NA "VEMBLI" PO TROFEJ! Atmosfera u Engleskoj posle plasmana u polufinale dostigla tačku ključanja

Đ. SAMOILOVIĆ

04. 07. 2021. u 20:08

SA ekskurzije u Rimu, vraćaju se uzdignutih glava, spremni da naciji u kojoj je izmišljena fudbalska igra, posle 55 godina, donesu dugo željeni trofej.

НА ВЕМБЛИ  ПО ТРОФЕЈ! Атмосфера у Енглеској после пласмана у полуфинале достигла тачку кључања

FOTO: AP

Atmosfera u Engleskoj posle još jednog briljantnog izdanja na Evropskom prvenstvu i ubedljive pobede nad Ukrajinom (4:0) u četvrtfinalu, dostiže tačku usijanja.

Navijači već vide svoje miljenike kako podižu trofej 11. jula na "Vembliju", iz usta im neprestano izlazi maksima "Vraća se kući" (Its coming home), kao aluzija na pesmu koja je nastala 1996. takođe pred šampionat Starog kontinenta.

"Albion" od svetske titule 1966, nije zabeležio nijedno finale na velikim takmičenjima i pored činjenice da su u poslednjih pola veka imali pregršt blistavih pojedinaca, ali kockice nikako nisu uspevale da se slože.

Međutim, ova generacija predvođena sjajnim golgeterom Harijem Kejnom, je 2018. u Rusiji najavila da ima štofa za velike domete. Sada se na Evropskom prvenstvu oslanja na granitnu odbranu (nisu primili gol), a u završnici koja se igra u njihovom "dvorištu", imaju nikad bolju šansu da dokažu da su spremni da u kolevku fudbala donesu srebrninu.

- Uspeli da smo da budemo na vrhuncu svojih mogućnosti u pravo vreme. Fantastična noć, idemo utakmicu po utakmicu. Bili smo favoriti protiv Ukrajine, mnogo je bilo pritiska i očekivanja. Još jedna utakmica bez primljenog gola, savršena noć - rekao je Kejn.

Ipak, stanje euforije u krcatim pabovima, koje iznenada prelazi u razočaranje, dobro je poznat osećaj često bez razloga arogantnim Englezima. Zato selektor "lavova" Geret Sautgejt, poziva na oprez protiv razigranih Danaca (utorak, 21.00), koji su prešli put od pakla do polufinala Evropskog prvenstva. Njima je na prvoj utakmici umalo preminuo najbolji igrač, Kristijan Eriksen.

Taj šok ih je bacio na ivicu ponora, krenuli su sa dva poraza, ali su uspeli da se izdignu kao feniks iz pepela i dođu na dva koraka do ponavljanja senzacionalnog uspeha 1992, kada su posle izacivanja reprezentacije Jugoslavija, upali na Prvenstvo i na kraju ga osvojili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEVERKUZEN NASTAVIO DA PIŠE ISTORIJU: Farmaceuti oborili neverovatan rekord