TELENOVELA "HOTEL BALKAN": Banjaluka i njeni gresi, spletke i intrige

JELENA BANjANIN

21. 09. 2020. u 09:08

TRIDESETIH godina prošlog veka u Banjaluci se pojavljuje Austrijanka, koja duhom, lepotom i ponosom izaziva znatiželju i intrigu među stanovnicima ovog lepog grada.

ТЕЛЕНОВЕЛА ХОТЕЛ БАЛКАН: Бањалука и њени греси, сплетке и интриге

Foto "Bosonoga produkcija"

Misterioznošću osvaja srce Vida Kuruzovića, a njeno ime, Marija, ostaće urezano u porodično stablo Kuruzovića i istoriju hotela "Balkan". Romansa začetnika loze prepliće se sa pričom o generacijskom jazu, gresima i spletkama potomaka, koje nam otkriva telenovela "Hotel Balkan". Scenario, koji potpisuju Nebojša Romčević i Maja Noveljić, nastao je po ideji Nikole Kolje Pejakovića da prikaže dve Banjaluke - onu iz tridesetih godina prošlog veka i ovu danas. Režija nove serije, u produkciji "Bosonoge" i "Telekoma Srbije", poverena je Saši Karanoviću i Saši Hajdukoviću. Prvu sezonu od 60 epizoda pratićemo od 21. septembra, radnim danima od 20.05 na Prvom programu RTS, a tada ujedno počinje i snimanje druge sezone.

- Sva istraživanja, ali i priče koje smo slušali i koje se provlače kroz istoriju Banjaluke, iskorišćena su kao inspiracija za karaktere i živote pojedinih likova, kao i situacije u kojima se nalaze i snalaze. Da bismo radnju serije što verodostojnije približili gledaocima, jedan od najboljih načina da to postignemo bio je uz pomoću istorije, nekadašnjeg izgleda Banjaluke, ali i legendi koje kruže generacijama - objašnjava Nikola Pejaković, prema čijoj priči je nastao scenario za seriju "Hotel Balkan".

Nikola Pejaković - Foto "Bosonoga produkcija"

Pre jednog veka u strogom centru Banjaluke uzdizao se hotel "Balkan", u vlasništvu Srpske crkvene opštine. Ova "uglovka" je fasadama grlila Gospodsku ulicu i Carski drum, a izgledom i konstrukcijom predstavljala arhitektonski akcenat u tom delu grada. Ipak, 1930. godine je srušena,, zajedno sa zgradom Bogoslovije i kućom apotekara Roberta Bramera radi izgradnje Banske palate. Zahvaljujući filmskim znalcima, replike prostora i velelepnog zdanja oživele su u savremenom filmskom studiju u Velikom Blaškom nadomak Banjaluke.

Foto "Bosonoga produkcija"

- Kroz priču o vlasnicima hotela "Balkan", njihovim porodičnim odnosima, borbi za nasledstvo i tajnama koje ih okružuju, donosimo i delić istorije Banjaluke, jer je to staro hotelsko zdanje poslužilo kao inspiracija. Telenovela je jedan od najgledanijih žanrova sa najvernijim gledaocima i bio je pravi izazov dati mu autentičan potpis. Trudili smo se da gledaocima što više približimo "ono vreme nekad" kroz različite istorijske trenutke i velike priče. Verujemo da će različite generacije pronaći vezu sa svojim vremenom i istorijom - ističe reditelj Saša Hajduković.

Početkom 20. veka zaista je postojao upravnik gostionice, takođe u vlasništvu Srpske crkvene opštine, koji se prezivao Kuruzović, ali većina onoga što će gledaoci moći da vide u "Hotelu Balkan" smešteno je u sadašnjost. Kao što je zapisao Tolstoj, sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način. Tako i Kuruzovići misle da su stali na noge i da žive život bez problema, ali im teško vreme pokazuje zube.

Sanja Popović - Foto "Bosonoga produkcija"

Pod krovom hotela skriveni su tragovi vremena, a sa zidova opominjuće gledaju preci. Prvi među njima je Vid Kuruzović, kojeg tumači Željko Erkić, koji je imao sreće u kartama, ali ne i u ljubavi. Dok su karte magijski kružile po stolu, u Vidov život se graciozno ušetala Marija Štajner, koju igra Tamara Milošević. Više generacija njihovih potomaka još je pod krovom istog zdanja. Sadašnji vlasnik hotela je ostareli Branko Kuruzović (Radoje Čupić), koji ima dvojicu sinova, stomatologa Gorana Kuruzovića (Saša Torlaković), čiju suprugu Ljubicu igra Miljka Brđanin, i Dragana Kuruzovića (Goran Jokoć), čijim životom dominiraju Ljiljana (Slađana Zrnić) i Viktorija (Sanja Popović). Posebno mesto u Brankovom životu ima unuk Dušan kojeg tumači Danilo Kerkez.

Kako obično biva, tajne hotela kriju njegovi ključari, a u ovom slučaju to su recepcioneri - Draga i Dragi.

Foto "Bosonoga produkcija"

- Oni su jedno drugom i podrška i kritika, a njihov odnos je kompleksan: od ljubavi do krajnje napetosti. Njihovom budnom oku ne može promaći ništa u hotelu, i oni su i ti koji štite porodicu Kuruzović. Iskreno se nadam da će snaga njihove neraskidive veze dotaći i gledaoce - govori Nataša Ivančević, koja igra Dragu.

U ulozi Dragog, vernog čuvara brojnih tajni zakopanih u sećanjima posetilaca hotela, gledaćemo Boru Nenića.

- Draga i Dragi žive kroz druge! Oni su dve pole jabuke, koja je znak ljubavi, poštovanja i uvažavanja! Da li će se te dve pole spojiti, e, to nećemo otkrivati! U seriji ćete videti i istoriju jedne porodice u periodu od 90 godina, galeriju likova, kao i brojne zaplete, intrige, ljubavi - najavljuje Nenić.

Sve tajne ljubavi, ne samo prema pasulju ili princes-krofnama nego i one od koje zastaje dah, spoznaćemo u kuhinji "Hotela Balkan". Ovde vedre i oblače, pored pomenute Drage, priprosta kuvarica Bisera (Nataša Ostojić) i nadmeni poslastičar Slađan, u čijem liku ćemo videti autora priče, Nikolu Kolju Pejakovića.

GLUMAČKA EKIPA

GOTOVO stotinu domaćih filmskih profesionalaca angažovano je na projektu "Hotel Balkan", a glumačku ekpipu čine i Milica Glogovac, Ljubiša Savanović, Aleksandar Ristanović, Zlatan Vidović, Aleksandra Plahin, Željko Stjepanović, Vladimir Đorđević, Aleksandra Spasojević...

KUĆA STARA VIŠE OD DVA VEKA

JEDNA od najznačajnijih lokacija u gradu na Vrbasu, nekadašnja kuće porodice Čejvan, stara više od 200 godina, našla je mesto u seriji "Hotel Balkan".

Bogata je istorija ove kuće - od samih zidina, preko priče koja stoji iza njih, pa do unutrašnjosti - ističe reditelj Saša Hajduković.

Upravo u tom domu odrastao je Adem Čejvan, ikona banjalučke glumačke scene, zbog kojeg su osamdesetih godina u Banjaluku dolazila najveća imena tadašnjeg glumišta - Zoran Radmilović, Mira Stupica, Fabijan Šovagović, Boris Dvornik, Stevo Žigon...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a