A SAD - "ZEMUNSKI DOČEK": Đerdan Šaćiri se preselio u "srpski grad"

Novosti online

09. 02. 2022. u 21:50

ĐERDAN Šaćiri je ugovorio selidbu.

А САД - ЗЕМУНСКИ ДОЧЕК: Ђердан Шаћири се преселио у српски град

Foto: EPA-EFE/ LAURENT GILLIERON

Pre šest meseci je iz Liverpula stigao u Lion, ali tamo se neće više zadržati: ugovoren je, i danas ozvaničen, njegov transfer u klub iz "srpskog grada".

Naime, kako nisu ispunjena očekivanja Švajcarca albanskog porekla da će se boriti za titulu (Lion je tek sedmi), Šaćiri je pristao da pređe u Čikago Fajer koji je minulih sedmica baš bio zainteresovan za njegove usluge, a sada je tu nameru i ostvario.

Podsetimo, Čikago je, decenijama, poznat kao "najsrpskiji grad van Srbije", zbog ogromnog broja naših iseljenika koji žive u njemu.

U Čikagu ga čeka Srbin

Ali, ne čekaju Šaćirija samo brojni srpski navijači ekipe Fajera, već i jedan Srbin. Istina, sa slovačkim državljanstvom od pre četiri godine.

Zvanično najbolji defanzivac Čikago Fajera u sezoni za nama je 30-godišnji Zemunac, Boris Sekulić. Karijeru je, naravno, počeo u FK Zemun, igrao potom za Beograd, a onda se otisnuo u slovački fudbal, pa igrao za Košice i Slovan. Pose epizode u sofijskom CSKA, te jednoj sezoni u poljskom Gornjiku, prešao je u MLS ekipu iz Čikaga 2020. I, odmah oduševio. Ne samo zbog gola koji je kao defanzivac dao Di-Si junajtedu, već i zbog sledećih stvari:

Odigrao je 28 prvenstvenih utakmica u sezoni za nama, od čega 27 kao starter, uz dva gola imao je i četiri asistencije, što je drugi najbolji učinak u celom timu. Najstandardniji je član startne postave ("spojio" je 40 utakmica u MLS-u od 14. avgusta 2020. do 15. avgusta 2021., po čemu mu nema ravnog u ekipi), imao je najviše uspešnih klizećih startova u klubu (36), ali i najveći procenat uspešnosti kada se o startovima radi (čak 75%). Na sve to, iako je odbrameni igrač, drugi je u klubu po broju centaršuteva iz igre (74), a prvi u ekipi po centaršutevima koji su stigli baš gde treba (29).

Reprezentativna karijera Šaćirija

Šaćiri (30) je za reprezentaciju Švajcarske odigrao 100 utakmica i postigao je 26 golova. Ostaće upamćena utakmica sa Svetskog prvenstva u Rusiji protiv Srbije, na kojoj Feliks Brih nije dosudio očigledan penal za Srbiju, te nas je na taj način eliminisao sa Mundijala.

Na toj utakmici, Šaćiri je dao gol za pobedu Švajcarske, a proslavio ga ukrštanjem ruku na grudima, što je simbol orla koji koriste zagovornici ideje o tzv. Velikoj Albaniji.

Šaćiri je svoju karijeru počeo u Bazelu. Nastupao je potom u Bajernu, Interu, Stouku, Liverpulu i pomenutom Lionu.

Dres Čikaga prethodnih sezona nosio je Aleksandar Katai, kao i Luka Stojanović, nekadašnji fudbaler Čukaričkog.

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije