UKUSI GURMANLUKA BLISKOG ISTOKA - Kulinarski serijal "Put začina: Šejn Delija", od 5. aprila, na 24 Kičn

V. N.

02. 04. 2021. u 11:32

SERIJAL "Put začina: Šejn Delija", koji na kanal 24 Kičn stiže 5. aprila (radnim danima u 14.00), vodi nas na kulinarsko hodočašće, čuvenom stazom koja je nekada spajala istok i zapad.

УКУСИ ГУРМАНЛУКА БЛИСКОГ ИСТОКА - Кулинарски серијал Пут зачина: Шејн Делија, од 5. априла, на 24 Кичн

Foto 24 Kičn

Iz epizode u epizodu istražujemo njeno nasleđe i otkrivamo kulinarske tradicije stare hiljadama godina. Putovanje počinje na starom feničanskom utvrđenju Malti, gde su se arome i začini Bliskog istoka pomešali s evropskom mediteranskom tradicijom. Zatim, Šejn prelazi more do Libana, koji je izvorna zemlja meda i mleka, kao i mesto rođenja savremene bliskoistočne kuhinje.

Šejn putuje i istrošenim stazama drevnih trgovaca začinima do Persije ili sadašnjeg Irana. Ova zemlja je dom šafrana, nara, ružine vodice, kao i nekih najstarijih recepata na svetu. Poznati kuvar inspiraciju pronalazi u srednjovekovnim receptima Arapa i Persijanaca koji su prenošeni s kolena na koleno, kao i u savremenoj kuhinji Libana i Irana. Na kraju prve sezone, Šejn se vraća u svoju kuhinju u Melburnu kako bi dao sopstveni pečat najstarijoj i najuticajnijoj kulinarskoj tradiciji.

Druga sezona serijala (od 12. aprila) poznatog kuvara vodi u egzotičnu Tursku. Tamo traga za istorijskim i kulturnim temeljima svog savremenog viđenja bliskoistočnih aroma, kao i nasleđima vizantijskog i turskog carstva. Na neki način, Šejn putuje kroz vreme do samog početka kulinarstva.

U Anadoliji, pre 10 hiljada godina, ljudi su prvi put izgradili gradove. Ovde su otkrili kako da uzgajaju pšenicu i pripitomljavaju životinje i podigli prve verske građevine. Šejn se u Turskoj oseća kao kod kuće. To je zemlja u kojoj gostoprimstvo nije samo reč, već je i način života. Međutim, on je navikao da kuva u "užurbanoj" kuhinji. U zemlji koja radi po "turskom vremenu", to podrazumeva određene kompromise. Uvek se mora naći vremena za čaj i malo priče.

U trećem ciklusu (od 19. aprila) pod nazivom "Mavarski put začina: Šejn Delija", otkrićemo na koji način je kultura Istoka oblikovala kulinarske navike Evrope. Mavarska okupacija Španije trajala je skoro 800 godina, ostavivši iza sebe bogata i složena jela kakva nikada ranije nisu viđena u Evropi.

Šejn putuje od Maroka do Španije prateći rutu kojom su putovali ovi muslimanski osvajači. Tamo su se drevne trgovačke rute Azije susrele s novim otkrićima donesenim iz Novog sveta. Rezultat ovog mešanja bilo je stvaranje savremenog kulinarskog pravca. Posle upoznavanja sa najukusnijim egzotičnim jelima, Šejn će pokušati da ih prilagodi za meni svog restorana. A glavnu ocenu daće njegovi gosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)