NESTVARNE SCENE IZ NOVOG SADA: Hiljade ljudi se oprostilo od Đoleta Balaševića - lampioni prekrili nebo, bakljada na Dunavu (FOTO/VIDEO)

J.SIMIĆ – Z.GRUMIĆ

22. 02. 2021. u 19:10 >> 19:30

PESMOM „Sine moj“, emitovanom sa razglasa na Keju žrtava racije, otpočeo je večeras program "Noć kad je Đole preplivao Dunav", kojim su se Novosađani oprostili od omiljenog sugrađanina, velikog kantautora Đorđa Balaševića koji je preminuo u petak od posledica virusa korona.

НЕСТВАРНЕ СЦЕНЕ ИЗ НОВОГ САДА: Хиљаде људи се опростило од Ђолета Балашевића - лампиони прекрили небо, бакљада на Дунаву (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N. Karlić/Arhiva Novosti/D. Dozet

Mnogobrojni poštovaoci panonskog mornara, koji su došli ne samo iz Novog Sada nego iz čitave zemlje i regiona, ispunili su kej i obližnji Varadinski most.

Mnogi od njih doneli su belu ružu ili ruzmarin, evocirajući tako uspomenu na nezaboravne stihove Đoletovih pesama koje su obeležile odrastanje i mladost mnogih generacija.

Program „Noć kada je Đole preplivao Dunav“ nastavljen je njegovim nezaboravnim pesmama „Život je more“, „Laloški valc“ i „Noć kada sam preplivao Dunav“, sjajna numera uz koju su rekom zaplovili čamci sa bakljama a sa jednog od njih zasvirao je saksofonista Orkestra Srpskog narodnog pozorišta Nikola Macura.

Istovremeno sa Petrovaradinske tvrđave, na čijim zidinama je projektovan lik Đorđa Balaševića, poletelo je ka nebu mnoštvo lampiona, kao poslednji pozdrav velikom sugrađaninu.

- „Ako umrem mlad, posadi mi na grobu samo ruzmarin...“ – zapevala je legendarnu Đoletovu baladu Verica Pejić, solistkinja Srpskog narodnog pozorišta uz podršku Hora Opere SNP.

Usledile su pesme „Jesen stiže dunjo moja“ i „Samo da rata ne bude“, „De-mol“, „Olivera“, „Pa dobro, gde si ti“, „Nikad kao Bane“ i mnoge druge Balaševićeve kompozicije, koje su okupljeni uglas pevali i pozdravili dugim aplauzima.

U programu „Noć kada je Đole preplivao Dunav“ učestvovali su i novosadski dobošari i Dečiji hor. A najbrojniji hor, kao i uvek na Đoletovim koncertima, činilo je nekoliko hiljada ljudi, okupljenih u njegovu čast na novosadskom dunavskom keju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (23)