LJUBAV JAČA OD KOME: Bivši fudbaler Žan-Pjer Adams 39 godina proveo u vegetativnom stanju

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

07. 09. 2021. u 20:40

ČELIČNO i hrabro srce, nažalost, više nije moglo da izdrži. Kucalo je punih 39 godina u prazno, dok se bivši francuski internacionalac Žan-Pjer Adams nalazio u dubokoj komi.

ЉУБАВ ЈАЧА ОД КОМЕ: Бивши фудбалер Жан-Пјер Адамс 39 година провео у вегетативном стању

Foto: Tviter

Nekadašnji član neprobojne centralne odbrane "petlova" preminuo je u 73. godini, pošto je veći deo života proveo u vegetativnom stanju.

To je ujedno i priča o velikoj ljubavi, Bernadet i Žan-Pjera. Supruga je insistirala na tome da ostane uz njega do poslednjeg trenutka, iako nijedan od tih momenata nije bio lak. Takva privrženost ne viđa se ni na filmu.

U Kesargu, na rezidencijalnoj periferiji Nima, živeli su okruženi lastama. Neprestano su dolazili medicinske sestre, maseri, spremačice... Ipak, sve je palo na njena pleća. Bila je na izmaku snaga, ali je izdržala. Ljubav je učinila čudo, ali ne i mirakulu, iako je nerealna nada tinjala svakog dana.

Sve je pošlo po zlu 1982. godine, posle banalne operacije kolena. Bio je štrajk lekara, anesteziolog je brinuo o više pacijenata i napravio grešku. Dvojica lekara su kasnije zbog toga kažnjena. Ali, to nije moglo da vrati normalan život Žan-Pjeru.

Kući su ga vratili godinu dana kasnije, u junu daleke 1983. Smešten je u medikalizovani krevet, u kome je provodio duge periode sa naizmenično zatvorenim i otvorenim očima koje su neosetljivo gledale u daljinu.

Sve se odvijalo po tačno određenom programu. Između 12.00 i 14.30 svakoga dana, stavljali su ga u sedeći položaj. I potom, ponovo vraćali u postelju.

"MILOVALA" GA MUZIKOM

BERNADET je bila ubeđena da njen suprug oseća pokazanu ljubav, pa mu je svakoga dana uz uzglavlje puštala njegove omiljene ploče s numerama Arete Frenklin i Otisa Redinga, verujući da ga ovi tonovi miluju iznutra.

Upoznali su se na jednom baru u Montaržisu, u centralnoj Fracuskoj, 1967. godine. Bila je kasirka i švalja u prodavnici košulja. Prvih mesec dana živeli su odvojeno jer je sklopio prvi ugovor s Olimpikom iz Nima, a onda mu se, s prvim, tek rođenim sinom Loranom, pridružila u staroj "simki 1000". Uz Bernadet, i njihove sinove Frederika i Lorana, izgradio je više nego uspešnu karijeru.

Fudbaler rođen u Dakaru 1948. godine, koji je kao desetogodišnjak stigao u Francusku, ušao je u istoriju francuskog fudbala kao član neprelaznog nacionalnog odbrambenog para, čvrstog kao stena, sa slavnim Marijusom Trezorom. Fudbaler Nima, Nice, PSŽ i Miluza odigrao je 22 utakmice za reprezentaciju između 1972. i 1976.

- Tokom blizu 40 godina Bernadet mu je pružala bezuslovnu podršku. Za to je bila potrebna ogromna ljubav. Kada sam saznao da je preminuo bio je to šok za mene, iako je toliko dugo bio u komi. Video sam Bernadet prošle godine kada sam odlazio u penziju. Obećao sam joj da ću doći da vidim Žan-Pjera. Ali, nastupila je pandemija i nisam mogao da ispunim obećanje. Život je tako namestio. Na kraju, proživeo sam toliko divnih momenata sa Žan-Pjerom na terenu, da mi je drago što sam sačuvao sliku o njemu kao momku s kojim sam igrao u dresu nacionalnog tima - poslao je Trezor emotivnu poruku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)