ZVEZDA NA KROVU SVETA: Tri decenije od istorijskog uspeha crveno-belih - titule interkontinentalnog šampiona (VIDEO)

Novosti online

08. 12. 2021. u 09:34

OVE srede navršilo se tačno 30 godina od najvećeg uspeha srpskog klupskog fudbala - dana kada je Crvena zvezda postala šampion sveta!

ЗВЕЗДА НА КРОВУ СВЕТА: Три деценије од историјског успеха црвено-белих - титуле интерконтиненталног шампиона (ВИДЕО)

FOTO: FK crvena zvezda

Pre tačno 30 godina Crvena zvezda postala je prvi i jedini tim iz Istočne Evrope koji je osvojio klupsku titulu prvaka sveta pobedom u Tokiju nad ekipom Kolo Kolo iz Čilea.

Na velelepnom "Nacionalnom stadionu" u Tokiju odigrano je jubilarno, 30. finale Interkontinentalnog kupa.

Prvak Evrope Crvena zvezda otputovala je na megdan šampionu Južne Amerike, osvajaču Kopa Libertadores, ekipi Kolo Kolo iz Čilea, u želji da postane prvi tim iz Istočne Evrope koji je objedinio evropsku i svetsku klupsku titulu.

Steaua je pet godina ranije imala šansu, ali su Rumuni u Tokiju poraženi od River Plejta sa 1:0.

Predvođen trenerom Vladicom Popovićem, najčuveniji tim u istoriji Crvene zvezde bio je favorit.

Bez Stevana Stojanovića, Dragiše Binića i Roberta Prosinečkog - sa Savićevićem, Pančevim, Mihajlovićem, Jugovićem, Belodedićem i Najdovskim, prepuni samopouzdanja nakon pobede nad Olimpikom iz Marselja u finalu Kupa evropskih šampiona, igrači Crvene zvezde su od samog početka utakmice bili dominantni, a do vođstva ih je doveo Vladimir Jugović već u 19. minutu.

8. decembar 1991, Tokio

Crvena zvezda - Kolo Kolo 3:0

Stadion: Nacionalni u Tokiju. Gledalaca: 60.000. Sudija: Kurt Retlisberger (Švajcarska). Strelci: Jugović u 19. i 58, Pančev u 72. minutu. Žuti kartoni; Vasilijević, Mihajlović (Crvena zvezda), Ramirez (Kolo Kolo). Crveni karton: Savićević (Crvena zvezda) u 42. minutu.

Crvena zvezda: Milojević, Radinović, Vasilijević, Najdoski, Belodedić, Ratković, Stošić, Jugović, Pančev, Savićević, Mihajlović. Trener: Vladica Popović.

Kolo Kolo: Moron, Mendoza, Garido, Margas, Vilhes, Ramirez (od 60. Rubio), Bartićoto, Salvatiera (od 65. Dabrovski), Janez, Pizaro, Martinez. Trener: Mirko Jozić.

Iako je u 42. minutu kapiten Dejan Savićević dobio crveni karton, crveno-beli su i sa igračem manje nastavili u istom ritmu, te je najpre u 58. minutu Jugović drugim golom na meču povisio rezultat na 2:0 i tako poneo epitet igrača utakmice.

Pitanje pobednika i novog svetskog klupskog šampiona nije se postavljalo ni u jednom trenutku, a tačku na ovu veličanstvenu utakmicu i pobedu, jednu od najvećih u istoriji Crvene zvezde i našeg fudbala, stavio je najbolji strelac te generacije i zlatna kopačka Evrope 1991. Darko Pančev, golom u 72. minutu za konačnih 3:0.

Kolo Kolo, koga je sa klupe predvodio hrvatski stručnjak Mirko Jozić - selektor mlade reprezentacije Jugoslavije koja je četiri godine ranije postala šampion sveta upravo u Čileu, gotovo da nije stvorio nijednu šansu na ovom meču. Kuriozitet je da od te 1991. pa sve do 2004. nijedna ekipa u finalu Interkontinentalnog kupa nije slavila tako ubedljivo kao Crvena zvezda tog 8. decembra 1991.

Kada je švajcarski arbitar Kurt Retlizberger označio kraj meča, ispisana je istorija evropskog, ali i svetskog fudbala - 30 godina kasnije nijedna ekipa iz istočne, ali ni i iz centralne Evrope nije bila čak ni u prilici da se bori za titulu prvaka sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOJER REKORDER: Golman Bajerna ušao u istoriju Lige šampiona