OVO VEĆ LIČI NA SRBIJU: Naši košarkaši ubedljivi protiv Portorika

Vladimir Preradović

03. 07. 2021. u 22:08

POSLE dva neuverljiva izdanja u grupi olimpijskog kvalifikacionog turnira, košarkaši Srbije pronašli su svoj identitet i ubedljivim polufinalnim trijumfom nad Portorikom (102:84) stigli na korak do cilja.

ОВО ВЕЋ ЛИЧИ НА СРБИЈУ: Наши кошаркаши убедљиви против Порторика

FOTO: KSS

Za plasman na predstojeće Igre u Tokiju igraće u današnjem finalu protiv Italije (20.30), koja je u prvom polufinalnom duelu deklasirala Dominikansku Republiku (79:59).

Ponavljao je selektor Kokoškov tokom dosadašnjeg toka turnira koliko treninzi nedostaju ovom novom timu. Dva slobodna dana između grupne faze i polufinala, dva treninga i napad je dobio neuporedivo ozbiljnije obrise. Linija razdvajanja uloga Micića i Teodosića postala je vidljivija. MVP Evrolige više gleda ka košu, MVP Evrokupa više ka saigračima (pet asistencija u prvoj četvrtini).

Bolji protok lopte izbacio je na površinu Anđušićeve šuterske potencijale, popravljena je "pik" igra u kojoj je za realizaciju najčešće zadužen Petrušev, igrač idealnih karakteristika za takvu vrstu napada.

Da je u prvom poluvremenu bilo više defanzivnog kontinuiteta, posebno u odbrani od individualnih kvaliteta krilnog igrača Rige Pineira, "orlovi" bi u svlačionicu poneli veću zalihu od 11 poena. U tih 20 minuta zabeležen je i jedan nesvakidašnji podatak - jedine poene Marjanović je postigao trojkom u 15. minutu, što je izazvalo oduševljenje oko 2.000 navijača u hali "Aleksandar Nikolić".

Dvocifrena prednost kao da je usporila odbrambene reflekse "orlova" u trećoj četvrtini. Protiv ekipe kakva je Portoriko, kojoj je šut sa distance osnovno sredstvo rada, gubitak fokusa može da bude skupo plaćen. U prilično neozbiljnom pokušaju da se trčanjem igra protiv bržeg rivala, prednost je pala na šest poena razlike. Srećom, zabava za publiku kratko je potrajala i naši reprezentativci vratili su se ozbiljnijoj košarci.

Teodosiću nije promaklo nijedno otvaranje saigrača, Micić ga je u stopu pratio, tako da je najkreativniji bekovski tandem evropskog basketa uključio u igru svu desetoricu raspoloživih reprezentativaca. Joviću je ruptura mišića okončala olimpijske snove, dok je Kalinić zbog lakše povrede propustio i polufinalni duel sa Portorikancima.

NESEBIČNO, KAO TIM

SELEKTOR Srbije Igor Kokoškov je bio zadovoljan posle meča sa Portorikom.

- Znali smo da će ovo psihološki biti težak meč za nas. Nedovoljno vremena za pripremu, povrede, ali smo igrali nesebično, kao tim. Momentalno smo se regrupisali, jer u timu imamo prave profesionalce. Raduje me 30 asistencija, odbrana može da bude bolja. U finalu protiv Italije odbrana će biti ključna, jer imamo dovoljno napadačkog talenta. Naša prednost je to što igramo kod kuće, pred našim porodicama i prijateljima. Košarka je ovde jedna vrsta religije, donosi uzbuđenje, adrenalin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere