AUTOGOL, SUZE, REKORDI... Prva faza Evropskog prvenstva donela je mnogo uzbuđenja

Đ. SAMOILOVIĆ

23. 06. 2021. u 23:30

KRENULO je naopako - autogolom. Zatim je čitav fudbalski svet ostao zaleđen tokom 15 minuta sablasne neizvesnosti, tokom kojih se Kristijan Eriksen borio za život. Ali, bilo je i lepih stvari, naravno.

АУТОГОЛ, СУЗЕ, РЕКОРДИ... Прва фаза Европског првенства донела је много узбуђења

EPA

Recimo, Patrik Šik je na utakmici sa Škotskom postigao verovatno najlepši gol na takmičenju, a Kristijano Ronaldo je nastavio da radi ono u čemu je najbolji - da rešeta protivničke mreže i obara rekorde.

Ako bi se neko zapitao, šta je to dođavola gledao u prethodnih 13 dana Evropskog prvenstva i po čemu će pamtiti grupnu fazu, gore navedene stvari bi verovatno prve završile u "hajlajt" video-snimku prve runde kontinentalnog šampionata.

Dakle, na otvaranju u meču Turske i Italije, osim pomenutog autogola Meriha Demirala, videli smo i obrise strašnih "azura" koji su kao nožem kroz sir prošli kroz grupnu fazu (9 bodova, gol razlika 7:0).

Međutim, već u subotu je usledio šok koji je pretio da baci senku na čitavo prvenstvo. Kao što većina već zna, Danac Eriksen je kolabirao na utakmici sa Finskom, srce mu je stalo na nekoliko sekundi, saigrači su već plakali, ali sjajni doktori i hrabri kapiten Simon Kjer su ogrnuli plašt Supermena i održali vezistu u životu.

Češki napadač Šik je u najvećoj meri zaslužan što je njegova selekcija u drugoj rundi, postigao je tri pogotka a jedan od njih je ona "lepotica" sa 45 metara protiv Škotske.

Sjajne golove postigli su i Slovak Robert Mak posle veleslaloma protiv Poljaka, kao i Luka Modrić koji je udarcem spoljnom sa 20 metara najavio trijumf nad Škotskom i prolazak Hrvatske u nokaut rundu.

Za nagradu Puškaš konkurisaće i Robert Levandovski fenomenalnim golom Švedskoj koji na njegovu žalost nije bio dovoljan da Poljska ode u drugi krug.

Auto-gol čuvara mreže Dubravke u debaklu od Španije ostaće zabeležen kao najbizarniji u istoriji Eura.

A kada smo kod golova, Ronaldov penal, zatim i još jedna egzekucija protiv Mađarske na krcatom "Puškašu", donele su superzvezdi Portugalije zvanje najboljeg strelca u istoriji evropskih prvenstava. Upisao se Kristijano i protiv Nemaca, dodao na svoj konto i 13. recku, a u trećem kolu protiv svetskih prvaka Francuza dao još dva i povećao skor na 15.

Pamtiće se i prelepa scena sa krcatog stadiona "Puškaš" u Budimpešti, gde je domaća selekcija imala podršku 65.000 navijača, ali veličanstven oproštaj Gorana Pandeva od dresa sa nacionalnim grbom.

Ispad Marka Arnautovića i vređanje Ezdžana Alijoskog, takođe je jedna od stvari koje su obeležile prvu rundu, ali i kontroverza oko "farbanja" "Alijanc arene" u dugine boje, koje je UEFA zabranila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili