KLINCI SE DIVE BITANGAMA, A ROK SE ČUJE SVE MANJE: Bora Đorđević pred nastup na festivalu "Banjalučki dani muzike"

M. GRUBOR

30. 06. 2022. u 11:00

PUBLIKA festivala "Banjalučki dani muzike", koji danas po deveti put počinje u Banjaluci i traje do 2. jula, imaće priliku da među prvima u regionu čuje pesme sa novog albuma benda "Riblja čorba", čiji su nastupi postali zaštitni znak ovog festivala.

КЛИНЦИ СЕ ДИВЕ БИТАНГАМА, А РОК СЕ ЧУЈЕ СВЕ МАЊЕ: Бора Ђорђевић пред наступ на фестивалу Бањалучки дани музике

Foto Tanjug

Frontmen, pevač i glavni autor grupe Borislav Bora Đorđević, koji zajedno sa ostalim članovima već 43 godine stvara umetnost, otkriva za "Novosti" koje će pesme predstaviti Banjalučanima 2. jula, na zatvaranju manifestacije.

- Na novom albumu "Riblje čorbe" pod nazivom "Tamna strana Sunca" ima neverovatno mnogo velikih pesama i mi smo okrenuti ka njima - kazao je Đorđević za naš list.

Kao jedno od glavnih načela "Riblje čorbe", Bora ističe odnos prema publici, koji kako kaže, mora biti isti bez obzira da li svirali pred pet, 500 ili pet miliona ljudi:

- Bez obzira na to da li sviramo u Donjem Prološcu, Maloj Sugubini ili Njujorku, Sidneju i Londonu, odnos prema fanovima mora biti isti, to jest moramo dati sve od sebe.

Govoreći o nekim starijim hitovima, koje će zauvek ostati upamćeni, posebno ističe pesmu "Lutka sa naslovne strane" koja je, priznaje, postala zaštitini znak "Riblje čorbe".

- "Lutka" je zaštitni znak "Riblje čorbe", ali nema razloga da se toliko vraćamo u prošlost - ističe roker.

- Verovatno nijedna neće dostići slavu "Lutke", ali nama je bitno da 43 godine pravimo umetnost.

Osvrnuvši se na pesmu "Pogledaj dom svoj anđele", o kojoj se do sada mnogo puta pisalo i govorilo, Đorđević kazuje kako će ga "Anđeo" nadživeti i ostati još dugo da postoji.

- Kada je reč o ostalim tekstovima, u pitanju je široka lepeza tema donesenih na, neskromno rečeno, moj specifičan i kvalitetan način, ali ne sme da se zanemari i činjenica da u bendu svi komponuju i da to doprinosi kvalitetu i raznovrsnosti muzike "Riblje čorbe" - priča Bora.

Za Đorđevića, devedesete su, kako govori, bile najgore moguće godine.

- Prvo mi pada na pamet odvratna muzika, rat, kriminal, stradanje moga naroda - obrazlaže nam Bora Čorba.

- Bilo, ne ponovilo se. Mada je sve danas još gore, osim što je rat malo dalje.

Komentarišući moderno društvo, priča da je današnjim klincima nametnut sasvim drugi sistem vrednosti.

- Nisu u pitanju samo "Zvezde Granda" gde gledamo u žiriju iskompleksirane budale, čast izuzecima, koje misle da su oni glavni u emisiji, a ne oni nesrećni klinci koji se takmiče, stoje i satima slušaju njihova proseravanja o svemu i svačemu, a najmanje o njihovom pevanju - poentira Bora.

- Klinci se danas ne druže, ne trče za loptom, ne vode ljubav. Oni isključivo bulje u mobilne i dive se bitangama, kurvama izobličenim od plastičnih operacija i moralnim nakazama iz rijalitija. Ne mogu da se ljutim na njih jer se te stvari, kao i imbecilna muzika, poput one na IDJ TV, klincima guraju u uši i oči.

Rok se čuje sve manje. Srećom, još nije nestao i ima jedan broj slušalaca.

PENZIONER VEĆ PET GODINA

BORA se skromno predstavlja kao umetnik, rodom iz Čačka koji se bavi svim i svačim. Iza sebe ima 10 objavljenih knjiga, a za zbirku pesama "Pusto ostrvo" dobio je nagradu "Ivo Andrić".

- U penziji sam već oko pet godina - iskren je Đorđević.

- Relativno skoro sam dobio i nacionalno priznanje, nekada je to bila nacionalna penzija, a povući ću se kad prestanem da dišem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)