CRNI DAN ZA ATLETIKU: Umro veliki olimpijski šampion, pobednik najneverovatnijeg finala svih vremena

D. N.

04. 01. 2022. u 15:42

ATLETIKA danas tuguje. Sa pravom.

ЦРНИ ДАН ЗА АТЛЕТИКУ: Умро велики олимпијски шампион, победник најневероватнијег финала свих времена

Foto: Printskrin

Preminuo je jedan od najboljih atletičara svih vremena, čuveni reprezentativac Sovjetskog Saveza Viktor Sanajev, koji je svet napustio u 76. godini a ostaće upamćen kao trostruki olimpijski šampion u troskoku i pobednik najneverovatnijeg finala u "kraljici sportova".


Sanajev, rođen u Gruziji, isprva se takmičio u skoku u vis, ali je potom triput osvajao olimpijsko zlato u troskoku, što ni pre, ni posle njega niko nije uspeo. Ali, njegovo prvo penjanje na najviši stepenik olimpijskog podijuma, u Meksiku 1968, ostaće upamćeno za sva vremena.


Kada su atletičari doputovali na te Igre, u troskoku je na snazi već punih osam godina i dva meseca bio najbolji rezultat svih vremena, 17,03 metra, koliko je Poljak Jozef Šmit ostvario u domovini.


Ali, onda je ova sportska priča krenula neverovatnim tokom. Najpre je Italijan Đuzepe Đentile u kvalifikacijama u Meksiko Sitiju skočio 17,1 metar i postao novi svetski rekorder, da bi u prvoj seriji finala nadmašio taj rezultat - 17,22. 


Sanajev ga je u trećoj seriji prestigao trokoskom koji je za centimetar bio bolji, a onda je u petoj seriji obojicu nadmašio Brazilac Nelson Prudensio, koji je "doleteo" posle 17,27 metara.


Dramatično finale, verovatno najspektakularnije u istoriji atletike na modernim Olimpijskim igrama, okončano je pobedom Viktora Sanajeva koji je u poslednjoj, šestoj seriji, ostvario rezultat od 17,39, a tim petim svetskim rekordom u Meksiko Sitiju, a četvrtim u samom finalu, prvi put postao olimpijski šampion.
On je tokom karijere još jednom oborio svetski rekord, skočivši 17,44 metara u Sukhumiju 1972, čime je nadmašio godinu dana star rezultat Pedra Pereza iz Kube (17,40).

Čuveni sovjetski atletičar je bogatu karijeru završio i uz zlatne medalje sa Igara u Minhenu 1972. i Montrealu 1976, kao i uz dve pobede na prvenstvima Evrope, 1969. u Atini i 1974. u Rimu.


Kako prenose ruski mediji, preminuo je od posledica infarkta u Sidneju, gde će i biti sahranjen u sredu.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega