KAD JE GLOGOVAC OTPEVAO OVU PESMU, SRBIJA JE PLAKALA: Danas se navršava pet godina od smrti čuvenog srpskog glumca

Novosti online

09. 02. 2023. u 09:59

DANAS se navršava pet godina od smrti čuvenog srpskog glumca Nebojše Glogovca, koji je preminuo od karcinoma pluća. Dramski umetnik počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

КАД ЈЕ ГЛОГОВАЦ ОТПЕВАО ОВУ ПЕСМУ, СРБИЈА ЈЕ ПЛАКАЛА: Данас се навршава пет година од смрти чувеног српског глумца

Foto: Arhiva Novosti/A. Sahanić

Glumca je bolest odnela za samo dva meseca. Agresivan kancer pluća koji se „rodio” u njegovim plućima brzo je metastazama napao i njegovu jetru, zbog čega nije mogao da se operiše uprkos svim naporima lekara.

Već na prvom pregledu saznao je da je bolest u poodmakloj fazi. Ipak, želeo je da se bori. Pomoć je potražio od čuvene doktorke u Nemačkoj, gde se podvrgnuo detaljnim analizama koje traju pet dana. Međutim, već posle trećeg saznao je zastrašujuću vest - da neće uspeti da se izleči.

- Bolje da ova dva dana provedete s porodicom - rečeno mu je u Nemačkoj. Odmah se vratio u Srbiju kako bi poslednje trenutke bio sa suprugom i troje dece. Ipak, ni tada nije želeo da se tako lako preda, već se lavovski borio.

Glogovac je rođen u Trebinju 30. avgusta 1969. godina, a sa sedam godina se sa porodicom preselio u Pančevo. Nakon završene srednje škole upisao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a nakon dve godine studija, odlučio se da upiše glumu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Vladimira Jevtovića.

Celog života bio je zaljubljen u glumu, nikada je se nije odrekao, a nikada i nije napravio pogrešan potez ili lošu ulogu.

- Glume bih se odrekao kada bi mi dosadila i kada bih video da ne mogu više, da nemam resurse iz kojih crpem, onda bih možda tražio neki drugi izvor prihoda. Ako bi mi neko ponudio velike pare koje bi mi obezbedile egzistenicuju, onda bih se bavio glumom amaterski, što je zanimljivije - rekao je u jednom intervjuu za medije.

Svoju bogatu karijeru započeo je 1987. godine, ulogom u seriji "Bolji život", u kojoj je glumio Bobinog školskog druga. Prvi put je igrao na filmu 1994. godine, kada je oživeo lik Fadila, vojnika JNA u ratnoj drami "Vukovar, jedna priča". Film "Ubistvo s predumišljajem" doneo mu je prvu glavnu ulogu na filmu, a uloga Bogdana, Srbina iz Hrvatske koji je ranjen u ratu, donela mu je nagradu "Car Konstantin" na Filmskom festivalu u Nišu.

Dobitnik je brojnih priznanja među kojima se izdvajaju Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu "Ubistvo s predumišljajem", Dobričin prsten, Sterijina nagrada, nagrada Zoran Radmilović....

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)