SPEKTAKL U NOVOM SADU: Rok opera pod zvezdama (FOTO)

Novosti Online / Lj. P.

27. 06. 2020. u 15:13

NA krovu TC „Promenada“ u Novom Sadu, u petak uveče pred više hiljada ljudi, održana je Rok opera pod zvezdama, prvi put na otvorenom u Novom Sadu. Za vreme dvočasovnog koncerta publika je uživala i đuskala uz više od 22 antologijska muzička hita rok grupa.

СПЕКТАКЛ У НОВОМ САДУ: Рок опера под звездама (ФОТО)

Foto: V. Veličković

Neobičan spoj klasične i rok muzike i gvozdene opere uvek u saradnji Opere Srpskog narodnog pozorišta i novosadskog Big Benda, doveo je do toga da muzički spektakl „Rok opera“ već nekoliko godina spaja ne samo muzičke žanrove već i različitu publiku.

- Izuzetno smo srećni što publika prepoznaje istinski kvalitet, jer je koncept Rok opera podjednako pristupačan za sve generacije, posebno za one koji žele da se otrgnu od nametnutih merila – kaže Fedor Vrtačnik, dirigent.- Ovim projektom smo postavili nove standarde izrade muzičkih aranžmana, interpretacija i samog muziciranja, jer smo izašli iz pozorišnih akustičnih sala.

Sama pomisao da 50 izvođača izvodi muziku Led Cepelina, Dip Parpla, Kvina, Pink Flojda, Van Halena, Dorsa, Europe, Tine Tarner i drugih svetskih grupa ostavlja utisak da je reč o još neviđenom muzičkom spektaklu na našim prostorima.

To nije repertoar koji očekujete da ume da izvede Opera ili čitav hor i orkestar. I baš u tome je naša prednost – ukazao je Aleksandar Stankov, direktor Opere SNP-a.- Čini mi se da smo u period koji je za nama itekako pokazali da slušamo sopstvenu publiku i da pokušavamo da mi dođemo do publike, a ne ona do nas, kako su kod nas inače naviknuta pozorišta. Mi smo nacionalni teatar, imamo izuzetne, iskusne, talentovane i školovane muzičare i pevače i zato verujemo da nam je jedan od zadataka i da obrazujemo i u pozorište dovodimo mladu pibliku, a to možemo malim koracima i njihovim jezikom. I, tako i dolazi do ovako neobičnog spoja.

Foto: V. Veličković

Tekst potpisa

Kako je veče napredovalo, publika je bila sve glasnija i sve više na nogama. Sjajne energije solista poput Danke Adamov, Matije Zanate, Zorana Šandorova i Dragane Keler digle su na noge čitav krov, pa su umetnici izlazili na bis nekoliko puta. Prvoklasna izvođenja hora Opere SNP-a, posebno u numeri Bohemian rhapsody, vratilo je u doba kada je rok muzika imala primat.

Foto: V. Veličković

Tekst potpisa

Rok opera uspeva da spoji naizgled nespojivo kada je reč o muzičkim žanrovima, ali je najvažnije da privlaći publiku različitih senzibiliteta, pa u ovom spektaklu podjednako uživaju i poklonici rokenrola i ljubitelji klasične muzike. Zato više od 60 vrsnih muzičara nastavlja rad na kreiranju novih muzičkih poslastica kojima će počastiti publiku širom zemlje i regiona.

Foto: V. Veličković

Tekst potpisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije