RIKARDO NIŠANI TANDEM "ĐU-LE" Rekorderi u samostalnoj Srbiji Đurđević i Leonardo sa po 24 gola

M. BLAŽIĆ

24. 09. 2021. u 20:26

U PRVOM mandatu 20 u sezoni, sada posle samo devet odigranih superligaških kola, Rikardo Gomeš je na "pola puta".

РИКАРДО НИШАНИ ТАНДЕМ ЂУ-ЛЕ Рекордери у самосталној Србији Ђурђевић и Леонардо са по 24 гола

FOTO: M. Vukadinović

Deseti prvenstveni gol sjajnog golgetera crno-belih nakon samo devet rundi, dobar su povod da se "baci pogled" na učinak golgetera kluba iz Humske u samostalnoj Srbiji, i šansama da udarna igla Stanojevićevog Partizana u 2021/2022. postane najefikasniji špic kluba u prethodnih 15 godina.

Septembar još nije izbrojao poslednje dane, a internacionalac sa Zelenortskih Ostrva je dobacio do dvocifrenog prvenstvenog učinka i na taj način već izjednačio dostignuća najboljih strelaca Partizana iz sezona 2006/2007. i 2012/2013.

U prvoj sezoni u samostalnoj Srbiji pomenutih 10 golova je bilo dovoljno da Nebojša Marinković i Obiora Odita budu na vrhu klupske liste strelaca. Identičan golgeterski skor imao je i Aleksandar Mitrović, pre nego što je u leto 2013. prešao u Anderleht. Zanimljivo je da je "najsušnija" napadačka sezona za crno-bele bila 2013/2014. kada su se na vrhu klupske liste strelaca u ligi našli Nemanja Kojić i Petar Škuletić sa po sedam postignutih golova.

Ono što je posle dvomesečnog "terorisanja" protivničkih golova od strane Rikarda Gomeša mnogo interesantnije je pitanje da li tamnoputi napadač do završetka prvenstva može sebi da obezbedi mesto u istorijskim knjigama, kao igrač Partizana koji je postigao najviše golova u sezoni Superlige Srbije.

Zasada je neprikosnoven tandem "Đu-Le" iz šampionske 2016/2017, koji je na ravne časti podelio čak 48 golova. Uroš Đurđević i Leonardo su u tih godinu dana golgeterski "eksplodirali" kod trenera Marka Nikolića, postigavši po 24 gola, što je i dalje rekord kluba iz Humske od sezone 2006/2007. otkako je ustanovljena Superliga Srbije.

SKOR Đurđević i Leonardo

Iz ove perspektive, taj rezultat je pod ozbiljnom pretnjom imajući u vidu raspoloženje Rikarda, a nesumnjivo je i drugi rezultat po efikasnosti ugrožen, a on je u vlasništvu upravo robusnog napadača. Gomeš je naime u prvom mandatu u Humskoj sezonu završio sa 20 prvenstvenih golova, duplo više od onoga što je uspeo da kreira u prvih devet kola ove sezone. Prošlogodišnji lider u ovoj statističkoj kategoriji je bio Japanac Takuma Asano sa 18 pogodaka, do koliko je u maju 2016. uspeo da stigne i iskusni bugarski napadač Valeri Božinov.

Ono što je posebno interesantno je da je samo u pet od prethodnih 15 sezona domaći igrač bio najbolji strelac Partizana, a u prethodne četiri nijednom. Na vrhu klupske liste strelaca su bili Petar Škuletić (2014/2015), Škuletić i Kojić godinu dana ranije, Aleksandar Mitrović (2012/2013), Zvonimir Vukić (2011/2012) i Ivica Iliev (2010/2011). Đurđević, Jovetić i Marinković su tu čast delili sa Leonardom, Dijarom i Oditom.

PARTIZANOVE MREŽE RASTU

ZASTUPLjENOST i aktivnost kluba na društvenim mrežama predstavlja prilično značajan segment funkcionisanja, pa se tako i Partizan u poslednjih šest meseci opredelio za mnogo ozbiljniji pristup savremenom načinu komunikacije sa svojim pristalicama.

Prema poslednjim relevantnim podacima i poređenjima brojki iz marta ove godine, baze pratilaca su drastično porasle na svim društvenim mrežama na kojima je Partizan prisutan ("Fejsbuk", "Instagram", "Tik-tok" i "Tviter"). Tako je od otvaranja "Tik-tok" stranice u martu, koja je namenjena najmlađima broj pratilaca stigao do oko 19.000. Crno-beli mogu da se pohvale i sa 20.000 više pratilaca na "Instagramu" i 5.000 više na "Tviteru".

Stevanović još nesavladan

ČETVRTI put ove sezone u Superligi između stativa Partizanovog gola se u Lučanima našao iskusni čuvar mreže Nemanja Stevanović i četvrti put je mreža crno-belih ostala netaknuta (2:0). Prethodno je bio akter tri identične pobede svog kluba od po 4:0 (Voždovac, Kolubara i Radnički Niš), a pored toga Stevanović je branio i poslednjih devet minuta revanš meča kvalifikacija Lige konferencija protiv Sočija. Na taj način njegov učinak je stigao do 369 minuta bez primljenog gola.

BONUS VIDEO - ALEKSANDAR STANOJEVIĆ: Skandal je šta radi Zvezda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)