ZA DRUGE JE BILA ZVEZDA, ZA NAS NANA SA HARMONIKOM: Dragana Stevović, unuka Radojke Živković, o memorijalnoj izložbi u Kruševcu

S. Babović

16. 08. 2022. u 13:00

ZA takve talente se kaže da se rađaju jednom u 100 godina, ali mislim da je to u slučaju moje nane još i duže.

ЗА ДРУГЕ ЈЕ БИЛА ЗВЕЗДА, ЗА НАС НАНА СА ХАРМОНИКОМ: Драгана Стевовић, унука Радојке Живковић, о меморијалној изложби у Крушевцу

Radojka i Tine Živković, Foto S. Babović

Skoro ceo vek je prošao od njenog rođenja, a još nema neke nove Radojke. Ovako za "Novosti" svedoči Dragana Stevović, unuka slavne harmonikašice Radojke Živković, rođene 1923. u selu Globoder kod Kruševca. U mesecu kada se obeležava 20 godina od njene smrti i 99 godina od dana kada se rodilo "čudo od deteta", "Mocart na harmonici" ili "Širli Templ", kako su je zvali Amerikanci, njena unuka je prikupila dragocena Radojkina svedočanstva i od sinoć, pa u naredna dva dana, posetioci izložbe u Karadžićevoj br. 8 u Kruševcu moći će da vide izuzetan legat, ali i da se okušaju u sviranju na originalnoj dugmetari.

- Možda najvažniji deo izložbe su Radojkina i Tinetova harmonika, a tu su i brojne fotografije, koje sam hronološki priredila kroz dva albuma - priča za naš list Dragana.

- Jedan je iz perioda kada je nana bila Tomić, a drugi je već kao Živković, kada je s uspehom nastupala sa svojim Tinetom. Najstarija fotografija je iz 1935, kada je kao devojčica uspela da pobedi i svog oca i budućeg supruga na velikom takmičenju harmonikaša u Kragujevcu. Srebrne ploče za albume prodate u tiražu većem od 50.000, mnoga priznanja, zahvalnice, nagrade koje su obeležile njenu karijeru takođe su uvrštene u postavku sećanja.

Dragica Stevović sa babinom harmonikom, Foto S. Babović

Naša sagovornica priseća se kako je kao devojčica familijarno pratila nanu na nastupima. U sećanju su ostale "Župske berbe" u Aleksandrovcu. Privatno, dodaje, bila je veoma blaga, privržena porodici.

- Tek u zrelim godinama sam postala do kraja svesna njenog značaja i legata, jer samo se kroz maglu sećam kako su se poznati pevači i muzičari "tiskali" oko nane, koja je bila glavna - kaže nam Radojkina unuka.

- Za nas je bilo sasvim prirodno da sretnemo Silvanu Armenulić u "bekstejdžu". Kada sam odrasla i počela više da istražujem o babi, da upoznajem njen bogat opus, i sama sam bila zatečena. Bila je izuzetan muzičar, ali i tekstopisac, kompozitor, kantautor.

Radojka i Tine sa unukom i snajom, Foto S. Babović

Muzičke gene nasledili su svi Tomići i Živkovići, kao što je i sama Radojka talenat nasledila od deda Mate, koji je bio guslar, odnosno oca Tihomira, jednog od prvih harmonikaša u Srbiji.

- Pradeda je, osim Radojke, imao Radosava, mog dedu, i ćerku Milosiju - veli nam Dragana.

- Stric Zoran takođe je bio harmonikaš, dok je Milosijina ćerka Danica - pevačica. Uz to, Radojkin unuk Aleksandar, sin Slobodana Živkovića, s uspehom stvara u Australiji kao violončelista i muzikoterapeut. Slobodanova ćerka Marija je violinistkinja i operska pevačica. Drugi Radojkin sin, Zoran, izuzetni je profesor muzike, magistar klavira i violine, a njegova ćerka Milena šef je orkestra u Dominikanskoj Republici. Ja nisam nastavila tu tradiciju, već sam kao i otac, postala učitelj. Ipak, sviram harmoniku i svojim đacima redovno prenosim znanje uz muziku na času.

Umetnica je osvojila brojna priznanja, Foto S. Babović

KARIJERA ZA GINISA

SNEŽANA Živković, Radojkina i Tinetova snaja, predano je prikupljala dragocen materijal o svekrvi i zahvaljujući njenim naporima, Radojka Živković je sa 71 godinu aktivnog nastupanja uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda. Veći deo života, nastupala je sa suprugom Milutinom Tinetom Živkovićem, koji je bio neumorni koncert-majstor i organizator turneja. Na desetine hiljada koncerata, na desetine priznanja, komponovanje danas već kultnih kola poput "Traktorskog", "Tinetovog", "Radojkinog" i "Meraklijskog" obeležile su stvaralaštvo "čarapanske Širli Templ".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna