sparte! Očajan potez odbrane gostiju, golman Holec je krajnjim naporom sprečio da ga saigrač savlada sa oko 20 metara, odakle je neoprezno, i bez gledanja gde mu je čuvar mreže, poslao loptu unazad.

Ne propustite: MAT U DVA POTEZA: Ovako je Rikardo Gomeš doveo Partizan u vođstvo protiv Sparte u Beogradu (VIDEO)

9' - Zdjelar je nedugo posle osvojene lopte (a Česi nikako ne uspevaju da je zadrže duže u svom posedu) proigrao špica Partizana, a Rikardo Gomeš je namestio loptu na levu nogu i poslao je ispod ruku golmana Sparte. Sa ovih 1:0 i istim rezultatom iz Praga, Partizan sada ima dva gola prednosti. Podsetimo, pravilo da gol u gostima više važi - više nije na snazi. To konkretno znači da ako bi Sparta nekim slučajem dala dva gola, pa ostalo 1:2 na kraju 90. minuta, igrali bi se produžeci. No, da se ne bavimo spekulacijama, za sada Partizan vodi sa 1:0 u Beogradu i igra daleko, daleko bolje od rivala, koji je tek u 9. minutu došao s loptom do suparničkog kaznenog prostora (gde je golman Popović pravovremenim istrčavanjem otklonio opasnost).

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

7' - GOOOOL! Partizan vodi, Rikardo!

7' - Ljuti se Rikardo ponovo, ovoga puta posle odličnog solo-prodora i šuta, a onda arbitri nisu dosudili očigledan korner za Partizan. 

6' - Žuti karton za Rikrada, koji se probio između dvojice čuvara, pa je zbog korišćenja desne ruke u toj borbi za poziciju (a šakom je zakačio po licu jednog od rivala) javno opomenut. Uopšte se nije svidela ta sudijska odluka napadaču Partizana.

5' - Skoro pet punih minuta otkako je meč počeo lopta je maltene sve vreme u posedu crno-belih. Partizan u potpunosti kontroliše zbivanja na terenu.

3' - Dva uvodna sasvim solidna napada crno-belih, uglavnom po desnoj strani gde je Lazar Marković. Nije došlo do šuteva ka golu rivala, ali obećava ovaj početak crno-belih.

1' - Meč je počeo!

18.41 - Oko 15.000 navijača peva čuvenu pesmu koja se čuje sa tribina pred svaki meč Partizana ("Da volim crno-bele..."), a akteri izlaze na teren. Još malo i počinje revanš.

17.21 - Postali su poznati i sastavi za meč Partizan - Sparta. Trener crno-belih Aleksandar Stanojević je rešio da napravi jednu promenu u odnosu na utakmicu u Pragu.

Uoči meča

Prošle sedmice je Partizan otišao po pozitivan rezultat u Prag i uspeo je da ga ostvari. Crno-beli su trijumfovali protiv Sparte na "Đenerali areni" sa 0:1, a junak je bio Kvinsi Menig koji je postigao jedini pogodak na meču.

Nema sumnje da se klub iz Humske prezadovoljan vratio u Beograd, potom je u Superligi Srbije nastavio seriju uspeha savladavši kragujevački Radnički, pa je večeras daleko veći pritisak na timu Pavela Vrbe koji mora da pobede kako bi se nadao osmini finala.

Podsetimo, ovo evropsko iskušenje dolazi u ne baš idealnom trenutku za ekipu Aleksandra Stanojevića, koja već u nedelju na stadionu "Rajko Mitić" od 18 časova igra "večiti derbi" protiv Crvene zvezde.

A opet, pozitivan rezultat iz Praga je tu. Sa tom pobedom "u džepu" crno-beli su i dočekali Čehe, ali svako opuštanje na međunarodnoj sceni može da bude kobno, na šta je i strateg ekipe iz Humske upozoravao ovih dana svoje izabranike koji "pola posla jesu obavili", ali nikako i ceo. Za tu celinu, moraće, a po svoj prilici - puni optimizma i žele, da se izbore na svom igralištu.

BONUS VIDEO: Astronomski sat u Pragu, jedna od najvećih atrakcija grada

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024