DI-DŽEJ HARIS USIJAO ATMOSFERU: Okupirano svih pet bina, dobra svirka i treće večeri Exita (FOTO)

Šćepan MAROVIĆ

10. 07. 2022. u 17:16

I TREĆI dan festivala "Egzit" koji se po 22. put održava na novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi protekao je u sjajnoj atmosferi i raspoloženju svih prisutnih. Građani i gosti Srpske Atine ponovo su okupirali svih pet bina, a dobar zvuk mogao se čuti cele večeri.

ДИ-ЏЕЈ ХАРИС УСИЈАО АТМОСФЕРУ: Окупирано свих пет бина, добра свирка и треће вечери Exita (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Tokom prva dva dana ovaj događaj posetilo je skoro sto hiljada ljudi, ali kako kaže nepisano pravilo koje traje gotovo dve decenije, subota je vreme kada se obaraju svi rekordi. Tako je i bilo, pa su tvrđavu sinoć opasno prodrmale brojne domaće i strane zvezde, čiji nastupi nikog nisu ostavili ravnodušnim. Na Mejn stejdžu veče je u 20 sati otvorila Iva Lorens, a već u tom trenutku prostor oko bine bio je gotovo popunjen. Posle sjajnog nastupa Nika Kejva, ništa manje nije oduševio ni svetski poznati škotski di-džej Kalvin Haris, glavna zvezda treće večeri čuvene manifestacije, koji je svoj nastup počeo tačno u 23 časa.

Sve numere publika je pevala u dahu, a Haris je napravio sjajnu i uzavrelu atmosferu. Bilo je publike gotovo svih uzrasta, što je specifičnost ovog događaja. Program Mejn stejdža obeležio je i britanski sastav Disciples, kao i francuski dvojac Ofenbach. Na najjačem plesnom podijumu na festivalu, Dens areni, bit je zadao neprikosnoveni Boris Brejcha, kao i italijanski duo Mathame, Blond:Ish i Mochakk, čiji su se nastupi završili u ranim jutarnjim satima.

Vanvremenska rok grupa Paraf zavladala je Fjužn binom, a dobar gruv nastavio se i uz Coach Party, dok je kraj večeri obeležila potpuna žanrovska promena i dolazak Đaikovskog na scenu. Na NO SLEEP bini, koja pamti mnoge neprospavane noći, uz veliko oduševljenje publike nastupili su Stephan Jolk i Adana Twins.

VEČERAS NA PROGRAMU

MEJN STEJDž: u 20 Downstroy, Sepultura, Blind Channel, Konstrakta, Joel Corry, Alok, Zhu

DENS ARENA: u 21 Kezz, Cosmicat, Coeus, Monolink Live, Satori Live, Stephan Bodzin Live, Artbat
FJUŽN BINA: u 21.15 Lucie Antunes, Marky Ramone, She Past Away, Orthodox Celts, Brkovi
NO SLEEP NOVI SAD: 22 Ddoshel b2b Whitegirlstudyplaylist, Cesar Almena b2b Nuke, Airod, SHDW & Obscure Shape, Indira Paganotto
EKSPLOZIV BINA: u 19.15 Architect of Pain, STRANGER, Chains, Black Tooth, Tankard, Nervosa, Heresy, Oathbringer.

Brojni posetioci za vreme četiri dana festivala okupiraju Petrovaradinsku tvrđavu, a stranaca je ove godine, čini se, više nego ikada.

- Obožavamo tehno muziku i već godinama slušamo o "Egzitu" i sad smo napokon uspeli da dođemo - rekao je Ali Duduk iz Turske, koji je u Novi Sad došao sa deset prijatelja. - Prošle godine nismo mogli zbog korone ali eto nas sada ovde. Na Dens areni sam se proveo najbolje u životu. Jedva čekam Artbat poslednje veče, mislim da će biti sjajno!

Tokom poslednjih 18. godina "Egzit" i "Tim centar" sprovode i različita istraživanja među posetiocima, a njih 1.500 svake godine odgovara na različita pitanja. Tako je prosek godina na festivalu oko 25, a visokoobrazovani i studenti čine čak oko 80 odsto svih posetilaca. Takođe, uticaj "Egzita" na imidž Srbije u svetu je dobar, a festival je direktno zemlji doneo 200 miliona evra.

Međutim, iako je kroz 21 godinu postojanja "Egzit" menjao svoj muzički format, jedna stvar je konstantna, a to je društveni aktivizam. Nastao pre dve decenije kao studentski pokret u borbi za mir i slobodu, od tada svake godine na svojoj ceremoniji otvaranja festival šalje razne poruke. U vreme rata u Ukrajini, šalju se poruke mira, ne obraća se nijednoj strani, već zauzima stav protiv rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista