POTRESNA SUDBINA NAŠE PEVAČICE: Bila je legenda jugoslovenske muzike, život je nije mazio

Novosti online

15. 03. 2023. u 13:30

JADRANKA Stojaković je pevačica koja je obeležila jugoslovensku rok scenu, ostaće upamćena po nekim od najlepših pesmama toga doba, među njima su: „Sve smo mogli mi“, „Što te nema“, „Ima neka tajna veza“, "Čekala sam"...

ПОТРЕСНА СУДБИНА НАШЕ ПЕВАЧИЦЕ: Била је легенда југословенске музике, живот је није мазио

Foto: Printskrin/Jutjub/trista300

Jadranka je rođena 24. jula 1950. u Sarajevu, a odmalena su se pred nju postavljali veliki zahtevi.

- Život mi je bio težak još od detinjstva. Do pete godine živela sam sa majkom, koja se selila iz mesta u mesto, pa sam prešla kod babe, a onda su brigu o meni preuzeli ujak i njegova žena. I oni su se selili po celoj Nemačkoj, Norveškoj i Španiji - pričala je Jadranka za medije.

Foto: V.Tripic

Pevačica je prve nastupe imala u džez klubovima u Nemačkoj, a vanserijski talenat koji je posedovala odveo ju je čak do Japana.

Naime, jedan japanski novinar je njene ploče odneo u svoju zemlju, te je nakon toga usledio poziv od Komunističke partije da gostuje na festivalu koji se održava povodom Prvog maja.

Jadranka je u Japanu živela čak 23 godine, a ovako je pevačica govorila o tom periodu svog života:

- Jedno vreme bilo mi je baš dobro u Japanu. Ali kada se zaratilo kod nas, počela sam da pucam psihički. Samo sam razmišljala ko je od mojih živ, ko mi nije živ… Japan tada još nije priznao Bosnu i Hercegovinu, a meni je istekao pasoš. Naravno, oni su mi obezbedili dokumenta koja su bila potrebna da bih ostala tamo, ali kući nisam mogla. U Sarajevu sam imala rodbinu i tetku koja je umrla od gladi, ali nisam imala kud.

Jadranki je u rodnom Sarajevu bio oduzet stan, a trenutak kada je odlučila da se vrati iz ove zemlje bio je kada joj je preminula sestra.

Međutim, u tom teškom času nju je zadesila još jedna tragedija.

Na putu ka groblju dogodila se stravična saobraćajna nesreća u kojoj je druga Jadrankina sestra poginula, i to pred njenim očima.

Nakon svih nedaća nekako je nastavila sa svojim životom.

Godine 2010. dogodila joj se nezgoda na bini, ona je pala sa bine, a nakon tog događaja zdravstveno stanje joj se naglo pogoršalo.

Posle ovog nesrećnog događaja ustanovljena joj je bolest motornog neurona ili amiotrofična lateralna skleroza, zbog koje je postala nepokretna.

Poslednje dane života provela je u staračkom domu, u Banjaluci. Preminula je 2016. godine, a u tom trenutku imala je 66 godina.

(Espreso)

BONUS VIDEO: ŠERON STOUN NAPUNILA 65 GODINA: Neprolazna lepota fatalne holivudske plavuše

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)