POZNATO PRVIH 10 FINALISTA EVROSONGA: Srbija i Uraganke se bore u četvrtak za prolazak u finale

Novosti online

18. 05. 2021. u 20:45 >> 00:14

NAKON godinu dana pauze, gledaoci širom Evrope i sveta večeras će imati priliku da ponovo gledaju takmičenje za najbolju pesmu Starog kontinenta – „Pesmu Evrovizije“.

ПОЗНАТО ПРВИХ 10 ФИНАЛИСТА ЕВРОСОНГА: Србија и Ураганке се боре у четвртак за пролазак у финале

Foto: EPA

Okolnosti su malo izmenjene zbog pandemije, ali čar takmičenja – jedinstvo, zajedništvo i povezivanje muzikom – i dalje su tu. U večerašnjem, prvom polufinalu nastupa 16 zemalja, a najboljih deset odlaze u veliko finale u subotu.

22:56 U finale idu Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

20:53 Publici su se predstavili i direktni finalisti iz Italije, Nemačke i Holandije

Večeras su prikazani i delovi nastupa jednog dela direktnih finalista. Čuli smo delove pesama predstavnika Italije, Nemačke i Holandije, a njihovi nastupi u celosti biće dostupni na zvaničnom Jutjub kanalu takmičenja po završetku prenosa. 

22:40 Nastupiće zemlje koje idu direktno u finale.

22:39 ZAVRŠENO GLASANjE, broje se glasovi

22:30 Holanđani su nam predstavili "Moć vode"

U performansu koji je nazvan "Moć vode", izvedenom tokom revijalnog dela, nastupile su holandske umetnice Danila Mišel i Tekla Rojten.
Pokušale su da dočaraju kako su se Holanđani vekovima borili sa vodom, prilikom isušivanja mora i proširenja teritorije.

22:23 Glasanje je počelo

Gledaoci iz Srbije ne mogu da glasaju u polufinalu u kojem se naša zemlja ne takmiči.

Predstavnice Srbije, grupa "Hurricane", nastupa u četvrtak, u drugom polufinalu.

22:22 Kakva sudbina na kraju večeri očekuje Destini sa Malte

Malta je izabrala mladu pevačicu Destini za svog predstavnika. Ona je veoma popularna među obožavaocima "Pesme Evrovizije", pošto je pobedila na verziji ovog takmičenja za najmlađe u Sofiji 2015. godine.

Večeras se predstavila pesmom Je me casse i u srebrno-ružičastoj varijanti poručila svim momcima "da se gube".

22:17 Predstavnici Ukrajine sa pesmom "Šum" i elektro-folklorom

Ukrajinu ove godine predstavlja grupa "Go_A", a čini se da su nastupom uspeli da izvuku maksimum iz svoje pesme Šum. Svoju muziku svrstavaju u žanr koji se naziva elektro-folklor.

Foto: printskrin/RTS

Pesma iz Ukrajine je jedina koja je u potpunosti izvedena na maternjem jeziku ove godine.

22:15 Nastup Ukrajine i Malte zatvara prvo polufinalno veče.

Ukrajinska pesma je jedina ove godine koja nema strane reči.

22:12 Azerbejdžan je doveo "Mata Hari" na scenu evrovizije

Azerbejdžan predstavlja pevačica Efendi, koja je još jedna u nizu onih predstavnika koji su bili odabrani za prošlogodišnji "Evrosong".

Pre prošlogodišnjeg odabira, Efendi je pet puta pokušavala da bude predstavnik svoje zemlje, ali se takmičila i u muzičkim programima u Kazahstanu.

Na sceni u Roterdamu su je uz pesmu Mata Hari pratile četiri plesačice.

22:07 Rumunska predstavnica je donela "Anesteziju" na scenu

Iz Rumunije je u Roterdam stigla Roksen, koju delegacija te zemlje opisuje "umetnički lavirint koji ima zadivljujući glas", a postala je popularna u svojoj zemlji nakon što je singl otišao na vrh top-lista.

Foto Pritnskrin/RTS

Pesma sporog ritma, uz nastup na sceni koja je bila zadimljena, svakako je "anestezirala" gledaoce, kako u dvorani, tako i one kod kuće.

22:03  Iz Izraela stiže Eden sa pesmom "Set Me Free"

Brzu pesmu donela nam je predstavnica Izraela Eden, koja je rođena u toj zemlji, a poreklo vuče i iz Etiopije.

Pevanjem je počela da se bavi od 11. godine, a muzički uzori su joj Bijonse, Dženifer Hadson i Kris Braun.

Pevajući pesmu Set Me Free, Eden nam je predstavila svoje vokalne sposobnosti, za koje mnogi kažu da su visoke koliko i zvižduk.

21:57 Belgija je nastupila  sa baladom – "Pogrešno mesto"

Belgiju predstavlja grupa "Hooverphonics", koja je bila izabrana da predstavlja tu zemlju u Roterdamu i prošle godine. Izvode pesmu The Wrong Place.
Postoje već 25 godina i uživaju veliku popularnost u Belgiji, a pevačica se uoči takmičenja vratila u bend iz kojeg je izašla 2008. godine.
Svojim tamnim i kamernim nastupom spustili su loptu celog prenosa i daju nam osećaj da pomislimo kao da smo na "pogrešnom mestu".

21:52 "Vreme curi" poručuje nam Albina iz Hrvatske

Hrvatsku predstavlja mlada pevačica iz Splita Albina, koja je kartu za Roterdam dobila zahvaljujući pobedi na festivalu Dora.

Studira engleski jezik, a živi sa bakom, koja joj je najveća životna potpora.

Na sceni je bila sa četiri plesača, a u jednom trenutku videli smo kako se su se pored Albine pojavile četiri dvojnice. Sve to zahvaljujući virutelnoj realnosti.

21:48 Kiparskog „Đavola“ na sceni je smenio „Pali anđeo“ iz Norveške

Norvešku predstavlja pevač Tiks, koji uživa veliku popularnost najmlađih muzičkih obožavalaca.

Autor je mnogih svetski poznatih pesama, među kojima se najviše izdvaja Cute But Psycho, koju izvodi Ava Maks.

Foto: Printskrin /RTS

Tiks je večeras jedini beli anđeo, okružen je anđelima crne boje, a nastup prati i pirotehnika u velikom obimu.

21:42 Vatreni nastup kiparske predstavnice Elene Cagrinu

Grčka pevačica Elena Cagrinu izabrana je da predstavlja Kipar, na kojem je popularna u istoj meri kao i u rodnoj zemlji.

Široj javnosti postala je poznata nakon takmičenja u grčkoj verziji šoua Ja imam talenat, a nakon pet godina provedenih u grupi, započela je solo karijeru i ređala hitove.

Foto: Printskrin /RTS

U Roterdamu peva pesmu El Diablo, a izuzetno zanimljiv nastup prati ogromno ogledalo koje se pri kraju nastupa podiže, a na sceni ostaje naziv pesme u plamenu.

21:38 Iz Irske nam stižu „Mape" uz nesvakidašnji nastup i malo odlaganje

Predstavnica Irske je kantautorka Lesli Roj, koja je poreklom iz okoline Dablina. Trenutno živi u Njujorku, a njene pesme su pevali mnogi svetski poznati pevači, poput Adama Lamberta i Medine.

Sebe smatra velikim obožavateljem „Pesme Evrovizije" i zbog toga je, navodi, uložila velike napore da nastup bude savršen.

Pesmu MAPS prati nesvakidašnji nastup, koji se sastoji od velikog broja pokretnih elemenata na sceni, a završava se širokim kadrovima koji snimaju čitavu scenu i pokazuju konstrukciju nastupa.

Predstavnici Irske bilo je potrebno malo više vremena da se pripremi za nastup, pa je voditeljka morala da improvizuje i animira gledaoce u dvorani i kod kuće.

21:28 Predstavnik Severne Makedonije je zasijao na sceni

Vasil iz Severne Makedonije se tokom detinjstva preselio u SAD, a još kao tinejdžer je pevao u dečjem horu u Čikagu.

Muzičko obrazovanje je nastavio u Milanu i Torontu, što mu je dalo priliku da nastupa u preko 50 uloga u operskim arijama na scenama u Italiji, Kanadi, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Foto: Printskrin /RTS

Uz pesmu Here I Stand imate osećaj kao da gledate Diznijeve filmove, a Vasil se pobrinuo da vizuelno upotpuni ovu bajkovitu baladu i zasija na sceni u pravom smislu te reči.

21:24 Australija nije stigla do Roterdama, ali se ipak takmiči

Predstavnica Australije Montenj je, zbog pandemije koronavirusa, odlučila da ne dovodi u rizik sebe i svoju delegaciju time što neće doputovati u Roterdam.

Zbog toga je večeras prikazan unapred snimljeni rezervni nastup, koji su svi predstavnici morali da pripreme, u slučaju da iz nekog razloga ne mogu da dođu u Holandiju.

Iza australijske predstavnice videli smo mnogo boja, što je u skladu sa nazivom pesme - Technicolour.

21:21 Tuse iz Švedske: Čujete li milion glasova

Predstavnik Švedske Tuse Činza doputovao je u Roterdam zahvaljujući ubedljivoj pobedi na švedskom „Melodifestivalenu“. Večeras izvodi pesmu Voices.

Ima 19 godina, a već je uspeo da pobedi u švedskoj verziji Idola 2019. godine. Rođen je u DR Kongu, a od detinjstva živi u Švedskoj.

Foto: Printskrin /RTS

Na sceni je sa četiri plesača koji mu pomažu da zvuči kao milion „Glasova“.

21:17 „Ruskinja“ se pesmom bori za prava žena i dece

Maniža predstavlja Rusiju zanimljivom, ali i drugačijom pesmom u odnosu na ono što smo navikli od najveće zemlje sveta na „Evrosongu".

Pevačica, koja je rođena u Tadžikistanu, trudi se da mešavinom različitih jezika kroz svoje pesme prenese društveno važne poruke o pravima žena i dece, ali i o toleranciji.

Foto: Printskrin /RTS

O tome govori i pesma Russian Woman, koju prati originalan nastup tokom kojeg se na ekranu pojavljuju i žene različitih zanimanja i društvenog statusa.

21:13 Ana Soklič peva za Sloveniju

Slovenija je odlučila da ponovo odabere Anu Soklič za predstavnicu na „Evrosongu“, pošto je prošle godine na nacionalnom festivalu uspela da se izbori za put u Roterdam.

Ana se muzikom bavi od najranijeg detinjstva, a često je svoje pesme izvodila uz pratnju Simfonijskog orkestra RTV Slovenija.

Večeras nam se predstavila pesmom Amen u kojoj smo mogli da uživamo u njenom izvanrednom glasu i slikama prirode koje su se smenjivale na ekranima iza nje.

Zanimljivo je da će sa pesmom istog naziva u četvrtak nastupiti i predstavnik Austrije Vinsent Bueno.

21:10 „Diskoteka" iz Litvanije otvara takmičenje

Led na „Evrosongu" ove godine probijaju predstavnici Litvanije, grupa "The Roop", koja svoju zemlju predstavlja sa pesmom Discoteque.

Litvanska grupa je jedan od predstavnika koji je trebalo da učestvuju na prošlogodišnjem takmičenju. Ponovo su pobedili na nacionalnom izboru za predstavnika Litvanije i dobili kartu za Roterdam.

Žuta odela, ružičasta pozadina i zanimljivi pokreti glavni su elementi nastupa u litvanskoj „Diskoteci“.

21:07 U dvorani se nalazi 3.500 gledalaca

Takmičenju večeras prisustvuje 3.500 gledalaca koji su, da bi prisustvovali takmičenju, morali da donesu dokaz o negativnom pi-si-ar testu.

21:04 Ovogodišnji Evrosong ima četiri voditelja

Večeras, ali i tokom drugog polufinala i finala, u roterdamskoj „Ahoj areni" ugostiće nas Šantal Jansen, Edsilija Rombli, Jan Smit i jutjuberka Niki de Jager, poznatija kao NikkieTutorials.

Foto: Printskrin /RTS

21:02 Evrosong se vratio – počelo je prvo polufinale!

Takmičari prolaze kroz poslednje pripreme, svetla se pale, počinje „Pesma Evrovizije“ u „Ahoj areni“ u Roterdamu.

Na početku, slušamo pobednika „Evrosonga“ u Tel Avivu 2019. godine Dankana Lorensa, koji nam predstavlja svoju novu pesmu Feel Something.

20:55 Gledaoci iz Srbije večeras ne mogu da glasaju

Prema pravilima „Pesme Evrovizije“ u polufinalu mogu da glasaju gledaoci i članovi žirija čiji se predstavnici takmiče.

Predstavnice Srbije, grupa "Hurricane" nastupaju u drugom polufinalu u četvrtak, tako da gledaoci iz Srbije večeras ne mogu da glasaju za svoje favorite.

20:50 Večeras nastupa 16 zemalja, u finale odlazi najboljih deset

Tokom večerašnjeg polufinala čućemo predstavnike Litvanije, Slovenije, Rusije, Švedske, Australije, Severne Makedonije, Irske, Kipra, Norveške, Hrvatske, Belgije, Izraela, Rumunije, Azerbejdžana, Ukrajine i Malte.

Uoči proglašenja finalista, imaćemo mogućnost da pogledamo i delove nastupa troje direktnih finalista iz Italije, Nemačke i Holandije, a njihovi nastupi će u celosti biti dostupni na zvaničnom Jutjub kanalu "Pesme Evrovizije" po završetku prenosa.

20:45 Prvo polufinale Evrosonga uskoro počinje – kako možete da gledate večerašnji šou

Nakon godinu dana pauze, gledaoci širom Evrope i sveta večeras će imati priliku da ponovo gledaju takmičenje za najbolju pesmu Starog kontinenta - „Pesmu Evrovizije".

U večerašnjem, prvom polufinalu nastupa 16 zemalja, a najboljih deset odlaze u veliko finale u subotu.

U večerašnjoj, prvoj polufinalnoj večeri nastupaju predstavnici Litvanije, Slovenije, Rusije, Švedske, Australije, Severne Makedonije, Irske, Kipra, Norveške, Hrvatske, Belgije, Izraela, Rumunije, Azerbejdžana, Ukrajine i Malte.

Imaćemo mogućnost da pogledamo i delove nastupa troje direktnih finalista iz Italije, Nemačke i Holandije, a njihovi nastupi će u celosti biti dostupni na zvaničnom Jutjub kanalu "Pesme Evrovizije" po završetku prenosa.

Grupa Hurricane, nastupa u četvrtak, u drugom polufinalu, zbog čega gledaoci iz Srbije večeras ne mogu da glasaju.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)