FUDBALSKI TRENER ŽELJKO PETROVIĆ ZA "NOVOSTI": Rišairo i krilo i "devetka"

Đ. SAMOILOVIĆ

21. 08. 2021. u 08:30

VAŽIO je za velikog talenta, prepoznali su to i u najboljoj fudbalskoj "fabrici" na svetu, Ajaksu, i angažovali ga sa samo 18 godina, ali kao i mnogim mladim igračima, to je bio prevelik zalogaj.

ФУДБАЛСКИ ТРЕНЕР ЖЕЉКО ПЕТРОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Ришаиро и крило и деветка

FOTO: M. Vukadinović

Tako za "Novosti" Željko Petrović, fudbalski trener sa velikim iskustvom u Holandiji, predstavlja Rišaira Živkovića (24), momka srpskog porekla sa pasošem "lala", koji stiže u Crvenu zvezdu, kako su "Novosti" ekskluzivno najavile.

- Ponikao je u Groningenu, stigao u veliki Ajaks, bio je zatim na pozajmicama gde se najbolje čini mi se snašao. Posle toga, gubi mu se malo trag u Kini, ali mislim da može da se pokaže u Zvezdi - kaže Petrović.

DANAS PROTIV TSC NA "MARAKANI"

CRVENA zvezda se vraća prvenstvenim obavezama, duelom protiv lidera šampionata, ekipe TSC, s kojom će igrati danas na svom stadionu od 19.00.

- Prvenstvo je tek počelo, TSC je veoma dobro počeo. Mi smo imali jedan "kiks", ali ima još puno da se igra. Shvatićemo ih vrlo dobro, ući ćemo maksimalno i pokušaćemo da pobedimo - rekao je u najavi utakmice pomoćnik Dejana Stankovića, Nenad Milijaš.

Ukoliko mu trener Dejan Stanković pronađe žicu, Rišairo bi mogao višestruko da se isplati crveno-belima. Naročito zbog toga što dolazi kao besplatan igrač, pošto mu ugovor sa kineskim Čangčunom ističe u decembru, ali će ga raskinuti kako bi se priključio prvaku Srbije. Namera sportskog sektora sa stadiona "Rajko Mitić" jeste da unesu u tim koji je na korak od grupne faze LE još brzine i prodornosti, a Živković je neko ko se odlično uklapa u taj profil.

- Nema Rišario definisanu poziciju, igra negde između krila i špica. Krasi ga velika brzina, a osim toga, odličan je momak, nije pravio probleme gde god da je bio. Može da bude alternativa i Kataiju, kojeg puno cenim ali po meni nije klasično krilo, kao i Pavkovu, koji je pokazao da ume da odgovori najvećim izazovima. Ako im treba špic i krilo, može da se kaže da su pogodili sa pojačanjem - dodaje doskorašnji stručnjak sa klupe Viljema, a sada pomoćnik Dika Advokata u reprezentaciji Irana.

KLUBOVI RIŠAIRA ŽIVKOVIĆA

FOTO: EPA

2012-2014. Gronigen 33 (10)

2014-2017. Ajaks 7 (1)
2015. Viljem, pozajmica 16 (2)
2016-2017. Utreht, pozajmica 34 (9)
2017-2019. Ostende 50 (12)
2019. Čančun 25 (15)
2020. Šefild j, pozajmica 5 (0)
2020. Gvangdžou RF, pozajmica 6 (1)

Upadljivo je to što je Rišairo sa 24 godine već promenio mnogo klubova, a poslednji su oni iz lige u koje igrači odlaze da se skrase, kineski. Međutim, nikada nije krio svoju ljubav prema Srbiji, koju je nasledio od majke Mire (otac Holanđanin, poreklom iz države Kurasao), čije je prezime uzeo.

Nameravao je i da igra za našu reprezentaciju, ali Holanđani su bili uporniji pa je ipak obukao dres mlađih kategorija "lala". Možda će dolazak u Beograd biti šanse za oživljavanje karijere.

- Što se tiče Kine... Kada dobijete takav ugovor, naročito u tim godinama, to se teško odbija... Sa jedne strane, neko može da kaže da je neverovatno da sa 24 godine ima toliko iskustvo, mogu ljudi i da se zapitaju zašto je promenio toliko klubova? To može da bude i pozitivno i negativno, svaka priča ima dve strane medalje. Stvarno je super dečko, jako kulturan, treba ga prihvatiti. Nikome nije lako kada dolazi u Beograd da igra za Zvezdu ili Partizan, kao što nije lako našim igračima na strani, pa uvek pričamo da neko treba se privikne. Tako treba i sada da bude - podvlači Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili