ISPRAVKA: Nije tačno da se u BiH olimpijska medalja nagrađuje sa 2.300 evra

Novosti online

29. 07. 2021. u 20:46

Ranije je objavljena informacija da u slučaju da neko od bosanskih sportista i osvoji medalju, što bi bio istorijski rezultat, dobio bi 2.300 evra, ali ta informacija nije tačna i demantovana je.

ИСПРАВКА: Није тачно да се у БиХ олимпијска медаља награђује са 2.300 евра

FOTO: OKS

Pojedini portali iz regiona, ali iz Srbije, a među kojima i portal Novosti, objavili su unutar vesti o visini nagrada za osvojene medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju da Bosna i Hercegovina svojim osvajačima medalja isplaćuje 2.300 evra po medalji, što nije tačno. 

Na osnovu teksta organizacije Raskrinkavanje.ba, utvrđeno je da nije istina da Bosna i Hercegovina isplaćuje 2.300 evra bez obzira na to da li se radi o zlatu, srebru ili bronzi i tu informaciju je demantovao Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. 

U ovom tekstu je na osnovu toga izmenjen naslov, kao i navodi u tekstu koji se odnose na spornu tvrdnju. 

IZMENjEN TEKST:

Medalje na Olimpijskim  igrama imaju i novčanu vrednost. Naime, sve države daju pare osvajačima odličja. Srbija daje 70 hiljada evra za zlato, a po deset manje za svaki korak niže na pobedničkom postolju. Neki daju i više, ali Hrvatska na primer daje mnogo manje.

Hrvatska zlatnu medalju na Olimpijskim igrama nagrađuje sa 200.000 kuna ili 27.600 evra. Toliko će dobiti Matea Jelić koja je osvojila najsjajnije odličje u tekvondou. Srebro, koje za sada niko od Hrvata nije osvojio, vlada nagrađuje sa 17.300 evra. Bronza, koju je osvojio Toni Kanaet, u Hrvatskoj vredi 12.200 evra, piše hrvatski Index.

Crna Gora zlato nagrađuje sa 35, srebro sa 30, a bronzu sa 25 hiljada evra. Ranije je objavljena informacija da u slučaju da neko od bosanskih sportista i osvoji medalju, što bi bio istorijski rezultat, dobio bi 2.300 evra, ali ta informacija nije tačna i demantovana je.

-Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine su nam, pak, potvrdili da takvu odluku ova institucija nije donijela. Na pitanje kako je regulisano nagrađivanje sportista u slučaju osvajanja nagrada na Olimpijskim igrama, uputili su nas na Pravilnik o kategorizaciji sportista Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik broj 52/16), koji je donijelo Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova - navodi se u analizi raskrinkavanja

Prema ovom pravilniku, sportisti/kinje koji su osvajači/ce medalja na Olimpijskim igrama imaju pravo na jednokratnu novčanu nagradu koja se isplaćuje u prvoj narednoj godini nakon ostvarenog rezultata (kategorija - vrhunski sportista međunarodnog razreda). Pored toga, imaju pravo i na jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uslove za odlazak u penziju (kategorija - zaslužni sportisti). 

Kako se navodi, odluku o visini jednokratne novčane nagrade za kategorisane sportiste donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na predlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, za svaku godinu. Minimalni iznos nagrade nije propisan, a maksimalan iznos jednokratne novčane naknade koji može ostvariti zaslužni/a ili vrhunski/a sportista/kinja ne može biti veći od 15.000 KM. Maksimalan iznos granta za dođelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda ne može biti veći od 150.000 KM", piše raskrinkavanje.ba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)