"SI DENS" POD ZNAKOM PITANJA: Festival u Buljarici bez finansijske podrške crnogorske vlade

I. D. S.

28. 07. 2022. u 09:34

MADA su karte već više od mesec dana u prodaji, održavanje muzičkog spektakla na plaži Buljarica krajem avgusta, neizvesno je, nakon što je crnogorska vlada otkazala finsijsku podršku festivalu "Si dens".

СИ ДЕНС ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА: Фестивал у Буљарици без финансијске подршке црногорске владе

Foto: SDF photo team

Odluku pravdaju zakonom, tvrdeći da bi im dalja finasijska potpora donela i krivičnu odgovornost. Sa druge strane, organizatori tvrde da nije reč o pomoći, već investiciji, te se nadaju da će ipak podržati festival, a odluku da li će on biti održan, doneće nakon sastanka sa partnerima iz Opštine Budva.

Prvi put posle osam godina podrška Crne Gore u finasiranju "Si densa" mogla bi da izostane. Samim tim, dovodi se u pitanje i njegovo održavanje od 26. do 28 avgusta. Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma to pravdaju Zakonom o kontroli državne pomoći.

- Taj zakon u skladu sa evropskim standardima propisuje da Vlada u okviru de minimis državne pomoći može da opredeli maksimalno 200.000 evra podrške u okviru tri godine - navode iz resora na čijem čelu je Goran Đurović. - To je iznos pomoći koju je "Egzit" kao organizator "Si densa" već dobio 2021. godine. Na to je ukazala i Agencija za kontrolu državne pomoći na sastanku sa predstavnicima Vlade i organizatorima festivala, gde je predočeno da bi nova pomoć bila u domenu krivične odgovornosti.

Kako ističu, od 2014. Crna Gora je izdvojila 1.700.000 evra za tu manifestaciju, Opština Budva 1.790.000, a Turistička organizacija Budve 898.000 evra, što je ukupno 4.388.000 evra.

ORGANIZATORI TRAŽE HITAN SASTANAK

ORGANIZATORI "Si densa" su 5. maja imali sastanak sa Abazovićem i Đurovićem, na kojem je potvrđena podrška Vlade, ali je najavljeno i potpisivanje dugoročnog ugovora između Vlade i festivala, jer je to jedini način da se garantuje dugoročna stabilnost i održivost. Poručuju da će odluku o održavanju festivala doneti sa partnerima iz Opštine Budva, sa kojima su zatražili hitan sastanak.

- Do tada, još jednom molimo premijera Abazovića, u čiju dobru volju ne sumnjamo, da učini dodatni napor i naloži nadležnim državnim službama da nađu adekvatno rešenje nastalog problema, jer smo sigurni da uz snažan i zdrav "Si dens", i Crna Gora mnogo lakše može biti zdrava - zaključuju organizatori.

- Očekujemo da će organizatori "Si densa" uzeti u obzir sve što je Vlada Crne Gore do sada uradila da pomogne manifestaciju i da će, budući da je reč o komercijalnom festivalu koji ostvaruje prihode od ulaznica, brojnih sponzorstava i naplate pratećih sadržaja, imati odgovoran i profesionalan pristup i održati najavljeni program - poručuju iz ministarstva.

Povodom navoda o mogućem otkazivanju festivala, oglasili su se i organizatori, navodeći da su još početkom maja dobili obećanje od Đurovića i premijera Dritana Abazovića da će Vlada podržati festival. Naglašavaju da je Crna Gora zahvaljujući "Si densu" do sada prihodovala značajnu sumu, te podrška manifestaciji nije državna pomoć, već investicija.

- Kao investicija može da se realizuje u potpunosti u skladu sa zakonom, kao što je to slučaj u brojnim zemljama u kojima "Egzit" realizuje festivale - saopštili su organizatori. - Ova poslovna saradnja je od velikog interesa za Crnu Goru, koja je do sada tamošnjem turizmu donela više od 50 miliona evra, uz još veću vrednost promocije destinacije koju su reklamirale neke od najvećih svetskih zvezda.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju